Femeile care fac la naştere anestezie epidurală sunt mai puţin expuse riscului de depresie postnatală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Femeile care aleg să nască fără dureri, ajutate de anestezia epidurală, sunt mai puţin expuse în faţa riscului de a dezvolta o depresie postnatală, relevă un studiu recent realizat de cercetătorii chinezi.

Oamenii de ştiinţă chinezi au stabilit că mamele care au apelat la anestezia epidurală în timpul travaliului înregistează un risc semnificativ mai mic de a suferi de depresie postnatală la şase săptămâni după naştere.

Mai exact, în cazul lor rata acestei tulburări psihice este 14%, pe când în cazul femeilor care nu au solicitatat acest tip de anastezie este, în medie, de 35%, informează dailymail.co.uk.

De asemenea, medicii chinezi au descoperit că alăptatul reprezintă o practică mult mai frecventă în grupul femeilor care au apelat la anestezia epidurală (70%), în comparaţie cu cele care nu au solicitat această procedură (50%).

Controlarea durerii oferă mamelor un început mai bun în calitate de părinte, în comparaţie cu situaţia în care şi-ar începe acest rol fiind epuizate. Indiferent dacă naşterea este naturală sau făcută prin cezariană, controlarea durerii (în timpul naşterii şi după naştere) este o chestiune importantă pentru toate tinerele mame", a declarat Katherine Wisner, psihiatru la Universitatea Northwestern din Statele Unite, care a întocmit un raport despre studiul realizat de cercetătorii chinezi.

Psihiatrul susţine că acest studiu, publicat în revista Anesthesia & Analgesia, se numără printre puţinele cercetări carea au examinat legătura dintre durerile din timpul travaliului şi depresia postpartum.

"E binecunoscută relaţia dintre durerea acută şi cronică şi depresie", a precizat Katherine Wisner.

Ea a adăugat că până acum s-a omis asocierea durerilor din timpul travaliului şi naşterii cu depresia postnatală şi că nu există “aproape nimic” în domeniul cercetării din acest punct de vedere. Tocmai de aceea, consideră Wisner, e nevoie de studii suplimentare pentru a confirma şi verifica aceste rezultate.

Incidenţa durerilor postnatale severe este de circa 11 procente în rândul tinerelor mame.

Studiul cercetătorilor chinezi a descoperit că factorii biologici şi emoţionali contribuie la declanşarea depresiei postpartum, care afectează 14,5% din totalul femeilor care nasc.

Katherine Wisner recomandă ca toate femeile care prezintă dureri cronice la 1-2 luni după naştere să fie testate în ceea ce priveşte depresia.

De asemenea, ea spune că eliminarea durerilor după naştere le poate ajut pe tinerele mame să se ataşeze emoţional de bebeluşii lor şi să aibă grijă de aceştia.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite