Sfârşitul lumii i-a panicat mai puţin pe români decât filmul „Avatar“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mai multe persoane au făcut atacuri de panică după lansarea filmului „Avatar“ decât înainte de sfârşitul lumii FOTO: Arhivă
Mai multe persoane au făcut atacuri de panică după lansarea filmului „Avatar“ decât înainte de sfârşitul lumii FOTO: Arhivă

Programările în regim de urgenţă la psihoterapie au crescut în această perioadă, dar motivul principal este sfârşitul de an, şi nu sfârşitul lumii, spun psihologii.

Sfârşitul lumii, care trebuia să aibă loc astăzi, nu a determinat niciun fel de panică în rândul românilor. „Dimpotrivă, deja sfârşitul lumii e un eveniment demonetizat. 2012 este un an, ca să zic aşa, neintrat într-un mental colectiv că ar putea fi asociat unei isterii milenariste. Deci, de data asta, toată lumea mai degrabă a tratat sfârşitul lumii cu ironie şi condescendenţă, şi nu cu îngrijorare, în situaţii de cabinet sau în situaţii informale“, spune psihoterapeutul Mugur Ciumăgeanu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Psihatrie Comunitară.

Îngrijorările milenariste au pierdut teren

Potrivit psihoterpeutului, în general, oamenii îşi pun cu adevărat probleme serioase la pasajele dintre milenii, cum a fost, de exemplu, la trecerea din anul 2000 în 2001. În cursul istoriei umanităţii, au existat isterii milenariste dramatice, de exemplu la trecerea de la anul 999, la anul 1000. Se spune că atunci a existat o adevărată panică apocaliptică. Cercetări recente arată, totuşi, că realitatea nu a stat nici atunci chiar aşa.

„Însă anul 2012 nu are nicio semnificaţie, în afară că maiaşii au spus că până aicea au ei calendarul. Spiritul nostru european nu cred că a fost suficient de rezonant la un sfârşit în acest moment“, explică psihologul Mugur Ciumăgeanu.

Atacuri de panică după vizionarea filmului „Avatar“

Psihoterapeutul spune că ultimul moment memorabil din punctul de vedere al impactului psihologic asupra maselor, chiar şi în România, a fost lansarea filmului „Avatar“.

„Atunci este ultima dată când, la nivel de masă de oameni am simţit multă îngrijorare. Stiu că mulţi oameni au perceput filmul acesta ca un soi de semnal de alarmă foarte puternic apropo de responsabilitatea noastră, de cât de urât ne tratăm planeta. Ştiu că atunci am avut mai mulţi oameni care trăiseră atacuri de panică în timpul vizionării filmului. Legat, într-o oarecare măsură, şi de experienţa 3D“, povesteşte Mugur Ciumăgeanu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite