Partea plină a paharului. 7 moduri în care ne ajută situaţiile nefavorabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În orice situaţie de criză există şi beneficii mai mult sau mai puţin evidente. FOTO Shutterstock
În orice situaţie de criză există şi beneficii mai mult sau mai puţin evidente. FOTO Shutterstock

Cu toţii ne confruntăm  cu nenumărate probleme şi situaţii nefavorabile de-a lungul vieţii. Însă dincolo de impactul negativ iniţial, există şi aspecte pozitive. Totul e să vrei să le vezi.

Orice situaţie nefavorabilă poartă în sine sămânţa unui beneficiu echivalent, dacă nu chiar mai mare”, spunea Napoleon Hill, unul dintre marii gânditori ai sec. XX. 

Pornind de la această aserţiune, Jeff  Keller, autorul cărţii „Atitudinea este totul”, ne propune să ne menţimen mintea deschisă şi să ne canalizăm atenţia asupra aspectelor pozitive ale experienţelor. Pentru că, susţine el, există cel puţin 7 beneficii ale situaţiilor nefavorabile şi anume:

1. Oferă o altă perspectivă

După ce ţi-ai revenit dintr-o boală grea, problemele precum o pană de cauciuc sau un acoperiş prin care se infiltrează apa nu mai par atât de grave. Poţi să te ridici deasupra micilor neplăceri ale vieţii de zi cu zi şi să-ţi canalizezi atenţia asupra lucrurilor cu adevărat importante din viaţă.

2. Ne învaţă să fim recunoscători

Problemele şi dificultăţile, în special cele care implică piederi şi privaţiuni, ne ajută să apreciem mai mult diverse aspecte ale propriei vieţi. Oricât  de banal ar părea, este adevărat – de obicei nu apreciem un lucru până când nu l-am pierdut. Abia atunci când nu avem apă caldă, ne dăm seama cât de importantă este ea. Doar când ne îmbolnăvim ajungem să ne fie dragă sănătatea. Persoanele înţelepte continuă să stăruie asupra binecuvântărilor, chiar şi după ce perioada în care au parte de pierderi şi privaţiuni a trecut. "Să nu uităm că ne îndreptăm întotdeauna în direcţia gândurilor dominante, de aceea, dacă ne vom concentra asupra aspectelor  pentru care trebuie să fim recunoscători, vom atrage mai multe lucruri pozitive", subliniază Keller.

3. Ne descoperă potenţialul ascuns

După ce supravieţuim unei încercări dificile sau avem de depăşit un obstacol, devenim mult mai puternici din punct de vedere emoţional. Viaţa ne-a testat şi am trecut testul cu brio. Apoi, când va apărea următorul obstacol, vom fi mult mai bine pregătiţi pentru abrodarea lui. Problemele şi provocările aduc la lumină ce este mai bun în noi – ne descoperim abilităţi despre care nu ştiam că le avem. Mulţi dinte noi nu şi-ar fi descoperit niciodată aceste talente, dacă viaţa nu le-ar fi scos în cale dificultăţi. Pe scurt, situaţiile nefavorabile ne dezvăluie capacităţile şi ne ajută să le dezvoltăm.

4. Ne încurajează să facem schimbări şi să acţionăm

Multor oameni le este mai uşor să urmeze modele de acţiune vechi, cunoscute, fără a ţine cont de cât de dureroase sau plictisitoare au devenit vieţile lor. Adesea, numai o criză sau o serie de dificultăţi ne motivează suficient ca să facem schimbări.

5. Sunt o sursă de lecţii valoroase

Să ne gândim la exemplul unei afaceri eşuate: întreprinzătorul poate învăţa lucruri care îl fac să reuşească spectaculos cu următoarea afacere. Povestea lui Henry Ford, pionierul antreprenorilor moderni şi fondatorul Ford Motor Company, care a eşuat de câteva ori pe drumul lui spre succes este exemplificatoare. Prima încercare de a construi o maşină a dat greş. Ford a adunat iar capital şi a luat-o de la capăt, dar, un an mai târziu, presiunea finanţatorilor l-a scos afară din companie. A găsit un alt investitor şi restul e istorie.

6. Deschid noi uşi

După încheierea unei relaţii, găseşti o altă cale care să-ţi aducă satisfacţii, să zicem că te apuci de actorie, de dansuri sau de o altă facultate etc. Îţi pierzi slujba şi găseşti alta mai bună. În aceste situaţii, „problema” nu reprezintă deloc o porblemă, ci mai degrabă o oportunitate mascată. Întotdeauna când o uşă se închide, se deshid altele. Exemplul lui Walt Disney poate fi evocator din acest punct de vedere. Credeţi sau nu, el a fost concediat de la un ziar, Kansas City Star Newspaper, pentru că nu era suficient de creativ. În 1922, şi-a pus bazele primei sale companii, Laugh-O-Gram care se ocupa cu desene animate şi scurte clipuri publicitare, doar că un an mai târziu afacerea a dat faliment. Asta l-a determinat să meargă la Hollywood pentru a crea The Walt Disney Company.

7. Clădesc încrederea şi respectul de sine

Când îţi aduni tot curajul şi hotărârea pentru a depăşi un obstacol, te simţi competent şi devii mai încrezător. Simţi că eşti valoros, iar aceste sentimente pozitive te vor ajuta în activităţile pe care le vei întreprinde.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite