Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Statinele reduc mortalitatea şi riscul de atac vascular cerebral la pacienţii cu demenţă

0
15 Jul 2019 11:26:49
Autor: Daniela Serb
Riscul de demenţă creşte proporţional cu vârsta
Riscul de demenţă creşte proporţional cu vârsta

Folosirea statinelor se asociază în mod semnificativ cu reducerea riscului de deces la pacienţii cu demenţă, potrivit unui studiu recent făcut public de la cel de-al cincilea congres al Academiei Europeane de Neurologie care a avut loc la începutul lunii iulie.

Această cercetare care a analizat datele a 44.920 de pacienţi suedezi diagnosticaţi cu demenţă între 2008 şi 2015 a arătat că statinele au redus cu 22% riscul de deces produs din orice cauză, comparativ cu cei care nu foloseau aceste medicamente, potrivit unui comunicat al Academiei.

Studiul a relevat totodată că pacienţii care iau statine au un risc mai redus apreciat la 23% de a face atac vascular, care este de trei ori mai probabil la pacienţii cu demenţă medie şi de şapte ori mai probabil în rândul pacienţilor cu demenţă severă.

Efectul protectiv al statinelor este mai puternic la pacienţii sub 75 de ani – reducere cu 27% - şi la bărbaţi – 26% - dar femeile şi ceilalţi pacienţi mai în vârstă beneficiază şi ei, dar într-o proporţie mai mic ă – 17% şi respectiv 20%. Pacienţii cu demenţă vasculară – a doua cea mai comună formă de demenţă după Alzheimer – au avut, de asemenea, un risc de mortalitate cu 29% mai mic, potrivit aceleiaşi surse.

„Supravieţuirea la pacienţii cu demenţă este variabilă şi studiile anterioare au identificat mai mulţi factori asociaţi cu supravieţuirea şi riscul de atac vascular la aceşti pacienţi“, a comentat unul dintre autorii studiului, dr. Bojana Petek, reprezentant al Universităţii Medical Center Ljubljana, Slovenia şi al Institutului  Karolinska din Suedia.

În orice caz, mai există neclarităţi vizavi de aceste două rezultate. Scopul acestui studiu a fost de a analiza asocierea dintre utilizarea statinelor şi riscul de deces şi accident vascular cerebral la pacienţii diagnosticaţi cu demenţă, a mai spus specialistul.

Comentând rezultatele studiului, autorul principal dr. Sara Garcia-Ptacek, de la Institutul Karolinska a declarat: „Acesta este un studiu de cohortă, ceea ce înseamnă că pacienţii nu au fost randomizaţi. Din acest motiv, nu putem decât arăta o asociere, dar nu putem demonstra fără echivoc faptul că statinele determină acest declin al mortalităţii. În orice caz, rezultatele noastre sunt încurajatoare şi sugerează că pacienţii cu demenţă beneficiază de pe urma statinelor în mod similar celor care nu au demenţă“.

Demenţa afectează circa 10 milioane de persoane în Europa, fiind cauza principal de dependenţă şi dizabilitate la persoanele în vârstă. Se estimează că până în 2030, numărul cazurilor se va dubla, în mare parte din pricina îmbătrânirii populaţiei. Prevalenţa demenţei creşte exponenţial pe măsura înaintării în vârstă, afectând 5% din populaţia peste 65 de ani şi până la 50% din cea de 90 de ani.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările