Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

22 septembrie, Ziua mondială a leucemiei mieloide cronice

0
22 Sep 2019 11:51:00
Autor: Daniela Serb
Leucemia mieloidă cronică este o formă rară de cancer al sângelui
Leucemia mieloidă cronică este o formă rară de cancer al sângelui

Leucemia mieloidă cronică este o formă rară de cancer care afectează celulele sângelui. Este dată de o mutaţie genetică a cromozomilor 9 şi 22 care duce la o creştere necontrolată a celulelor albe din sânge. În România trăiesc peste 1.600 de pacienţi cu această afecţiune.

Majoritatea cazurilor apar la persoanele adulte, dar, mai rar afecţiunea poate apărea şi la copii. Acum mai bine de 15 ani, riscul de deces în cazul acestei afecţiuni era foarte mare. Astăzi, dacă pacienţii sunt diagnosticaţi la timp şi trataţi corect, pot avea o durată de viaţă similară cu a populaţiei generale.

În fiecare an pe 22 septembrie este marcată Ziua mondială a leucemiei mieloide cronice. În acest an, ea este dedicată îmbunătăţirii accesului la tratament pentru pacienţii din întreaga lume - Împreună pentru o lume fără LCM!.  În România trăiesc peste 1.600 de pacienţi cu această afecţiune.  Ei întâmpină dificultăţi în privinţa diagnosticării precoce, a aderenţei la tratament, accesului la servicii de specialitate şi în privinţa locului de muncă.

La nivel mondial, în această zi sunt organizate evenimente dedicate. Toate activităţile sunt coordonate de Reţeaua de advocacy LMC – CML Advocates – o reţea de pacienţi formată din peste 100 de grupuri de pacienţi. Asociaţia Română de Cancere Rare – ARCrare – organizează aceste activităţi în România, de la înfiinţarea sa în anul 2011.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii