Originea bolii Parkinson ar putea fi în intestine şi nu în creier. Descoperirea ar putea determina apariţia de medicamente mai eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flora bacteriană intestinală ar putea juca un rol mult mai important în apariţia bolii Parkinson.  Descoperirea ar putea contribui semnificativ la elaborarea de noi tratamente.

Un nou studiu american, publicat în revista „Cell“ şi citat de cnn.com arată că modificările intervenite în sturctura bacteriilor intestinale determină deteriorarea funcţiilor motorii şi chiar ar putea fi o cauză a acestora.

Autorul principal al studiului, Sarkis Mazmanian, de la California Institute of Technology, a declarat că s-a descoperit ol egătură biologic între microbiomul intestinal şi boala Parkinson, în sensul în care flora bacteriană intestinală exacerbează simptomele motorii contribuind la crearea unui mediu care poate favoriza acumularea de proteine alfa-sinucleine . Boala Parkinson este o afecţiune neurodegenerativă în care un anumit tip de proteine – alfa-sinucleine – se acumulează în neuronii din creier determinând distrugerea celulelor care eliberează dopamina. Zona din creier afectată este cea care controlează mişcările, una dintre simptomele acestei boli fiind tremurul necontrolat al membrelor. Alte simptome sunt înţepenirea muşchilor şi afectarea mersului.

Descoperirea indică faptul că afecţiunea şi-ar putea avea originea în intestine şi nu în creier cum se credea până acum. Cercetarea a fost efectuată până acum pe şoareci de laborator.

 „În cazul multor afecţiuni neurologice, tratamentul convenţional presupune administrarea unui medicament către creier. Însă, dacă boala Parkinson este într-adevăr cauzată nu doar de schimbări la nivelul creierului ci şi în microbiom, atunci nu va fi nevoie decât de administrarea de medicamente la nivel intestinal, ceea ce e mult mai uşor de făcut'“, a conchis Mazmanian.

În prezent, terapiile împotriva Parkinson se concentrează pe creşterea nivelului de dopamină din creier, însă pot avea efecte secundare grave şi uneori îşi pierd eficacitatea după administrarea îndelungată.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite