Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Helper-ul de serviciu

26
11 Jul 2014 07:25:49
Tony Rafailă
Tu eşti un helper?
Tu eşti un helper?

Ni se cere uneori nejustificat ajutorul iar alteori îl oferim la fel. Acţionăm în numele altruismului, iar acest lucru nu generează întotdeauna cele mai benefice rezultate. Tu eşti un helper?

Fiecare dintre noi simţim nevoia de a-i ajuta pe cei din jurul nostru şi sentimentul de bine pe care îl resimţim mai apoi ne face să intrăm în acest cerc vicios nemaiputând manageria corespunzător NU-urile şi DA-urile potrivite, pierzându-ne capacitatea de a distinge corect între o nevoie reală şi una fără fundament.

Uneori, din iubire exagerată sau altruism în exces, îi ajutăm pe cei din jur nepermiţându-le astfel să înveţe din experienţa care le era destinată. Toate acestea se petrec sub auspiciile unor intenţii pozitive nebănuind că uneori acest fapt poate atrage nişte consecinţe nefaste. Aceste persoane tind încetul cu încetul să devină din ce în ce mai dependente de noi şi drept urmare nu se vor mai dezvolta corespunzător psiho-emoţional în timp ce noi vom obosi tot mai mult.

Ne este teamă că dacă vom spune NU vom pierde iubirea şi aprecierea celor din jur.

Pe de altă parte tindem să ne ajutăm copii în exces şi să fim hiperprotectivi deşi adeseori aceştia au vârste care nu mai justifică acest lucru. Ba mai mult, uitând adeseori de noi, de nevoile şi obiectivele noastre ne angrenăm în acţiuni care au de-a face cu alte persoane: străini, rude, copii, părinţi... şi toate acestea sub auspiciile altruismului.

Drumul spre iad este pavat cu intenţii pozitive!

Adeseori ni se cere ajutorul... uneori justificat alteori nu. Dorinţa de a resimţi satisfacţia obţinută astfel, fie teama de a pierde aprecierea sau iubirea celorlalţi ne face să acţionăm în moduri care se pot dovedi neprofitabile pentru noi sau cei din jur.

La ora actuală tot mai multe femei apelează la naşterea prin cezariană nebănuind nici măcar o clipă consecinţele unei astfel de alegeri deşi, puţin cam târziu, după ce acest lucru a devenit acum o modă, au apărut tot mai multe studii care evidenţiază faptul că majoritatea copiilor născuţi prin cezariană au o imunitate mult mai scăzută decât cei născuţi natural.

Toate cele spuse mai sus îmi aduc aminte de următoarea poveste:

Se spune că acum ceva timp trăia un băieţel căruia îi plăceau fluturii. Efectiv era fascinat de ei, de acea fragilitate combinată cu frumuseţea fără de seamăn pe care o emanau, de aripile lor diafane şi zborul lor plin de graţie. Ce să vă mai spun... într-un cuvânt era îndrăgostit de ei. Spre marea lui bucurie într-o zi plimbându-se pe câmpul înflorit a găsit un cocon pe care l-a luat cu mare grijă şi l-a dus acasă. L-a pus sub o lampă ca să aibă căldura necesară şi în fiecare zi aştepta cu nerăbdare momentul ieşirii fluturelui din crisalidă. Mare i-a fost bucuria când într-una din zile observă momentul în care fluturele începu să găurească crisalida. Încet, cu greu, fluturele încerca să iasă prin gaura formată ce părea mult prea mică. Văzând străduinţa fluturelui, copilul a luat nerăbdător o pensetă şi cu mare atenţie a început să mărească gaură prin care fluturele se străduia ca să iasă pentru a-l scuti de suferinţă. Doar că acel fluture a rămas cu un corp mare şi greoi, cu aripi nedezvoltate, târându-se cu greu pe biroul copilului fără a mai zbura vreodată. Au trecut anii şi copilul urmându-şi visul a început să studieze lepidopterologia şi aşa a aflat că în procesul acela de ieşire din crisalidă, ce părea atât de chinuitor, lichidele vitale din trupul fluturelui erau trimise către aripi care astfel s-ar fi dezvoltat şi i-ar fi permis să zboare.

Ţi s-a întâmplat să ajuţi o persoană şi acest fapt s-a dovedit mai târziu a fi nebenefic pentru acea persoană?

Aştept poveştile voastre de viaţă cu acelaşi interes şi până la următoarea reîntâlnire vă urez o viaţă trăită în ECHILIBRU!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

Paun Al
11.07.2014, 08:29:11

Prima intrebare ar fi ...care este scopul ajutorului ? Ce "hranim " la celelalt prin ajutorul nostru? Cand semenii nostri ajung in stuatii disperate in care viata , sanatatea... le este pusa in pericol trebuie sa incercam sa facem ce putem pentru a-i ajuta . In celelalte cazuri depinde cum ii ajutam ? Ii invatam sa "prinda pestele" , sau le "dam un peste ". Depinde ce cultivam la ceilalti prin ajutorul nostru : capriciile , dorintele de capatuiala, lenea , ignoranta , indiferenta ...in general defectele omului ... Acest tip de ajutor ...face mai mult rau decat bine . De mule ori esti luat de fraier ...in asemenea situatii . Apoi ajutorul nu cred ca ar trebui vazut ca un altfel de afacere . Adica daca am ajutat ...sa speram ca vom fi ajutati la randul nostru , sa asteptam recunostinta ... riscam sa avem mari dezamagiri. Sau poate suntem in stare sa le hranim spiritul , virtutile ...iubirea , bunatatea , compasiunea ...calitatile umanne . Dar intrebarea de fond este ...daca suntem "calificati" sa-i ajutam corect pe ceilalti ... intelegem cum sa-i ajutam corect. Ca poate nu suntem in stare sa ne ajutam pe noi insine ...poate avem noi nevoie de ajutor , in a ne depasi conditia . In perioada euforiei jucurilor piramidale de tip caritas ...au venit la mine cunoscuti sa-i imprumut sa joace si nu am facut-o .

+6 (6 voturi)
Mioara Trandafir
11.07.2014, 09:04:26

Altruism pur exista numai la sfinti.In rest fiecare avem beneficiile noastre, nu ma refer la cele materiale.Nu intotdeauna cel pe care-l ajuti fara sa ti-o ceara iti este si recunoscator.Ba, dimpotriva! ii demonstrezi ca de fapt este nevolnic si nu poate.Este minunat sa ajuti atunci cand ti se cere acest lucru, sau eventual sa intrebi cand cineva este in suferinta"te pot ajuta cu ceva?'Daca nu te opresti la timp cu ajutorul si faci pe salvatorul de fiecare data, exista posibilitatea sa-ti indepartezi prietenii, copii, etc. Cui ii place sa fie considerat neputincios?

+3 (3 voturi)
gogu58
11.07.2014, 10:25:54

Depinde ce intelegem prin ajutor. Una e sa ajuti pe cineva care s-a impiedicat si a cazut pe strada, alta e sa te apuci sa dai sfaturi in stanga si drepta fara sa ti se ceara. Mai ales aici cu sfaturile eu zic sa ne abtinem, sa le dam numai cand ni se cer si atunci cu rezerve. Poti da un sfat, izvorat din experienta ta iar cel care il primeste, datorita si altor factori de care nu sti, atunci cand il pune in practica sa iasa pe dos.

+2 (4 voturi)
MelosNegros
11.07.2014, 12:05:09

Cea mai colosală lecţie de altruism general o fost...comunismul: în care se ştie că cei mai neavuţi or primit totul de la cei avuţi. Se ştie ce'o ieşit: nu numai că nimeni n'o mai muncit, dar pentru prima dată în istorie, munca o ajuns să fie practic...interzisă.

+2 (8 voturi)
MelosNegros
11.07.2014, 12:07:29

Scăpaţi'l pe patron de faliment, iar pe muncitor de ameninţarea cu şomajul şi vedeţi ce iese. Taman asta o făcut comunismul.

+2 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările