Munca grea combate depresia? Mituri despre această tulburare mintală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Orice poate fi afectat de depresie. Afecţiunea este de două ori mai frecventă la femei comparativ cu bărbaţii, far femeile obişnuiesc să ceară mai des ajutor.

Faţă de depresie avem încă multe prejudecăţi. Unii continuă să-i creadă pe depresivi  nişte bolnavi închipuiţi, în timp ce alţii consideră ca doar acela care nu are de lucru are timp să intre în depresie. De fapt, tulburarea mintală poate afecta pe oricine, de la adolescenţi şi până la persoanele în vârstă. Specialiştii site-ului de ştiri medicale webmd.com au întocmit o listă a celor mai frecvente mituri referitoare la depresie.

MIT: Munca grea combate depresia

Boala afectează una din şase persoane la un moment dat în viaţă, astfel că folclorul şi jumătăţile de adevăr abundă. Iată o astfel de prejudecată: pune mâna la treabă şi ai să te simţi mai bine. Pentru un episod uşor, acest lucru poate fi util, dar depresia este un alt tip de boală. Munca continuă poate fi ea însăşi un semn al depresiei, mai ales la bărbaţi.

MIT: Nu este o boală adevărată

Depresia este o boală serioasă, aflată în topul cauzelor de dizabilitate la americanii adulţi. Dar ea continuă să fie confundată cu tristeţea obişnuită. Dovezile care ţin de biologia bolii vin din zona genetică, hormonală, receptori nervoşi şi funcţionare a creierului. Circuitele nervoase dintre zonele cerebrale responsabile cu dispoziţia sunt alterate la persoanele care suferă de depresie.

MIT: Depresia este, de fapt, autocompătimire

Cultura noastră admiră persoanele puternice şi este dispusă să eticheteze rapid pe oricine nu se comportă ca un învingător. Însă persoanele care suferă de depresie cronică nu sunt nişte simpli leneşi sau cărora le place să-şi plâng de milă. Şi nici nu pot alunga depresia printr-un simplu exerciţiu de voinţă. Depresia este o boală care are legătură cu schimbări intervenite la nivelul creierului.  Şi, la fel ca oricare altă boală are nevoie de tratament potrivit.

MIT: Ajutorul înseamnă medicaţie pe viaţă

Medicamentele sunt doar un instrument de combatere a depresiei. Apelarea la serviciile medicale de specialitate nu înseamnă automat că medicul vă va prescrie automat pastile, dar, ele sunt utile în foarte multe forme de depresie. Studiile au arătat că psihoterapia funcţionează la fel de bine precum pastilele la depresiie uşoare şi la cele moderate. Chiar şi dacă un pacient ia antidepresante, cel mai probabil tratamentul va fi temporar. Medicul este cel care poate decide întreruperea tratamentului.

MIT: Persoanele depresive plâng mult

Nu întotdeauna. Unele nu o fac chiar dacă sunt teribil de triste. De fapt, aceste persoane sunt „blank“ la capitolul emoţii. Chiar şi fără semne dramatice evidente, netratată, depresia îi împiedică pe oameni să-şi trăiască viaţa din plin.

MIT: Depresia şi bătrâneţea sunt surori

Foarte multe persoane fac faţă provocărilor îmbătrânirii fără să devină depresive. Dar, când aceasta apare, pot fi copleşiţi. Vârstnicii îşi pot ascunde tristeţea sau pot avea semne diferite, vagi – mânăcarea oricum nu mai are gust, durerile şi junghiurile se înteţesc, tiparul de somn se schimbă. Bolile sunt un declanşator al depresiei la vârstnici şi îşi revin cu greu după un atac de cord sau o intervenţie chirurgicală.

Imagine indisponibilă

MIT: Discuţiile înrăutăţesc situaţia

Oamnii erau sfătuiţi odată să nu vorbească despre problemele lor pentru a nu se lăsa dominaţi de ele. Astăzi, se ştie că o discuţie cu un profesionist poate îmbunătăţi mult situaţia. Gândirea negativă, conştientizare propriilor sentimente, relaţiile dificile, toate acestea pot primi ajutor prin servicii de psihoterapie.

MIT: Adolescenţii sunt nefericiţi prin definiţie

Mulţi dintre adolescenţi au schimbări bruşte de dispoziţie, sunt obraznici, comentează şi sunt înclinaţi către „partea negativă“, dar tristeţea prelungită şi iritabilitatea nu sunt tocmai normale pentru ei.  Atunci când nefericirea durează mai mult de două săptămâni, ea poate fi un semn de depresie. Şi ea este prezentă la un adolescent din 11. Alte semne ale depresiei la adolescenţi sunt iritabilitatea chiar şi faţă de prieteni, lipsa plăceii în activităţile favorite, supărarea intervenită brusc.  

MIT: Depresia este dificil de tratat

Adevărul este că majoritatea persoanelor care au luată măpsuri împotriva depresiei au avut rezultate pozitive. Un studiu extins dezvoltat de Institutul naţional de sănătate mintală, arată că 70% din pacienţi nu mai au simptome în urma tratamentului medicamentos – instituit nu întotdeuna la prima încercare. Cercetările arată că tratamentul care funcţionează cel mai bine este o combinaţie de medicamente şi terapie comportamentală.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite