Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Recomandările prof. Ciurea pentru creier şi întregul organism. Băutura perfectă de dimineaţă

10
13 Feb 2022 21:34:05
Autor: George-Andrei Cristescu
Dr. Alexandru-Vlad Ciurea: Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcţie de fiecare dintre noi şi micile lui momente de relaxare.Foto: Arhivă
Dr. Alexandru-Vlad Ciurea: Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcţie de fiecare dintre noi şi micile lui momente de relaxare.Foto: Arhivă

Prima băutură pe care trebuie să o consumăm dimineaţa este un pahar de apă la temperatura camerei, recomandă neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar. Medicul nu recomandă însă cafea după ora 17.00, „doar ca să rezistăm mai mult”.

„Câteva recomandări pentru creier (şi întregul organism): Trezirea să fie cât mai de dimineaţă. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă şi să planificăm ce facem mâine. 

Primul lucru de făcut dimineaţa: de respirat aer curat în faţa geamului deschis. 

Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată. Micul dejun. Fără grabă, fără ştiri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică. 

La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe şi legume proaspete, dar nu din cele importate, şi vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, seminţe, migdale, alune, piersici, peşte slab, sunt foarte multe. 

Seara: o friptură şi un pahar de vin. Pledez pentru peşte. Alcoolul în exces afectează centrii nervoşi!”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea, într-o postare pe o reţea de socializare.

Neurochirurgul atrage atenţia şi asupra unui fenomen tot mai frecvent care apare în organism ca urmare a suprasolicitării.

„Vrem – sau ni se cer – prea multe lucruri din câte avem nevoie să facem. Ne-am obişnuit să muncim foarte mult, să "întindem" timpul pentru performanţe de scurtă durată. Nu se poate ca unei persoane să îi dai în acelaşi timp cinci comenzi, că se pierde. Apare acest fenomen de epuizare nervoasă, foarte frecvent în zilele noastre. Se numeşte nevroză de suprasolicitare sau, simplu, oboseala creierului. Trebuie să le luăm pe rând, fiecare lucru la timpul lui. Dar orice lucru îl începi, du-l până la capăt. Pentru că acţiunile neterminate rămân în creier, ca nişte reziduuri”, a subliniat Vlad Ciurea, într-o altă postare.

Medicul nu recomandă băutul cafelei după ora 17.00.

”Nu recomand să bem cafea după ora 17.00, doar ca să rezistăm mai mult. Să nu uităm că una dintre cauzele bolii Alzheimer este chiar această suprasolicitare a creierului. Trebuie să îi dăm creierului ce îi place, în funcţie de fiecare dintre noi şi micile lui momente de relaxare. Aşa cum dăm stomacului un desert, o prăjiturică”, a mai scris neurochirurgul Alexandru-Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

popescu alina
14.02.2022, 09:00:48

Felicitări pentru articol

0 (2 voturi)
Ludwig
14.02.2022, 10:40:55

A fost discret...a zis sa iei ceva dulce pentru creier, dar nu zahar...Faza e ca singurul organ caruia zaharul ii face bine este creierul...el consuma multa glucoza..

-1 (3 voturi)
Ionel Marcu
14.02.2022, 11:03:33

Glucoză din fructe, Ludwig, că te alegi și cu altceva!

-1 (1 vot)
Ludwig
14.02.2022, 11:26:01

Ionele...da, dar glucoza/fructoza/dextroza tot zahar e si tot ingrasa in final...Poate te alegi cu fibre. Omul zice ca poti fructe sau ciocolata...aia are si zahar la greu...

+1 (3 voturi)
A. Pretorian
14.02.2022, 13:13:06

"Chapeau " !

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările