Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

„Nu mai e loc de frică! În cazul unui AVC nu staţi acasă!“ Avertismentul medicilor neurologi

3
15 May 2020 14:07:40
Autor: Daniela Serb
În cazul unui atac vascular-cerebral, creierul poate pierde milioane de neuroni într-un minut
În cazul unui atac vascular-cerebral, creierul poate pierde milioane de neuroni într-un minut

În cazul unui atac vascular-cerebral nu staţi acasă, atrag atenţia medicii neurologi şi radiologii intervenţionişti. ”Un minut pierdut înseamnă două milioane de neuroni care nu mai pot fi recuperaţi.”

Spaima de Covid-19 poate fi atât de mare încât să neglijăm simptome ale unor boli care ne pot invalida sau chiar omorî în câteva ore.  
 
„Dacă suspectaţi apariţia unui AVC  - pareză mână-picior, asimetria feţei, dificultăţi de vorbire -, nu staţi acasă! Pacienţii sau aparţinătorii nu trebuie să piardă niciun minut până să sune la 112. Se estimează că un minut pierdut înseamnă două milioane de neuroni pierduţi. Suntem într-o cursă contra cronometru pentru a ţine pacientul departe de invaliditate sau chiar de deces”, declară conf. dr. Cristina Tiu – coordonator naţional al AP AVC, şefa Secţiei de Neurologie II din Spitalul Universitar Bucureşti. 
 
În timpul celor două luni de izolare a scăzut foarte mult numărul persoanelor care s-au prezentat la secţia de primiri-urgenţe a spitalelor: “Numărul de prezentări a scăzut foarte mult la camera de gardă şi cazurile care au ajuns au fost de cele mai multe ori cazuri grave, cazuri decompensate, cazuri de AVC severe, ieşite din fereastra de timp terapeutică”, adaugă prof. dr. Gheorghe Iana, presedintele SNRIR, medic primar radiologie şi imagistică medicală. 
 
Motivele care i-au ţinut pe oameni departe de serviciile medicale de urgenţă ţin, în opinia medicilor, de teama de infecţie: „Au fost zile când de la 70 de prezentări la camera de gardă la neurologie am avut doar 4 sau 5 pacienţi. În mod sigur acele persoane nu vor avea contact cu mediul de spital şi nu vor fi infectaţi cu Covid în spital, dar este foarte probabil să sufere de afecţiuni grave, care nu vor mai putea fi remediate”, avertizeaza conf. dr. Cristina Tiu – şefa Secţiei de Neurologie II din Spitalul Universitar Bucureşti. 
 

Circuite pentru pacienţii cu AVC

Spitalele au creat circuite şi proceduri menite să reducă expunerea pacienţilor la riscul de infectare cu COVID-19, iar medicii cer oamenilor să apeleze cu încredere la serviciile medicale de care au nevoie, mai ales în cazul bolilor grave care necesită intervenţie de urgenţă. 
 
“Spitalul Universitar Bucureşti este pregătit să gestioneze cazurile de AVC. Există materiale de protecţie, s-au creat circuitele necesare pentru pacienţii suspecşi de COVID 19, s-au organizat ture ale personalului care asigură îngrijirea celor suspecţi şi care nu se intersectează cu restul personalului. Toţi pacienţii care au indicaţie de internare sunt testaţi şi directionaţi către o aripă separată până la sosirea rezultatelor. Bineînţeles, în acest timp, primesc tratamentul adecvat.”, explică dr. Bogdan Dorobăţ, (foto jos) medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti care subliniază şi că întreg personalul medical şi auxiliar poartă mască, ochelari sau vizieră, bonetă, îmbrăcăminte sterilă, iar pacientului i se pune mască. 
 
Sterilizarea sălii de intervenţie se face ca şi cum pacientul ar fi pozitiv, cu dezinfectare corespunzătoare, lampă UV, pauză între pacienţi şi aerisirea încăperilor. După sosirea rezultatului la testul de COVID-19 efectuat, pacienţii sunt mutaţi pe aripile cu pacienţi negativi. “În laboratorul de angiografie am încercat să creăm echipe de personal, medici, asistenţi, infirmiere – în principiu două echipe care lucrează alternativ, astfel încât să nu se intersecteze. Dacă una dintre echipe are simptome, cea de-a doua să poată asigura continuarea activităţii”, adaugă dr. Bogdan Dorobăţ. 
 
Cazurile de pacienţi cu suspiciune de AVC sunt o prioritate pentru toate spitalele de urgenţă din lume, iar în România sunt planuri concrete pentru scurtarea la minimum a perioadei dintre telefonul la 112 şi aplicarea tratamentului adecvat asupra pacientului în spital.
 
“Înainte de declanşarea pandemiei era foarte aproape punerea în aplicare, în cadrul Acţiunii Prioritare pentru AVC-uri ischemice, a unui parteneriat între Ministerul Sănăţatii şi serviciile de ambulanţe, pentru aplicarea unei prenotificări a prezenţei unui caz de stroke încă din Ambulanţă, pentru a putea fi totul pregătit la ajungerea sa la spital şi a se scurta cât mai mult mult timpii de intervenţie până la aplicarea tratamentului potrivit.”, explică conf. dr. Cristina Tiu. 
 

Cum recunoaştem semnele unui AVC?

Pacienţii sau aparţinătorii îşi pot identifica după o metodă simplă simptomatologia AVC. Dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş explică: “Viaţa unei persoane care a suferit un AVC depinde de secundele care se scurg şi de rapiditatea cu care aceasta ajunge la o unitate spitalicească unde poate primi îngrijirea potrivită pentru a elimina riscurile de deces sau invaliditate. Nu trebuie să existe ezitare sau timpi morţi între bănuiala apariţiei unui AVC şi telefonul dat la 112. Cum ne putem da seama că o persoană din jurul nostru trece prin asta? Prin metoda supranumita FAST care este vitală şi care ar trebui să fie cunoscută de cât mai multă lume.”
 
FAST este un acronim format din primele litere ale celor mai importante simptome ale unui AVC: F este de la Faţa căzută şi asimetrică, A de la Amorţirea braţelor şi picioarelor, S de la Stâlcirea sau Sacadarea vorbirii, iar T vine de la Timp, pentru că atunci când un aparţinător sesizează simptomele, este timpul să sune urgent la 112. “Atenţia fiecăruia dintre noi la cei din jur şi reacţia imediată în caz de pericol nu trebuie să ţină cont de timpuri sau de temeri, pentru că, aşa cum obişnuim noi, medicii din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei, să spunem: Timpul este creier!”, declară dr. Lucian Marginean, medic primar radiologie intervenţională la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş.  
 
Dintre pacienţii cu AVC, aproximativ 30% decedează în primele 30 de zile, iar 30-35% vor rămâne cu un grad de dizabilitate care îi va face dependenţi de îngrijirea unei alte persoane sau îi va împiedica să îşi mai desfăşoare activitatea profesională.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

ileana iliescu
15.05.2020, 14:20:26

asa e cum spuneti,dar ce te faci cand te plimba de la un spital la altul,sau te lasa cateva zile sa vada daca nu ai virus si pana atunci o mierlesti,ca frica mai mare este la cadrele medicale nu la pacient, care oricum el prea multe nu mai stie.nu exista sau daca exista nu respecta nimeni protocoalele,ca oricum nu pateste nimic,de vina este mortul.

+1 (1 vot)
Stefan din Nord
15.05.2020, 14:27:00

Cnd ma gandesc cat de inconstient am fost ma ia groaza In urma cu 6 ani tatal meu de aproape 88 de ani a simtit ca i-a pocnit ceva in cap si imediat a inceput a se deplasa cu greutate L-am dus in casa ,nu avea semne de AVC putea vorbi normal putea misca mainile si m-am gandit in prostia mea ca -i va trece Dar dupa cateva ore iesind afara prin curte am vazut ca nu avea echilibru ,se chinuia sa mearga drept dar devia de la parcurs ca un om beat si sfarsea prin a ajunge jos Abia atunci am realizat ca-i ceva grav si la sfatul unei vecine mai cu experienta in probleme din astea l-am dus cu masina la spitalul din Radauti Dupa vreo 8 ore de la incident , o groaza de timp pierdut La urgente medicul neurolog i-a pus imediat diagnosticul ;suspect AVC A doua zi tomografia a aratat hemoragie la creier o pata de 15-20 mm iar doctorul a clatinat din cap spunand sa ma astept la ce-i mai rau . Am stat cu el in salon ca insotitor impreuna cu sora mea 18 zile pana la extenarea sa S-a recuperat complet si la varsta sa de nonagenar inca e vioi merge si pe bicicleta normala Acum mi-am invatat lectia Voi fi mai atent data viitoare cand voi vedea la cineva apropiat sau cunoscut semnele caracteristice unui AVC si nu voi pierde timp pretios asa cum am facut cu tata .

KalmM
17.05.2020, 13:52:44

Poate ,acești minunați doctori ,pot spune cati pacienți au operat de când s-a instituit carantina. Care este starea de sănătate a celor cărora le-au fost amânate intervențiile pe termen nedefinit ? "Mea culpa" ,acestea ar fi întrebări pe care le-ar pune un jurnalist adevărat.

Modifică Setările