VIDEO Vrei să reţii rapid informaţii noi? Iată ce trebuie să faci!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
memorie

Exerciţiile de stimulare a memoriei şi nopţile pierdute de studiu sunt soluţii ineficiente atunci când trebuie să asimilăm noi informaţii în scurt timp. Ceea ce funcţionează cu adevărat sunt pauzele de relaxare, spun oamenii de ştiinţă scoţieni.

10 minute de relaxare totală a minţii, într-o cameră întunecată, dar fără să adormi este cea mai eficientă metodă de memorare rapidă a noţiunilor noi, dar şi de consolidare a memoriei. Au demonstrat acest lucru cercetătorii de la Universitatea din Ediburgh, Scoţia, în urma unui studiu care a avut ca subiecţi persoane în vârstă, de ambele sexe. Totuşi, potrivit acestora, rezultatele obţinute sunt valabile pentru toate categoriile de vârstă, arată ediţia online a revistei americane „Time“.

 

Păstrăm amintirile şi după o săptămână

În cadrul cercetării, un grup de vârstnici a ascultat două istorisiri, după care le-a fost testată memoria cu întrebări legate de detalii din povestirile respective. Pentru a observa eficienţa tehnicilor de memorare uzuale, cercetătorii au folosit, după prima povestire, metoda relaxării, timp de 10 minute, cu ochii închişi, într-o cameră întunecată. Iar după a doua, cea a exerciţiilor de antrenare a minţii, mai precis identificarea diferenţelor subtile dintre două imagini aproape identice.

La finalul cercetării, detaliile din prima poveste au fost mai bine redate în cadrul testelor de memorie decât cele din a doua poveste. Surprinzător este însă că informaţiile din prima poveste au rămas în memoria participanţilor chiar şi la o săptămână de la studiul iniţial.

Repetăm involuntar, în minte, informaţiile

„Atunci când suntem expuşi unor informaţii noi, în creier se produc modificări care favorizează începerea procesului de memorare. Totuşi, pentru ca noţiunile respective să fie memorate pe termen lung, sunt necesare procese neuronale mai complexe, care nu trebuie întrerupte prin începerea imediată a unor noi activităţi“, explică Michaela Dewar, autoarea cercetării scoţiene.

De altfel, studii anterioare au arătat că şoriceii de laborator care trec pentru prima oară printr-un labirint repetă apoi în minte tot traseul, dacă li se permite să se odihnească o vreme. Explorarea imagistică a creierului uman a arătat că acelaşi lucru ni se întâmplă şi nouă atunci când trebuie să reţinem informaţii noi, fără să conştientizăm însă acest lucru.

Fără computer, fără telefon

Rezultatele cercetării sunt utile mai ales persoanelor care trebuie să reţină volume mari de informaţii într-un timp scurt, cum sunt studenţii, în sesiune, şi medicii, pe tot parcursul activităţii. Însă metoda recomandată de specialiştii scoţieni este dificil de aplicat în condiţiile în care în fiecare clipă suntem „bombardaţi“ cu informaţii, internetul fiind astăzi extrem de accesibil.

„În această eră a supraîncărcării cu informaţii, există puţine momente în care, pur şi simplu, să stăm relaxaţi“, subliniază Michaela Deware în lucrarea ce urmează să fie publicată în revista de specialitate „Psychological Science“.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite