Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Nouă din zece orăşeni suferă de oboseală. Cine sunt campionii

2
9 Oct 2019 16:00:40
Autor: Daniela Serb
Pentru mulţi orăşeni, oboseala a devenit cronică FOTO Shutterstock
Pentru mulţi orăşeni, oboseala a devenit cronică FOTO Shutterstock

92% din românii care trăiesc la oraş se plâng de oboseală, dar doar 39% au apelat la medic pentru rezolvarea acestei probleme, potrivit „Barometrului oboselii“. La ce soluţii se apelează.

Suntem din ce în ce mai obosiţi, cel puţin în sondaje. Potrivit studiului „Barometru oboselii“ , realizat de firma de cercetare iSense Solutions pentru Mylan România la finalul anului, trecut, arată că 92% din românii din mediul urban se plâng de oboseală şi doar 39% au apelat la medic pentru această problemă.

Cât despre soluţii pentru oboseală, românii recurg la mai multă odihnă  - 64% - şi vitamine/suplimente alimentare - 45%.

Oboseala creşte de la an la an: mai mult de jumătate dintre cei intervievaţi au spus că se simt cel puţin la fel sau mult mai obosiţi decât anul precedent  - 64%, categoriile profesionale care resimt cel mai mult această diferenţă fiind patronii/ managerii, angajaţii cu studii superioare şi studenţii/elevii.

Când vine vorba de simptomele oboselii de orice cauză, românii pun pe primul loc slăbiciunea fizică, extenuarea  - 49%, urmate de nervozitate  - 47% - şi lipsa răbdării  - 44%. Topul este completat de migrene - 39% - şi de dificultăţi de concentrare - 39%.

Legat de percepţia românilor despre oboseală, aceasta este mai degrabă diferită de realitate. Astfel, românii consideră că, în medie, doar unul din doi oameni din jurul lor suferă de oboseală. Profesiile percepute ca fiind cele mai afectate de oboseală sunt profesor  - 34%, şofer  - 30% şi pilot  - 26%.

Astenia funcţională nu se ameliorează

Printre tipurile de oboseli  - astenii - cel mai frecvent întâlnite se remarcă oboseala funcţională. Conform literaturii de specialitate, oboseala funcţională este aceea care nu se ameliorează după o perioadă adecvată de odihnă sau repaus, este persistentă, dar nu durează mai mult de şase luni consecutive.

Oboseala funcţională nu se datorează unei boli, ci este efectul unor factori psihosociali, fizici sau psihologici - de exemplu, stres, surmenaj profesional, familial sau social, suprasolicitări fizice şi/sau mentale prelungite, diete alimentare dezechilibrate. Ea afectează sfera psihică, cea fizică, cea intelectuală şi cea motivaţională.

De multe ori însă, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale, fiindcă toată lumea din jur se plânge de aşa ceva.

Conform barometrului, odată ce li s-au prezentat criteriile de definire a tipurilor de oboseală, unul din trei dintre românii din mediul urban cu vârsta între 18-55 ani a considerat că suferă de oboseală funcţională/sindrom astenic fără cauză organică. Extrapolat la populaţia României, acest lucru înseamnă că aproape 2 milioane persoane suferă de oboseală funcţională. Printre cei care o simt cel mai mult se numără angajaţii cu studii superioare  - 37% - şi liber profesioniştii  - 30%.

„Românii nu iau în serios oboseala“

„Trăim într-o perioadă cu multe provocări care generează suprasolicitare şi stres. Frecvent răspundem sarcinilor pe care le avem de făcut şi suprasolicitării, punând şi mai multă presiune pe noi să le facem. Din punct de vedere psihologic, oboseala funcţională are ca efect irascibilitate, nervozitate, lipsa răbdării. Acestea afectează modul în care noi ne simţim zi de zi şi modul în care ne comportăm în relaţia cu persoanele dragi  - copilul, partenerul - sau în relaţiile de muncă. Pe de altă parte, oboseala funcţională ne afectează în acelaşi timp randamentul şi funcţionarea cognitivă: ne scade capacitatea de concentrare, de atenţie, nu ne amintim lucruri şi, ca urmare, facem mai multe greşeli sau ne scade performanţa în muncă. Având în vedere impactul ei asupra calităţii vieţii noastre, este important să nu neglijăm oboseala, să nu îi minimizăm efectele, să o luăm în serios şi să o tratăm“, a spus Bogdana Bursuc, psiholog clinician principal.

Potrivit aceleiaşi surse, cei care lucrează în domeniul financiar, adică au funcţii de bancheri, auditori şi contabili, sunt campioni la oboseală – 98% dintre cei incluşi în studiu au declarat că suferă de ea şi 42% au identificat forma de oboseală funcţională/sindrom astenic. Aceasta le afectează diferit activităţile cotidiene: cei mai mulţi nu mai au dorinţa de a face lucruri sau activităţi. Simptomul oboselii cel mai des întâlnit la această categorie profesională în România este slăbiciunea fizică.

 „Noul studiu arată că românii nu iau în serios oboseala. În viaţa de zi cu zi, aceasta tinde să fie ignorată şi confundată doar cu o stare de slăbiciune generală. Este important ca persoanele care se confruntă cu manifestări ale oboselii pentru o perioada mai îndelungată să se prezinte la medic, pentru că numai acesta poate determina corect cauzele acestor simptome şi poate propune soluţii.”, a declarat doctor Ligia Moşneaga, medic primar medicină de familie, Grupul GastRo al Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

cosmic
9.10.2019, 20:09:13

una dintre principalele cauze ale oboselii cronice este poluarea, mai ales cea electromagnetica. alta cauza este stresul prelungit.

Tomescu Tom
11.10.2019, 19:05:39

Mai bine spune direct ... ce anume suplimente alimentare vrei sa ne recomanzi .. asta fiind raspunsul la o intrebare pe care vrei sa o sugerezi aproape explicit ... Sau ce medicament ! :)))) Extrapolati datele unui studiu obscur ..facut de o " obscura " ... si apoi extrapolati niste concluzii obscure intr-o maniera de asa natura incat sa sperie ..cel putin 2 milioane de romani ! :))))

Modifică Setările