Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Nu sunt demn. Despre mine şi cîteva instituţii

5
31 Jan 2015 19:28:44
Péter Demény

Cîteodată (sau întotdeauna?) instituţiile cu cei mai mulţi bani sunt şi cele mai cinice. Nu spun bine: nu cu cei mai mulţi bani, ci acelea care iau de la tine cei mai mulţi bani.

Nu de mult, a trebuit să mă duc la notar. Programat pe 12 jumate, am aşteptat două ore pînă a binevoit să mă primească. Simţeam cum creşte în mine nemulţumirea, şi ştiam că sunt la latitudinea lui. ”Imediat, imediat”, am auzit necontenit în pragul infarctului. Să nu mai spun că trebuia să mă duc şi la o înmormîntare...

După aceea, m-am tîrît pînă la bancă să schimb ceva bani. La un ghişeu, era un domn care a pus toate întrebările pămîntului, la celălalt, o domnişoară. ”Putem să vă ajutăm cu ceva?” Am răspuns. Mi s-a spus că e un automat care schimbă bani. De fapt, au fost două. Dar, amărăciune: unul a fost stricat, la celălalt a lucrat un tînăr cu tastatură minute în şir. Pînă la urmă m-a ajutat o doamnă de la bancă care-mi tot explica că afară sunt automatele alea. Şi înmormîntarea mă aştepta în continuare...
Cînd o să ajung un client obişnuit, plictisit de normalitate, eleganţă, bună-creştere? Cînd o să-şi cere scuze notarul că m-a luat după două ore de aşteptare deşi eram programat? Cînd o să intru în bancă ştiind că undeva tot o să pot schimba suma derizorie pe care vreau s-o schimb?
Probabil atunci cînd o să mi se rupă de interesul meu punctual şi o să am în vedere pe acela mai de perspectivă. Cînd n-o să mă intereseze că sunt ţinut sub preş dintr-un motiv sau altul şi o să fac scandal dacă domnul notar cel ocupat pînă peste capace nu mă primeşte la ora la care am fost programat şi pentru nu puţinii bani pe care îi ia să mă primească. Cînd o să înţeleg că sunt cetăţean cu drepturi şi nu marioneta unor instituţii.
   

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Iulian Arion
31.01.2015, 20:04:11

Domnule Péter Demény, Gasesc foarte util articolul dvs. Problema cu notarul este generala in Romania. Si-au facut o lege prin care un notariat se infiinteaza intr-o localitate doar cu acordul celorlalti notari. Din aceasta cauza nu manifesta respect fata de om si tot din cauza lipsei concurentei practica tarife exagerat de mari: procente din averea mostenita! La fel ca notariatele sunt organizate farmaciile. Prin practici de tip mafiot, crima organizata a identificat aceasta modalitate de a jefui si dispretui cetateanul. Ordinul arhitectilor a obtinut, la fel, impunerea unei taxe de la toti solicitantii de aprobare a unui proiect imobiliar, desi nu presteaza niciun serviciu pentru acea taxa. Taxa pentru ordinul arhitectilor se adauga taxei primariei pentru avizarea proiectului. Exista o multime de proiecte avizate si taxate de arhitecti urbani, in dispretul legii: -streasina isi atarna turturii de gheata deasupra trotuarului; -peretele casei este construit pe domeniul public (trotuar) Scriitorii au impus o taxa pentru fiecare carte vanduta in Romania. Tuturor acestor caste care si-au impus taxe de finantare fara a presta un serviciu trebuie sa li se dea peste bot printr-Un alt fel de politica. Trebuie desfiintate toate aceste privilegii de casta pe banii, umilinta si timpul cetateanului. Constat cu surprindere ca persoanele alese in conducerea PNL vorbesc despre: -preluarea puterii politice; -defectele actualei puteri politice; -erorile actualei puteri politice; Nimic despre Un alt fel de politica

+5 (9 voturi)
Jupânu'
1.02.2015, 19:45:45

aveti dreptate domnule. este vorba de o mafie legalizata.

+2 (2 voturi)
ion creangă
1.02.2015, 10:51:49

D-le Demény! De ce vá asteptati "la minuni" de la generatia/tiile care nu au primit , vázut , simtit altceva pe pielea proprie, in 45 de ani de comunism + 25 de ani de "democratie balcanicá", decát "cá NU omul si respectul pt. om este baza fiecárei societáti civilizate"!!! Dacá Ceausescu si slugile lui iar dupá revolutie politicienii "neo-comunisti" si cei "liberal-democratici", "social-democratici" + slugile lor etc. au tratat si incá mai trateazá "omul"(cetáteanul/nii) román/nii ca fiind doar niste "sclavi" care sánt buni doar sá lucreze, sá pláteascá cát mai multe impozite sá consume si sá meargá la vot, iar ei privilegiatii se poartá ca niste "stápáni" pe "bunurile"+impozitele, taxele noastre, vá mai mirati? Vá dau un sfat: nu confundati lumea civilizatá cu "tiganiada esticá si balcanicá" si nu vá asteptati de la nimeni, la nimic! Nu mi-a párut deloc bine sá vá scriu aceste lucruri, dar nu pot vedea "realitatea"románeascá" de la 1945 páná la 2015 decát asa cum a fost/e ea si nu altfel!

+4 (6 voturi)
Iulian Arion
1.02.2015, 16:00:41

ion creanga, Societatea romaneasca se poate schimba in cateva luni de la adoptarea unei altfel de politica: -finantarea candidatilor care au principii morale nu a partidelor politice care s-au dovedit in fapt structuri ale crimei organizate. -fiecare candidat sa colecteze semnaturile a catorva procentele ale votantilor din circumscriptia in care candideaza; -Semnaturile sa fie colectate electronic cu o cheie primara care sa nu permita duplicatele. -Deputatul sa fie ales uninominal in doua turiuri de scrutin. Crima organizata o sa guiţe, clamand reprezentativitatea partidelor. Toti penalii actuali, inclusiv Tariceanu au fost pe locurile doi sau trei si au acumulat sute de voturi, cel mult cateva mii. Crima organizata poate mitui cateva sute de persoane sa-l voteze pe Videanu, dar nu poate mitui 100 000 de votanti din circum scriptia unui deputat! -toate sumele forfetare acordate parlamentarilor sa fie incluse in salariu, care ar urca la 15 000 lei lunar, apoi impozitate. -Toti parlamentarii sa fie 300 in total. Cate un senator per judet, ales in doua tururi de scrutin, iar restul sa fie deputati pe baza normei de reprezentare stabilite.

+2 (4 voturi)
nagysandor2
1.02.2015, 15:02:33

Articolul de mai sus este oglinda societatii in care traim. "Daca te uiti in oglinda si nu vezi ce ti-ar place, nu oglinda este de vina." Si am putea continua.

+4 (6 voturi)