STUDIU Consumul ocazional de marijuana lezează iremediabil creierul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul suferă leziuni iremediabile chiar şi când fumatul de marijuana este doar ocazional FOTO Shutterstock
Creierul suferă leziuni iremediabile chiar şi când fumatul de marijuana este doar ocazional FOTO Shutterstock

Chiar dacă fumezi marijuana o dată sau de două ori pe săptămână, efectele adverse asupra zonelor din creier care se ocupă cu emoţiile, motivaţiile şi dependenţa vor fi serioase, potrivit unui nou studiu.

Canabisul consumat ocazional lezează creierul permanent, conform unui nou studiu efectuat de Universitatea americană Harvard. Canabisul nu este un drog „sigur“ şi nimeni mai tânăr de 30 de ani nu ar trebui să-l consume, avertizează cercetătorii. Cei care au consumat canabis o dată sau de două ori pe săptămână, timp de câteva luni, au prezentat schimbări în zonele din creier care controlează emoţiile, motivaţiile şi dependenţele, notează „The Independent“.

Cercetătorii de la Şcoala de Medicină Harvard din America au condus teste detaliate, mai precis imagini 3D ale creierelor studenţilor care consumau, ocazional, canabis, dar care nu erau consideraţi dependenţi. Rezultatele au fost comparate cu scanările cerebrale ale celor care nu consumaseră niciodată aşa ceva.  În urma testelor, s-au descoperit două zone mari ale creierului afectate.

Cu cât mai mult canabis au consumat cei 40 de participanţi la studiu, cu atât mai mari erau anomaliile creierului, au descoperit oamenii de ştiinţă. 

Marijuana (sau canabisul) este drogul preferat de elevii şi studenţii români, potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care se bazează atât pe studii internaţionale făcute în ultimii ani, cât şi pe datele furnizate de instituţiile guvernamentale şi nonguvernamentale implicate în lupta antidrog. Mai precis, 7,2% din elevi au declarat că au consumat canabis, iar în rândul studenţilor, nici mai mult, nici mai puţin de 20,9%. 

Acest studiu combate ideea că marijuana consumată ocazional nu este asociată cu nişte consecinţe negative. Unii oameni consumă acest drog doar o dată sau de două ori pe săptămână. Se consideră că este în scopuri pur recreaţionale şi nu ar trebui să cauzeze nicio problemă, mai ales dacă se descurcă de minune la serviciu sau la şcoală. Datele noastre demonstrează că nu este aşa“, avertizează unul dintre autorii studiului, dr. Hans Breiter, profesor de psihiatrie şi ştiinţe comportamentale de la Şcoala de Medicină „Feinberg“, din cadrul Universităţii Northwestern.

Echipa de cercetători a examinat secţiuni ale creierului implicate în emoţie, motivaţie şi dependenţă. Participanţii la studiu au fost în număr de 40, 20 consumând canabis şi 20 de studenţi care nu consumaseră niciodată. „Acestea sunt structuri centrale, fundamentale ale creierului. Ele formează o bază pentru estimarea valorii lucrurilor înconjurătoare, cum ar fi trăsăturile pozitive sau negative ale mediului în care funcţionăm şi modul în care luăm decizii cu privire la stimulii mediului“, adaugă şi Anne Blood, profesor asistent de psihiatrie la Facultatea de Medicină Harvard.

Aceste schimbări din creier par a fi primii paşi spre dependenţă, deoarece creierul se modifică conform modului în care percepe recompensa şi plăcerea, făcând experienţele obişnuite mult mai palide comparativ cu drogul şi mintea omului sub influenţa lui.

„Poate că ce am observat este un tip de învăţare a creierului cu drogul. Suntem de părere că aceşti oameni se află pe drumul dependenţei, creierul lor formând noi conexiuni în acest sens. Abuzul de droguri poate cauza un exces de dopamină, mai mare decât în cazul recompenselor naturale ca mâncarea, sexul sau interacţiunea socială. Din această cauză drogul capătă o importanţă atât de mare, iar restul acţiunilor îşi pierd din valoare comparativ cu el“, explică Jodi Gilman, cercetător în cadrul Centrului Medical pentru Dependenţe din Massachusetts, SUA.

„Timp de prea multă vreme canabisul a fost văzut ca un drog sigur, dar, după cum sugerează acest studiu, are un impact foarte serios asupra sănătăţii mintale. Cercetările au dezvăluit că cei care fumează canabis înainte de 15 ani îşi măresc de patru ori riscul de a dezvolta psihoze. Foarte puţini oameni sunt conştienţi de riscurile pe care le implică, adaugă şi Mark Winstanley“, director executiv la Centrul pentru Sănătatea Mentală „Rethink“ din SUA.

Profesorul David Nutt, de la Colegiul Imperial din Londra, este de părere că un eşalon de 40 de persoane nu este suficient pentru a trage asemenea concluzii. Prof. Nutt, care a fost concediat din funcţia de consilier pe probleme de droguri din cadrul guvernului britanic din cauza părerilor sale, crede că „orice ar face canabisul creierului nu este din aceeaşi categorie cu alcoolul, care este o neurotoxină dovedită“.

O parte din studii confirmă efectul benefic asupra sănătăţii al substanţelor extrase din marijuana, în vreme ce alte studii scot în evidenţă efectul nociv asupra sănătăţii al acestor substanţe. Probabil rezultatele studiilor din anii următori vor arăta mai exact care este natura şi efectul asupra stării de sănătate sau asupra tratamentului diverselor forme de cancer. Chiar şi în cazul în care aceste studii vor dovedi eficienţa acestor substanţe în combaterea diverselor afecţiuni şi boli, recomand celor tentaţi să consume marijuana cu scop medical să aştepte şi să folosească produse farmaceutice testate şi recomandate de medicii curanţi“, este de părere specialistul în dependenţe Alexandru Leşcău, psiholog clinician şi psihoterapeut în Sibiu (dependenta.ro).


Citeşte şi:

Mărturiile unui dependent: „Marijuana mi-a şters amintirile, mi-a furat viaţa“

Cătălin avea 14 ani când s-a apucat să fumeze marijuana. Acum are 22 şi tot n-a reuşit să se lase definitiv. „Poate că nu mă voi lăsa niciodată“, spune el.

Compuşi chimici din marijuana, capabili să neutralizeze dezvoltarea celulelor canceroase

Un cercetător din Marea Britanie a descoperit că o serie de compuşi chimici derivaţi din marijuana ar putea neutraliza celule canceroase, în special pentru pacienţii care suferă de leucemie, scrie publicaţia Huffington Post.

VIDEO Ce se întâmplă în creierul adolescenţilor fumători de marijuana. Riscă să devină adulţi schizofrenici

Consumată cu regularitate de tineri, marijuana produce modificări permanente în creier. De altfel, acest drog, considerat uşor de mulţi, creşte considerabil riscul unor afecţiuni psihice severe în viaţa adultă, arată un studiu recent.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite