Maladia Parkinson, ţinută sub control cu ajutorul unui „implant cerebral“. Studiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dispozitive care permit administrarea medicamentelor direct în creier împotriva semnelor de Parkinson au fost implantate în zona laterală a capului mai multor pacienţi care fac parte dintr-un studiu de pionierat desfăşurat în Marea Britanie.

Cu ajutorul impantului cerebral se inoculează direct în zona creierului afectată de Parkinson o protein produsă în mod natural, despre care se crede că ar ajuta la repararea celulelor afectate, potrivit agerpres.ro.
În cadrul studiului, 41 de persoane au fost supuse unei intervenţii chirurgicale robotizate pentru implantarea în creier a patru tuburi. Experimentul a fost finanţat de organizaţia Parkinson's UK şi desfăşurat în asociere cu North Bristol NHS Trust.
Sistemul conceput special a permis inocularea cu mare acurateţe a unei proteine, numită factor neurotrofic derivat din linia celulelor gliale  - GDNF, în zona afectată din creier.

E nevoie de noi studii de confirmare

Jumătate din grupul de participanţi a beneficiat de inoculări GDNF efectuate lunar timp de nouă luni, în timp ce persoanele din cealaltă jumătate a primit un placebo.
Ulterior, în a doua etapă a studiului clinic, tuturor participanţilor li s-a administrat GDNF timp de nouă luni.
În cazul subiecţilor cărora li s-a inoculat proteina, tomografiile computerizate au relevat semne de îmbunătăţire după prima etapă a studiului clinic, potrivit concluziilor publicate în jurnalul Brain şi în Journal of Parkinson's Disease.
Ambele grupuri de pacienţi au avut o îmbunătăţire a simptomelor după nouă luni, în special subiecţii care au primit GDNF în prima etapă.
Un an şi jumătate mai târziu, după ce tuturor pacienţilor li s-a administrat GDNF, ambele grupuri au manifestat o îmbunătăţire a simptomelor moderată spre însemnată, mulţi dintre aceştia devenind mai activi.
Oamenii de ştiinţă au declarat că nu este clar deocamdată dacă rezultatul se datorează tratamentului sau efectului placebo şi susţin că este nevoie de noi studii de aprofundare.

 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite