Povestea neurologului care a revoluţionat tratamentul pentru Alzheimer: şi-a început cercetările într-un laborator improvizat în propriul dormitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rita Levi-Montalcini a murit duminică, la 103 ani FOTO Reuters
Rita Levi-Montalcini a murit duminică, la 103 ani FOTO Reuters

Laureata premiului Nobel pentru Medicină din 1986, neurologul italian Rita Levi-Montalcini, care a murit duminică, la vârsta de 103 ani, este cea care a descoperit factorul de creştere a nervului, o substanţă considerată fundamentul cercetării moderne în tratamentul bolii Alzheimer şi care a influenţat cercetarea privind tratamentul cancerului, al bolii Parkinson şi al distrofiei musculare.

Laureata premiului Nobel pentru Medicină din 1986, neurologul italian Rita Levi-Montalcini, care a murit duminică, la vârsta de 103 ani, este cea care a reuşit să explice cum celulele nervoase embrionice se dezvoltă, formând sistemul nervos şi, în consecinţă, cum poate fi reparat un sistem nervos care funcţionează defectuos. 

Ei i s-a atribuit meritul pentru identificarea  factorului de creştere a nervului, o substanţă produsă de piele, care ajută la reglarea creşterii pielii şi a celulelor nervoase. 

Levi-Montalcini a lansat această cercetare într-un laborator improvizat în dormitorul său, în timpul celui de-Al Doilea Răznoi Mondial, în Italia, şi şi-a aprofundat munca în 1950, în SUA. Ea a împărţit Premiul Nobel pentru Medicină, în 1986, cu biochimistul american Stanley Cohen, alături de care lucra la Universitatea Washington, din Sant Louis.

Factorul de creştere a nervului este considerat fundamentul cercetării moderne în tratamentul bolii Alzheimer şi a influenţat cercetarea privind tratamentul cancerului, al bolii Parkinson şi al distrofiei musculare.

Descopririle ei "au deschis ştiinţei noi domenii de importanţă majoră”, potrivit  Adunării Nobel  de la Institutul Karolinska, cea care a acordat premiul din 1986.

Exclusă de Musolini din lumea academică

Accederea Ritei Levi-Montalcini la cercetări şi descoperiri de un înalt nivel ştiinţific a fost dificilă, deoarece şi-a început cariera sub regimul fascist al lui Benito Musolini, care a exclus-o din lumea academică deoarece era evreică.

Dr. Levi-Montalcini era privită drept una dintre cei mai influenţi oameni de ştiinţă din generaţia sa iar descopririle sale au fost remarcabile mai ales pentru că, la acea vreme, femeile din întreaga lume întâmpinau obstacole în calea unei astfel de cariere.

Gianni Alemanno, primarul Romei, a anunţat decesul ei într-o declaraţie pentru presa internaţională. Cauza morţii nu a fost menţionată.

Într-un articol publicat în Journal of Science in 2000, dr. Levi-Montalcini a atribuit succesul său “absenţei complexelor psihologice, tenacităţii în urmărirea căii pe care am considerat-o corectă şi obiceiului de a subestima obstacolele”.Body

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite