Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Atenţie la paracetamol! Ce riscuri implică supradozarea

2
14 Jul 2019 17:19:21
Autor: Daniela Serb
Paracetamolul luat fără prescripţie creşte riscul de hepatită
Paracetamolul luat fără prescripţie creşte riscul de hepatită

Autorităţile sanitare franceze au avertizat că depăşirea dozelor de paracetamol prescrise de medici poate duce la hepatită.

Medicamentele care conţin paracetamol utilizate în exces reprezintă prima cauză a creşterii cazurilor de pacienţi cu hepatită în Franţa.

Anual, în această ţară se vând un miliard de cutii cu paracetamol , potrivit statisticilor, un francez din doi consumând medicamente care conţin această substanţă de bază.

Medicii afirmă că pacienţii trebuie să respecte neapărat indicaţiile medicale pe care le primesc – maximum trei pastile pe zi, sau mai puţin, dacă pacientul mai ia şi alte medicamente care conţin paracetamol şi nu mai des de patru ore.

Ca măsură, autorităţile au marcat cutiile cu paracetamol cu o ştampilă roşie cu textul „supradozaj egal pericol“.  În următoarele nouă luni, acest mesaj de avertizare va fi tipărit pe ambalajele a 200 de medicamente care conţin această substanţă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

contributor contributor
14.07.2019, 17:49:16

Au descoperit decoperirea. Se stie de (cel putin) 30 de ani ca paracetamolul este hepatotoxic.

Sorin Ionascu
14.07.2019, 20:13:40

Paracetamolul este hepatotoxic doar daca e luat in doze mari timp indelungat. Folosirea lui doar la nevoie si in doze mici nu presupune riscuri. Dozele maxime admise sunt de 2-4g pe zi, mai putin la persoane cu probleme renale sau hepatice. Nu se recomanda utilizarea mai mult de 7-10 zile consecutiv sau, daca se foloseste, sa fie reduse substantial dozele. Paracetamolul ramane unul din medicamentele importante impotriva durerii, dar si in ameliorarea simptomelor racelilor si este unul din foarte putinele care nu are agresivitate gastrica. Efectele lui pot fi potentate prin asociere cu alte antiinflamtorii. Dar articolul e de o inutilitate perfecta, pentru ca orice om cu capul pe umeri si care il si foloseste stie ca niciun medicament nu e lipsit de riscuri si devine toxic in doze mari.