Metodă simplă de a scăpa de amintirile neplăcute: concentrează-te pe detalii, nu pe sentimente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Concentrarea pe detaliile unui eveniment neplăcut va scădea efectul depresiv FOTO Arhivă Adevărul
Concentrarea pe detaliile unui eveniment neplăcut va scădea efectul depresiv FOTO Arhivă Adevărul

Oamenii de ştiinţă americani au realizat o strategie simplă şi eficientă care poate ameliora impactul emoţional al amintirilor dureroase: nu te mai concentra pe sentimentele de atunci, ci pe vreme, pe cum erai îmbrăcat sau pe coafura unei prietene.

Cercetătorii de la Institutul Beckman din cadrul Universităţii din Illinois, SUA, conduşi de profesorul de psihologie Florin Dolcos, au reuşit să pună bazele unei terapii care va scădea impactul emoţional pe care îl au amintirile dureroase. 

Contextul unei amintiri neplăcute te scapă de depresie

Care este cea mai rea amintire pe care o ai? Cum te simţi când te gândeşti la ea? Conform psihologilor, amintirea emoţiilor din timpul unei experienţe personale negative, cum ar fi cât de trist sau de ruşinat erai atunci, poate conduce la disconfort emoţional, mai ales când te gândeşti constant la asta, notează „Beckman Institute“.

Atunci când aceste amintiri negative îşi scot capul în prezent, gândul la contextul în care evenimentele au avut loc, şi nu la sentimentele tale de atunci, este un mod relativ uşor şi eficient de a ameliora efectele negative ale acestor amintiri asupra prezentului, sugerează noul studiu.

Florin Dolcos, care este membru şi al Grupului de Neuroştiinţe Cognitive din cadrul Universităţii,  împreună cu colegii săi, a studiat mecanismele comportamentale şi neuronale ale detaşării de emoţii în timpul aducerii aminte a unor amintiri personale emoţionante. Aşa au descoperit că gândul la context şi nu la sentimentele de atunci reduce semnificativ impactul emoţional din prezent.

Uneori, stăruim asupra sentimentelor de tristeţe, de ruşine sau de suferinţă din timpul unui eveniment, şi acest lucru ne face să ne simţim din ce în ce mai rău. Asta se întâmplă şi în cazul depresiei clinice: reflectarea asupra efectelor negative ale memoriei. Dar am descoperit că, în loc să ne gândim la emoţiile noastre din timpul unei amintiri negative, gândul la context, cum ar fi la un prieten care era prezent sau la cum era vremea, sau la orice altceva care nu are legătură cu amintirea emoţiilor din acel moment, ne va lua gândul, fără un efort suplimentar, de la emoţiile nedorite asociate cu acea amintire. Odată ce te adânceşti în alte detalii, mintea ta va ajunge la ceva complet diferit şi nu te vei mai concentra atât de mult asupra emoţiilor negative“, ne sfătuieşte prof. Florin Dolcos (foto dreapta).

image

Metodă simplă şi eficientă în tratarea depresiei

Această strategie simplă, sugerează studiul, este o alternativă promiţătoare la alte strategii de reglare a emoţiilor, cum ar fi reprimarea amintirilor neplăcute sau reevaluarea lor.

Reprimarea este, de fapt, o colecţie de amintiri neplăcute ţinute sub presiune. Această strategie poate fi eficientă pe termen scurt, dar pe termen lung măreşte anxietatea şi depresia. Cealaltă abordare, reevaluarea amintirilor, sau analizarea în alt mod a situaţiilor neplăcute pentru a vedea jumătatea plină a paharului, poate fi foarte solicitantă din punct de vedere cognitiv. Strategia propusă de noi, aceea de a te concentra pe detalii contextuale, este foarte simplă şi implică mutarea punctului central din filmul tău mintal asupra amintirilor mediului înconjurător“, explică Sanda Dolcos (foto dreapta), co-autor al studiului şi doctorand la Institutul Beckman, Departamentul de Psihologie.

Concentrarea pe detalii minore minimizează impactul amintirii neplăcute

În cadrul studiului, participanţii au fost rugaţi să îşi împărtăşească cele mai rele, dar şi cele mai bune amintiri, cum ar fi naşterea copilului, câştigarea unui premiu sau picarea unui examen, explică Sanda Dolcos. 

Câteva săptămâni mai târziu, participanţilor li s-au oferit indicii care ar fi declanşat amintirile, în timp ce creierul lor era scanat. Înaintea fiecărui indiciu de declanşare a amintirilor, participanţii au fost rugaţi să-şi aducă aminte fiecare eveniment folosindu-se fie de emoţiile evenimentului, fie de context. De exemplu, dacă indiciul declanşa o amintire despre înmormântarea unui prieten apropiat, gândul la emoţii ar fi declanşat de durerea resimţită în timpul evenimentului, iar cel la context, de vremea de afară sau de ce haine purtai atunci.

Din punct de vedere neurologic, am vrut să aflăm ce se întâmplă în creier atunci când oamenii se folosesc de această simplă strategie de reglare emoţională. Un lucru pe care l-am aflat când participanţii se concentrau pe contextul unui eveniment este că regiunile creierului implicate în procesarea emoţiilor de bază lucrau împreună cu regiunile de control al emoţiilor pentru a reduce impactul emoţional al acestor amintiri neplăcute“, explică şi Ekaterina Denkova, unul dintre autorii studiului.

„Folosirea acestei strategii promovează o funcţionare sănătoasă a creierului, nu doar prin reducerea impactului negativ al amintirilor neplăcute, dar şi prin creşterea impactului pozitiv al amintirilor plăcute“, prof. Florin Dolcos.

Pe viitor, cercetătorii speră să determine dacă această strategie este eficientă în ameliorarea gravităţii amintirilor negative pe termen lung. EI mai speră şi să lucreze cu pacienţi suferinzi de depresie clinică sau de anxietate pentru a vedea dacă strategia este eficientă în vindecarea acestor boli de natură psihică. 


Citeşte şi:

Antidepresivele pot fi extrem de periculoase

Reacţiile secundare ale medicamentelor prescrise pentru tratarea depresiei sunt mai răspândite şi mai grave decât se credea, a arătat un nou studiu. Riscul de suicid creşte considerabil la cei care iau antidepresive.

Eşti mereu obosit? Ai putea suferi de depresie

Unul din trei români suferă de o formă de tulburare depresivă şi doar o parte din ei se tratează. Cazurile de depresie s-au înmulţit din cauza problemelor financiare şi pierderii locurilor de muncă şi mulţi dintre suferinzi nu conştientizează gravitatea simptomelor.

Generaţia „Xanax“: antidepresivele ca stil de viaţă

Într-o lume în care atacurile de panică par să se transforme în banalităţi, medicamentele folosite în tratamentul anxietăţii devin un bun comun. Costurile „stăpânirii de sine“ vin însă, de cele mai multe ori, cu un risc pe măsură: dependenţa.

VIDEO Suntem toţi victimele unei societăţi bolnave?

Atacurile de panică, anxietatea şi fobiile sunt mai frecvente astăzi decât cu zece ani în urmă. Medicul psihiatru Radu Teodorescu a explicat la Adevărul Live de ce aceste tulburări au devenit un fenomen astăzi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite