Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Persoanele anxioase sunt mai predispuse să înşele

0
30 Jan 2015 11:48:11
Autor: Natalia Gociu
Anxietatea îi face pe oameni să înşele mai mult FOTO anxiety.net
Anxietatea îi face pe oameni să înşele mai mult FOTO anxiety.net

Oamenii care suferă de anxietate sau se simt tracasaţi au tendinţa de a înşela cu mai multă uşurinţă dacă atunci când au ocazia să o facă, potrivit unui studiu recent, publicat în Journal of Applied Psychology.


Anxietatea şi stresul ne predispune la comportamente mai puţin oneste. Concluzia se desprinde dintr-un studiu recent apărut în Journal of Applied Psychology.

În cadrul cercetării, autorii au implicat un grup de 63 de studenţi de la Şcoala de Management Kellogg din cadrul Universităţii Northwestern, din Statele Unite ale Americii.

Pentru a le mudula starea de spirit cercetătorii au folosit diferite genuri de muzică. Pentru a-i face să se simtă calmi, i-au pus să asculte muxică relaxante, iar pentru a le creşte gradul de antietate i-au pus să asculte coloana sonoră din cunoscutul film Psycho al regizorului Alfred Hitchcock, considerat o emblemă pentru genul horror. 

La final, fiecare participant la studiu a fost întrebat cum se simţea, după care i se propunea ca în schimbul unei sume de bani să îndeplinească o sarcină simplă, la calculator, pentru efectuarea căreia exista o posibilitate evidentă de a trişa. Astfel, cei care doreau, puteau să facă acest lucru.

Dintre voluntarii care nu erau anxioşi, doar 19 au ales să trişeze, în timp ce în rândul persoanelor anxioase numărul celor incorecţi a fost de 24. Mai exact, cu cât mai neliniştiţi se simţeau, cu atât erau mai dispuşi să înşele.

Cercetătorii au stabilit că atunci când oamenii sunt stresaţi devin mai interesaţi de propria persoană şi nu mai puţin preocupaţi să respecte regulile. Este o dovadă în plus că sentimentele negative, de ameninţare, nu scot la lumină cele mai bune calităţi ale noastre.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii