Persoanele cu probleme psihice sunt cele mai afectate de recesiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rata şomajului este mai mare în rândul persoanelor cu probleme psihice FOTO Shutterstock
Rata şomajului este mai mare în rândul persoanelor cu probleme psihice FOTO Shutterstock

Recesiunea economică din Europa a avut un impact profund asupra persoanelor cu probleme psihice, arată un studiu realizat de cercetătorii de la King’s College, citat de BBC.

Între 2006 şi 2010, rata şomajului pentru cei care au afecţiuni psihice a crescut de la 12,7% la 18,2%. Studiul arată că au fost afectaţi mai ales bărbaţii şi persoanele cu nivel scăzut de educaţie. Rata şomajului pentru acest grup a crescut de la 13,7% în 2006 la 21,7% în 2010.

Cercetătorii de la King’s College din Londra au constatat că atitudinile negative în rândul persoanelor cu probleme psihice reprezintă un factor decisv în creşterea şomajului printre aceştia. Autorii au avertizat că excluderea socială a celor cu probleme psihice are un nivel mai ridicat faţă categoria persoanelor sănătoase. Din cauza acestor elemente, sunt necesare mijloace specifice de informare pentru cei cu afecţiuni de natură psihică.

A trăi într-o ţară în care un procent mare al populaţiei crede că persoanele cu boli psihice sunt periculoase, creşte posibilitatea unui şomaj ridicat pentru cei cu afecţiuni psihice, dar nu influenţează rata ocupării forţei de muncă pentru cei sănătoşi”, susţin concluziile studiului.

Profesorul Graham Thornicroft din echipa de cercetare de la Institutul de Psihiatrie a declarat că există măsuri care pot fi luate pentru a preveni problemele menţionate mai sus. „Guvernele trebuie să fie conştiente de aceste riscuri, iar angajatorii trebuie să fie conştienţi de îndatoririle legale de a respecta legile privind egalitatea de şanse şi în privinţa persoanelor cu probleme de natură psihică, ţinându-i activi în câmpul muncii”, a adăugat profesorul, citat de BBC

În timpul unei recesiuni oamenii care au deja probleme psihice consideră că situaţia lor economică şi socială se înrăutăţeşte. Un psihic bun depinde de mulţi factori, printre care locul de muncă, condiţiile de muncă şi securitatea financiar, toate acestea fiind afectate în timpul unei recesiuni”, continuă profesorul de la Kings College

Cercetătorii au strâns date de la aproape 20.000 de persoane din cele 27 de ţări ale UE – Croaţia nu a fost inclusă în studiu, fiind membră a UE din 2013 -, folosind sondajul Eurobarometru, care urmăreşte sănătatea mentală, atitudinile celor cu afecţiuni psihice şi rata şomajului din prezent.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite