Întrebări despre coronavirus. Cum răspund experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Noul coronavirus din China se transmite în urma contactului apropiat cu o persoană infectată
Noul coronavirus din China se transmite în urma contactului apropiat cu o persoană infectată

Numărul infecţiilor dar şi al deceselor cu noul coronavirus din China creşte de la o oară la alta. Amploarea fenomenului le dă de furcă autorităţilor sanitare chinze şi a stârnit îngrijorare la nivel mondial.

Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii au pus cap la cap informaţiile pe care le au până în acest moment depre noul coronavirus – 2019-nCov, din Wuhan, China, şi au făcut câteva recomandări referitoare la limitatea infecţiei.

Virusul se transmite de la o persoană la alta?

Da, virusul 2019-nCov determină boli respiratorii şi se poate transmite de la o persoană la alta, în mod obişnuit prin contactul apropiat cu o persoană infectată, fie că este din familie, fie dintr-un centru medical.

Sursa noului coronavirus este animală?

Investigaţii detaliate au arătat că coronavirusul SARS s-a transmis la om de la civetele din China, în 2002, şi MERS de la cămilele din Arabia Saudită, în 2012. Alte coronavirusuri sunt cunoscute ca circulând doar între animale. Pe măsură ce supravegherea va fi mai atentă la nivel mondial cel mai probabil coronavirusuri necunoscute vor fi identificate.

Sursa coronavirusului 2019-nCov nu a fost încă identificată. Aceasta nu înseamnă că această infecţie poate fi luată de la orice animal. Se crede că sursa cea mai probabilă a infecţiei este un animal provenit de la piaţa de animale vii din China, potrivit primelor rapoarte medicale. Pentru a vă proteja, evitaţi contactul direct cu animale vii sau cu suprafeţele aflate în conact cu aceste animale atunci când mergeţi în astfel de locuri. Totodată, ar trebui evitat consumul cărnurilor nepreparate – carnea macră, precum şi laptele provenit de la animale care ar trebui manipulat cu grijă pentru a preveni o eventuală infecţie.

Cât de periculos este acest coronavirus?

La fel ca şi alte boli respiratorii, şi cele produse de 2019-nCov determină apariţia unor simptome medii ca severitate – febră, tuse, gât inflamat, secreţii nazale abundente. La unele peroane, aceste simptome pot deveni severe şi pot determina apariţia pneumoniei şi a dificultăţilor de respiraţie. Mai rar, boala poate deveni fatală.  Persoanele vârstnice şi cele care au boli associate – precum diabet sau boli cardiace –par să fie mai vulnerabile şi să facă forme mai severe de boală.  

Cum se răspândeşte?

Noul coronavirus este unul respirator care se răspândeşte în primul rând prin contactul apropiat cu o persoană infectată, prin intermediul picăturilor infinitezimale pe care cineva care strănută sau tuşeşte le aruncă în aer sau prin intermediul secreţiilor nazale şi salivare. Este foarte important ca toată lumea să păstreze măsuri stricte de igienă. Astfel, tusea sau strănutul se acoperă cu un serveţel de unică folosinţă care se aruncă imediat sau se folosşte cotul atunci cînd nu există şerveţel la îndemână. Totodată, este exptrem de important ca oamenii să se spele frecvent pe mâini cu apă şi săpun sau să utilizeze o soluţie pe bază de alcool sanitar.

Cât supravieţuieşte virusul pe suprafeţe?

Nu se ştie încă cât timp rămâne activ 2019-nCov pe suprafeţe. Informaţiile preliminare par să sugereze c acesta supravieţuieşte câteva ore sau mai mult. Dezinfectanţii simpli pot ucide virusul făcând imposibilă infecţia.

Cum ne putem proteja de infecţie.

Spălaţi frecvent mâinile!

Mâinile trebuie spălate des cu apă şi săpun până când mizeria nu mai este vizibilă. De ce? Este cea mai simplă metodă de a nu răspândi microbii şi mai ales de a nu-I ajuta să ajungă pe faţă şi pe mucoase. Evitaţi să vă atingeţi gura, nasul sau ochii, porţile de intrare ale virusului.

Respectaţi regulile de igienă a respiraţiei!

Atunci când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi gura cu cotul sau cu un serveţel de unică folosinţă. Aruncaţi şerveţelul într-un coş de gunoi închis şi dezinfectaţi mâinile cu alcool sau spălaţi-le cu apă şi săpun. Altminteri, există riscul de contaminare a obiectelor pe care le atingeţi.

Menţineţi distanţa faţă de alte persoane

Evitaţi contactul apropiat cu o persoană care strănută, tuşeşte sau îi curge nasul. Staţi la un metru distanţă de persoana infectată pentru a nu risca îmbolnăvirea.

Cereţi ajutor medical mai ales dacă aţi călătorit recent în China.

Dacă aveţi febră, tuşiţi sau aveţi dificultăţi respiratorii cereţi ajutor medical, mai ales dacă aţi călătorit recent în China. Aceste simptome pot avea multe cauze, iar 2019-nCov poate fi una din ele. Dacă semnele sunt puţin severe şi nu aveţi un istoric de călătorii în China, respectaţi regulile de igienă şi rămâneţi pe cât posibil, izolat acasă până vă recuperaţi.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite