Minte sănătoasă

articolul anterior articolul urmator

Testul care poate identifica riscul de depresie la adolescenţi

2
18 Feb 2014 19:20:48
Autor: Ana Stan
Un nou test ar putea identifica riscul de depresie în cazul adolescenţilor FOTO totstoteenmagazine.com
Un nou test ar putea identifica riscul de depresie în cazul adolescenţilor FOTO totstoteenmagazine.com

Un nou instrument pentru identificarea riscului depresiei clinice în cazul adolescenţilor a fost realizat de către cercetători. Deocamdată, acest test este eficient doar în cazul băieţilor.

Adolescenţii care au un nivel ridicat al hormonului de stres (cortizol) şi raportează o dispoziţie proastă, singurătate sau sentimente de tristeţe sunt mai supuşi riscului de a face o depresie în viaţa adultă. Cercetătorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, doresc să realizeze un mod de identificare a depresiei, în acelaşi mod în care pot fi detectate probleme ale inimii. Totuşi, metoda lor nu s-a dovedit atât de bună în cazul fetelor, notează BBC.
 
Adolescenţa este un moment critic pentru sănătatea mintală, studiile spunând că 75% din tulburările psihice dezvoltându-se înaintea vârstei de 24 de ani. Însă nu exista niciun mod de a identifica riscurile de depresiei în cazul adolescenţilor. Acum cercetătorii spun că au „făcut primii paşi“ în dezvoltarea unui instrument pentru detectarea depresiei adolescentine. 
 
S-au testat 1.858 de adolescenţi, luându-se în considerare nivelurile hormonale şi răspunsurile la chestionare care estimau dispoziţia pentru a stabili riscul de depresie în viaţa adultă. Aşa au demonstrat că un nivel al cortizolului ridicat şi sentimentele de tristeţe reprezintă un risc de depresie mai mare cu 14% decât al celor cu niveluri de cortizol scăzut şi fără simptome depresive.
 
Unul din şase băieţi participanţi la studiu a intrat în categoria de risc mare de depresie, iar aproape jumătate dintre ei au fost diagnosticaţi cu depresie clinică în timpul celor trei ani cât a durat cercetarea.
 
„Depresia este o boală teribilă care afectează 10 milioane de oameni doar în Marea Britanie. Prin cercetarea noastră am descoperit un mod de a identifica băieţii care sunt înclinaţi să se îmbolnăvească de această tulburare. Acest lucru ne va ajuta să prevenim şi să intervenim în cazul acestor copii, pentru a ajuta la scăderea episoadelor depresive şi pentru a limita consecinţele depresiei asupra vieţii adulte“, mărturiseşte profesorul Ian Goodyer, unul dintre cercetători.
 
Depresia este mai des întâlnită în cazul femeilor
 
Femeile sunt de două ori mai supuse riscului de a face depresie, decât bărbaţii. Una din teoriile care explică acest lucru este că femeile au, în mod natural, niveluri mai mari de cortizol, hormon al stresului care afectează dispoziţia.
 
Testul dezvoltat de cercetătorii de la Cambridge nu a reuşit să identifice riscul de depresie în cazul femeilor. Totuşi, chiar şi în cazul băieţilor, testul nu este încă gata pentru utilizare la scară largă. „Progresul în identificarea markerilor biologici în cazul depresiei este frustrant de încet, dar acum avem, în sfârşit, un marker biologic în cazul depresiei clinice“, spune medicul John Williams, unul dintre finanţatorii studiului.
 
Acest studiu susţine că există un biomarker asociat cu depresia, dar este important să ştim că în cazul depresiei există mulţi factori de risc, cum ar fi evenimente traumatice, genetica, efecte adverse ale unor medicamente şi chiar dieta. Totuşi, această cercetare poate ajuta la identificarea celor care au nevoie de un ajutor în plus. Ştim că este posibil să te recuperezi după o problemă de sănătate mintală, astfel îi putem ajuta mai bine pe cei care identifică problemele cât mai devreme“, adaugă specialistul britanic Sam Challis, care nu a fost implicat în studiul Universităţii Cambridge.
 

Citeşte şi:
 
Ce nu trebuie să le spunem persoanelor care suferă de depresie
 
Experienţa cotidiană ne conduce fără să vrem spre identificarea în rândul prietenilor noştri a cel puţin o persoană care suferă de depresie, cauzele acestei stări variind de la probleme sentimentale până la cele de ordin financiar.
 
Să combatem în mod natural depresia
 
Ceaţă, umiditate, zile mohorâte, ne dorim să apară soarele; în aceste momente ne dăm seama cât de dependenţi (fizic, psihic, emoţional) suntem de Regele soare; tristeţea ne apasă, parcă suntem secătuiţi de energie, ne-a scăzut randamentul fizic şi intelectual, suntem mai posomorâti, mai irascibili....
 
Psiholog, psihiatru sau neurolog? La cine să mergi şi când?
 
Confuziile frecvente care se fac între cele trei specialităţi sunt şi parte dintre cauzele care stau la baza fricii sau ruşinii de a merge la psiholog, psihiatru sau neurolog.
 
Micile mari depresii ale adolescenţilor de astăzi
 
Nu mai sunt copii, dar nici oameni mari nu au ajuns încă. Orice eşec sentimental sau de alt fel e un capăt de lume pentru adolescent, ba chiar poate conduce la reacţii extreme.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Ovi Ovi
19.02.2014, 20:57:00

Psihologia (si in general medicina) are probleme serioase din cauza ca nu accepta faptul ca omul este format din doua entitati: una materiala (trupul) si una imateriala (sufletul). Bolile se impart in doua categorii: trupesti si sufletesti. Bolile sufletesti sint bolile pe care incearca sa le trateze psihologia (psihiatria). Numai ca, fiind de la bun inceput pe o pista falsa ("stiinta" nu crede in existenta sufletului), nu are metodele si principiile de gindire corecte care sa ii permita acest lucru. Toata vorbaria este egala cu zero, "pacientii" nu se vindeca prin iluzii sau medicamente (care afecteaza numai trupul). Toate bolile "psihice" sint datorate vatamarii grave a sufletului (din cauza departarii sufletului de bunul Dumnezeu). In mod normal sufletul doreste comuniunea cu bunul Dumnezeu. Daca omul nu are grija de sufletul lui, in timp, diavolul incepe sa preia controlul. Gindurile rele incep sa fie predominante si sa aiba efecte in plan material. Intrebati-l pe orice psiholog care este sursa gindurilor, ideilor, etc. O sa va raspunda ca este creierul dar nu o sa poata demonstra niciodata cum ceva material (creierul) poate sa produca ceva imaterial (ideile). Gindurile (ideile) provin din trei parti: bunul Dumnezeu, om sau diavol. Trebuie sa ne cultivam constiinta pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu pentru a ne putea mentine discernamintul (capacitatea de a distinge binele de rau). "Specialistii" nu o sa poata niciodata sa spuna de ce "pacientii" care sufera de "boli psihice" nu fac decit lucruri rele, de ce nu pot fi folositi la nimic bun. Discutiile sint mai lungi, pentru cine vrea mai mult sa studieze (si) scrierile Sfintilor Parinti referitoare la atacurile diavolesti. Pentru cei care vor sa se salveze: mergeti la biserica (ortodoxa) rugati-va si postiti mult, spovediti-va si impartasiti-va cit mai des, faceti binele in orice imprejurare. Nu uitati ca lupta pentru sufletul omului este totala, in foc continuu si fara menajamente. Doamne ajuta!

Chiriceanu Stefan
20.02.2014, 13:59:20

Reva Class Salon cu cele mai mici preturi, incepand de la 15 ron, pentru tratamente corporale pentru slabit si scadere in greutate va ofera: Tratamente prevenire vergeturi pret de la 25 ron. Impachetari cu FANGO pentru detoxifiere pret de la 35 ron. Tratamente pentru viitoarele mame pret de la 60 ron. Termosudatie pret de la 30 ron. http://www.revaclass.ro/ Salon in Bucuresti situat in zona ghencea sector 6, foarte repede se ajunde din drumul taberei, militari, 13 septembrie, chiar si din rahova sector 5.

Modifică Setările