Implant cerebral pentru ajutorarea persoanelor paralizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Inteligenţa artificială poate ajuta pacienţii cu boli grave să capete mai multă independenţă
Inteligenţa artificială poate ajuta pacienţii cu boli grave să capete mai multă independenţă

Un dispozitiv de mărimea unei agrafe de birou implantat în cortexul motor al pacienţilor cu paralizie i-ar putea ajuta să aibă un grad mai mare de independenţă.

Dispozitivul a fost dezvoltat în Australia şi foloseşte inteligenţa artificială pentru a veni în ajutorul persoanelor cu forme severe de paralizie dependente de tehnologii de asistenţă controlată, a primit aprobarea pentru un prim test efectuat pe oameni, potrivit agerpres.ro.

Programată să se desfăşoare la Royal Melbourne Hospital, testarea dispozitivului denumit Stentrode, de mărimea unei agrafe de birou, presupune implantarea acestuia în cortexul motor al subiecţilor - porţiunea din creier care controlează mişcarea.

În cadrul testelor, la care au primit autorizaţie de participare cinci pacienţi, se speră că implantul va putea recepţiona semnale cerebrale pe care apoi le va transmite unui computer.

"Dacă aceste teste vor putea crea o interfaţă funcţională creier-computer, vor oferi persoanelor cu astfel de leziuni şi afecţiuni posibilitatea să comunice - iar acest lucru va fi minunat", a spus Peter Mitchell, cercetător principal în cadrul Royal Melbourne Hospital.

Testele sunt prevăzute a începe la mijlocul anului 2019.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite