STUDIU Cinismul poate declanşa demenţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cinismul la cote înalte poate cauza demenţă FOTO Shutterstock
Cinismul la cote înalte poate cauza demenţă FOTO Shutterstock

Neîncrederea în oameni te poate supune unui risc mai mare de a face demenţă, potrivit unui nou studiu care a analizat impactul cinismului asupra sănătăţii cognitive.

Cinismul este definit drept impresia că oamenii sunt motivaţi doar de propriul interes şi, de aceea, nu sunt de încredere. Cercetarea privind legătura dintre cinism şi demenţă, publicată în revista de specialitate „Neurologia“ şi realizată la Universitatea din Kuopio, Finlanda, s-a realizat pe aproape 1.500 de persoane şi a implicat testări clinice privind demenţa, dar şi chestionare care estimau nivelul de cinism al participanţilor, notează „CBS News“.

Din cei 1. 449 de participanţi, 622 au fost supuşi la două teste privind demenţa, cel de-al doilea fiind realizat la opt ani de la începutul studiului. Vârsta medie a participanţilor la studiu a fost de 71 de ani.

Cinism crescut - „E mai sigur să nu ai încredere în nimeni“

Atunci când au completat chestionarele privind cinismul, subiecţii au răspuns prin afirmaţii ca „Eu consider că mulţi oameni mint ca să avanseze în carieră“ şi „E mai sigur să nu ai încredere în nimeni“. După aceste chestionare, participanţii au fost împărţiţi în grupuri de: cinism scăzut, moderat şi crescut.

Un total de 46 de persoane au fost diagnosticate cu demenţă până la sfârşitul celor opt ani ai studiului. După ajutarea necesară care includea şi factori ca tensiunea sanguină şi nivelul colesterolului, cercetătorii au descoperit că persoanele care aveau cel mai înalt grad de cinism erau de trei ori mai predispuşi la demenţă, comparativ cu cei care sufereau de un nivel scăzut de cinism. Un total de 164 de persoane au demonstrat un cinism persistent, iar 14 din ei au dezvoltat demenţă. Totuşi, doar 9 persoane din 212 cu un cinism scăzut au făcut demenţă până la încheierea studiului.

Cinismul poate fi o cauză şi a infarctului

Nivelurile mai mari de cinism au părut a avea o legătură şi cu decesul prematur. Totuşi, după considerarea unor factori cum ar fi venitul, problemele de sănătate, obiceiurile ca fumatul, cercetătorii au descoperit că această conexiune este un pic forţată. 

Dar... există un număr important de studii care au demonstrat că cinismul are un impact asupra sănătăţii fizice. De exemplu, un studiu american publicat în „Jurnalul American de Epidemiologie“ a descoperit că cinismul creşte riscul de infarct miocardic acut. 

„Trebuie să insiste în acest domeniu“, declară pentru „CBS News“ dr. Joe Verghese, profesor de neurologie şi şeful Diviziei de Geriatrie din cadrul Colegiului Medical „Albert Einstein“ din New York, SUA. „Merită să aruncăm o privire şi să descoperim ce face cinismul din creier. Oare cauzează inflamaţie sau lezează reţelele neuronale? Oare poate micşora anumite zone din creier?“, se întreabă dr. Verghese, care n-a fost implicat în studiul finlandezilor.


Citeşte şi:

Bine că eşti tu deştept!

Sarcasmul, spun englezii, este cea mai joasă formă de inteligenţă. Se prea poate deşi, uneori, a înţelege sarcasmul nu are de-a face cu inteligenţa, ci cu existenţa unor leziuni în partea dreaptă a girusului parahipocampal sau cu un început de demenţă semantică.

Memoria este îmbunătăţită de extractul de ceai verde

Cercetătorii au descoperit că extractul de ceai verde măreşte funcţiile cognitive, îmbunătăţind, în special, memoria activă. Mai mult, se ia în considerare un posibil tratament pentru demenţă.

Demnitate în demenţă? Povestea sătucului în care pacienţii îşi trăiesc viaţa cum vor ei, fără restricţii

O mică aşezare din Olanda este, în întregime, locuită de oameni în vârstă care suferă de demenţă. Acest orăşel poate oferi răspunsuri despre cum se poate descurca societatea cu cei bătrâni care suferă de degenerări cerebrale. În orăşelul respectiv nu există ieri şi nu există mâine, dar rezidenţii au mult mai multă libertate decât li s-ar permite într-un azil.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite