Noul secretar de stat de la Sănătate, Monica Grigore Althamer, privit cu scepticism de pacienţi şi de medici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Numirea Monicăi Grigore Althamer ca secretar de stat la Ministerul Sănătăţii a dat naştere la numeroase controverse. Absolventă de Teologie şi voluntar al Asociaţiei „Dăruieşte Viaţă“, Althamer nu pare a fi agreată nici de medici, nici de pacienţi.

Numirea unui nou secretar de stat la Ministerul Sănătăţii, venit din rândul asociaţiilor de pacienţi, a stârnit controverse nu doar în rândul medicilor, care se simt lăsaţi deoparte, ci şi în rândul asociaţiilor de pacienţi. Pe de altă parte, sunt şi voci, în special cele din societatea civilă, care speră ca secretarul de stat Monica Grigore Althamer, numit în funcţie pe 7 iulie, să aducă un suflu proaspăt în Ministerul Sănătăţii, mai ales că vine din afara sistemului sanitar, devenit prioritatea zero a Guvernului Cioloş.

„Fără doar şi poate este o numire benefică şi asta se şi doreşte: reîmprospătarea oamenilor de execuţie dintr-o instituţie mamut cum este Ministerul Sănătăţii. Avem o şansă să schimbăm ceva, singura problemă este ca ei, odată numiţi, să nu fie legaţi de mâini şi de picioare, şi chiar să poată ajuta pacienţii“, a explicat Ana Măiţă, preşedintele Asociaţiei Mame pentru Mame.

Păreri pro şi contra

Însă chiar dacă numirea Monicăi Althamer este privită cu ochi buni de reprezentanţii societăţii civile, asociaţiile de pacienţi cu tradiţie nu sunt convinse că fosta voluntară a asociaţiei „Dăruieşte Viaţă“ va putea să vină în sprijinul lor. Mai mult, reprezentanţii acestora susţin că, în cele două luni de când Vlad Voiculescu s-a instalat în funcţie, nu au reuşit să stabilească vreo întâlnire cu oficialul.

„Sunt sceptic. Nu-mi dau seama cât de viabilă e soluţia asta şi nici câtă expertiză are Monica Grigore Althamer. Din punctul nostru de vedere, această numire este una de ochii lumii, din moment ce oficialii din minister nu s-au întâlnit niciodată cu noi în aceste două luni, mi-e greu să cred că ni se vor deschide uşile dintr-o dată. Plus că ar avea puţin timp la dispoziţie pentru a pune lucrurile în mişcare“, a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).

„Mă sperie această numire, unde e expertiza?”

Potrivit lui Gănescu, ar fi fost mai firesc ca o un reprezentant al asociaţiilor de pacienţi să fie pus într-o poziţie de consilier şi nu într-o poziţie de secretar de stat, dat fiind faptul îi lipseşte expertiza. De aceeaşi părere este şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Pacienţilor cu Cancer din România (FABC).

„Pe mine mă sperie ideea că un om fără expertiză va fi într-o funcţie atât de importantă! Nu cred că vreun lider serios de asociaţie de pacienţi ar accepta să fie secretar de stat. Nu-şi doreşte niciun pacient responsabil această funcţie. În prezent, suntem ignoraţi, persiflaţi, nu ni se răspunde la memorii. Unde e transparenţa despre care se vorbeşte?”, se întreabă Irimia, precizând că din punctul său de vedere numirea unui medic ar fi fost mai potrivită.

Practic, Monica Althamer va merge la Ministerul Sănătăţii în locul doctorului Victor Strâmbu, care a demisionat recent din funcţie, din motive personale. Nici medicii nu îşi pot da seama dacă premiera de la Minister va fi de bun augur sau nu.

Îndemnul lui Voiculescu către viitorii miniştri

„Pacienţii trebuie să fie reprezentaţi într-un fel, dar nu ştiu dacă la nivelul Ministerului. Ca să fii secretar de stat, trebuie să fi condus ceva, o direcţie de sănătate, o secţie, trebuie să fi făcut politici sanitare, trebuie să ai viziune. E totuşi o funcţie foarte importantă şi trebuie să ştii cu ce se mănâncă“, a declarat şi doctorul Florin Chirculescu, şeful Secţiei de Chirurgie Toracică de la Spitalul Universitar din Capitală. 

În urmă cu câteva zile, Vlad Voiculescu a anunţat că rolul Monicăi Grigore Althamer va fi acela de navigator medical. „Există în multe alte ţări, răspunzând unei nevoi esenţiale a pacienţilor. Am o rugăminte importantă pentru viitorii miniştri ai Sănătăţii: vă rog să rezervaţi întotdeauna un post important din Ministerul Sănătăţii, cel de secretar de stat, pentru un reprezentant al pacienţilor. Să fie o persoană independentă şi onestă, una care a dovedit în timp că a ajutat pacienţii în ciuda defectelor sistemului“, a spus ministrul Sănătăţii.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite