De ce râdem? Lucruri mai puţin cunoscute despre această manifestare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Râsul este mai degrabă o formă a comunicării, nu o reacţie Foto bbc.com
Râsul este mai degrabă o formă a comunicării, nu o reacţie Foto bbc.com

Toată lumea asociază râsul cu glumele şi comedia. Râsul însă este mai mult decât atât. Potrivit unui neurolog britanic, multe lucruri pe care oamenii le cred despre râs sunt inexacte.

Râsul chiar este amuzant. „Singurul meu gând coerent după ce am ieşit pentru prima dată pe scenă la stand-up comedy a fost că vreau să mai ies pe scenă din nou cât mai repede posibil şi să performez mai bine“, a afirmat profesorul Sophie Scott, neurolog de meserie, în debutul pledoariei despre râs pe site-ul bbc.com

„De ce râsul este atât de distractiv?“, se întreabă specialistul. Ei bine, răspunsul nu este chiar atât de simplu, deoarece, spune neurologul, în majoritatea cazurilor ceea ce gândim despre râs este greşit.

 Pentru a face puţină lumină în acest sens, pofesorul Scott a punctat următoarele asepcte:

Râsul nu ţine doar de glume

„Întrebaţi-i pe adulţi ce-i face să râdă şi majoritatea o să vă răspundă că e vorba de glume şi umor. Însă ei se cam înşeală. Robert Provine, psiholog la Universitatea din Maryland, a descoperit că, în realitate, noi râdem cel mai mult atunci când vorbim cu prietenii noştri“, a precizat Scott, adăugând că aveam de până la 30 de ori mai multe şanse de a râde cu poftă de ceva atunci când suntem împreună cu alte persoane.

Curios este că în timpul acestor conversaţii purtate noi nu râdem la glume, ci la afirmaţiile şi comentariile făcute şi care, de la distanţă, nu prea par a fi amuzante.

Aşadar, râsul este mai degrabă o formă a comunicării, şi nu o reacţie. Ştiinţa râsului demonstrează că acesta are mai puţin de-a face cu glumele şi mai mult cu comportamentul în societate, pe care noi îl folosim pentru a le arăta celorlalţi că sunt plăcuţi şi înţeleşi, subliniază neurologul.

Creierul poate face diferenţa între râsul fals şi cel sincer

În cadrul studiilor de imagistică cerebrală a fost observat felul în care râsul înfluenţează activitatea creierului. Cercetările au arătat că râsul fals determină o activitate intensă în zona cortexului medial prefrontal, zona responsabilă pentru interpretarea emoţiilor altor oameni.
Aceasta ne arată că noi încercăm în mod automat să înţelegem dacă cineva râde în mod deliberat, chiar şi atunci când nu suntem instruiţi să facem acest lucru.

Râsul este molipsitor

Scanările cerebrale arată că râsul este contagios. Chiar în timp ce se efectuează scanarea creierului unei persoane, ceea ce nu este o activitate chiar amuzantă, se poate observa cum creierul ei răspunde la râsul cuiva prin pregătirea muşchilor feţei să se alăture râsului.

Persoanele cunoscute sunt considerate mai haioase

Faptul că râsul încurajează continuarea râsului este motivul pentru care maestrul de ceremonii la un stand-up comedy va petrece o mulţime de timp pentru a încălzi publicul şi pentru a păstra un nivel ridicat de energie între acte.

Însă, familiaritatea şi aşteptările noastre personale sunt încă, de multe ori, cauza râsului. Oamenii găsesc glumele mai amuzante dacă ei cred că sunt spuse de către un actor de comedie celebru.

„Doi oameni de zăpadă stau pe un câmp. Unul îi spune altuia: «Ciudat! Şi eu simt mirosul de morcovi». Chiar şi srcrisă, acestă glumă pare mai amuzantă dacă te gândeşti că a fost spusă mai degrabă de comediantul Jimmy Carr decât de Jamie Oliver“, a explicat neurologul.

Râsul nu slăbeşte

Internetul este plin de informaţii, potivit cărora râsul este foarte bun pentru sănătate. Din nefericire, spune Scottt, ideea că râsul arde mai multe calorii decât o tură de alergare este falsă.

Într-adevăr, râsul chiar măreşte consumul de energie şi ritmul cardiac cu circa 10-20% şi acest lucru duce la arderea a circa 10-40 de calorii pentru fiecare 10-15 minute de râs. Prin urmare, ar trebui să râzi serios timp de vreo trei ore pentru a arde o cantitate de calorii acumulate în urma consumului unui pachet de cipsuri sărate, de exemplu.

Relaţiile durează mai mult atunci când râdem

Profesorul Bob Levenson, psiholog de la Universitatea Berkeley, le-a cerut unor cupluri să discute despre ce îi enervează la partenerul lor - un subiect destul de sensibil. Cuplurile care în timpul discuţiei au râs şi au zâmbit nu doar că s-au simţit mai bine imediat, ci au raportat şi un nivel mai ridicat de satisfacţie în relaţia lor şi au rămas împreună mai mult.

Astfel, râsul ne poate ajuta să evaluăm atât starea de sănătate a unei persoane, cât şi pe cea a relaţiilor dintre oameni.

Râsul face oamenii atractivi

„Poţi să aduci pe cineva în pat cu ajutoul râsului? Un studiu efectuat asupra anunţurilor matrimoniale a constatat că atât bărbaţii, cât şi femeile specifică simţul umorului mai frecvent decât inteligenţa, educaţia, profesia sau libidoul“, a precizat Scott.

De asemenea, spune neurologul, un alt studiu a scos la iveală faptul că oamenii consideră persoanele necunoscute mai atractive dacă ele râd la glumele lor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite