Neurochirurg: „Cele mai frecvente tumori maligne primare sunt astrocitoamele“. Cum se tratează cancerele de creier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cele mai multe tumori maligne ale creierului sunt cele secundare
Cele mai multe tumori maligne ale creierului sunt cele secundare

Tumorile maligne cerebrale se pot dezvolta în ţesutul cerebral sau pot pleca de la o tumoare malignă primară din altă zonă a corpului. Primele se numesc tumori primare, în timp ce celelalte sunt tumori secundare.

Din păcate, numărul cancerelor de creier este din ce în ce mai mare nu doar la noi. La fel ca şi în cazul altor tipuri de cancere, în faze incipiente, nici tumorile maligne de la nivelul creierului nu au simptome. Dr.Dan-Răzvan Benţia, medic primar neurochirugie, cu supraspecializare în microchirurgie cerebrală şi spinală, tehnici minim invazive spinale şi cerebrale, la Spitalul Clinic Sanador a explicat care sunt cele mai frecbete tipuri de cancere la creier şi cum se tratează acestea.

Tumorile maligne cerebrale pot fi primare  - dezvoltate din ţesutul cerebral - sau secundare - plecate de la o tumoarea primară malign din altă zonă. Predomină cele secundare, adică metastatice“.

Cele mai frecvente tumori maligne primare sunt astrocitoamele, tumori dezvoltate de la nivelul celulelor gliale cerebrale. „Adică a celulelor ce asigură suportul nutritiv al neuronilor, adaugă medicul. Aceste tumori pot avea diferite grade de malignitate. Cele mai maligne tumori gliale sunt glioblastoamele. Supravieţuirea în aceste cazuri este, în medie, de 3 luni în cazurile netratate, şi în jur de 18 luni - în cazurile operate şi cu tratament oncologic postoperator“.

Cele mai frecvente tumori maligne secundare sunt cele plecate de la: sân, plămân, tubul digestiv, cancere sangvine, melanom malign. „În aceste cazuri, pe lângă tratamentul tumorii cerebrale trebuie tratate, bineînţeles, şi tumorile primare, de controlul acestor tumori primare depinzând şi prognosticul la distanţă al bolii“.

Operaţie, urmată de tratament oncologic specific

În funcţie de localizare, tumorile maligne beneficiază de ablaţie microchirurgicală efectuată sub microscop operator, asistată sau nu de neuro-navigaţie cerebrală, urmată de tratament oncologic specific, în funcţie de rezultatul anatomopatologic şi de rezultatul imuno-histochimic obţinute după prelevarea fragmentelor tumorale din timpul operaţiei. „Tratamentul oncologic specific se poate compune din: radioterapie craniană - difuză sau ţintită pe o anumită regiune craniană, de exemplu, procedura gamma knife, chimioterapie, imunoterapie“.

Nu orice localizare tumorală este abordabilă chirurgical, atrage atenţia medicul. „În unele localizări, datorită riscurilor de afectare a unor structuri vitale sau funcţionale cerebrale, se practică doar biopsie tumorală cerebrală  - biopsie stereotaxică, adică o biopsie ţintită, asistată de un computer, biopsie urmată de tratamentul oncologic enumerat mai sus“, conchide specialistul.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite