„Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mortalitatea prin complicaţiile hipertensiunii arteriale  a crescut în România cu 71% în ultimii 15 ani, atrag atenţia medicii specialişti.

Deşi în 2016 faţă de 2001 populaţia a scăzut cu circa 12%, numărul total de decese prin boli cardiovasculare în România a scăzut cu doar 7%  - 10% la bărbaţi si 4% la femei - conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

Principala cauză a mortalităţii cardiovasculare continuă să fie, atât în România cât şi în Europa, hipertensiunea arterială. Numărul  de decese prin complicaţiile hipertensiunii arteriale a crescut cu 71% în ultimii 15 ani  - 2016 faţă de 2001, se arată într-un comunicat al Societăţii Române de Cardiologie.Circa 7,4 milioane de pacienţi, adică 45% din românii peste 50 de ani, suferă de această afecţiune, dar peste 20% dintre cei afectaţi nu ştiu acest lucru şi, în consecinţă, nu se tratează.

„Sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului“

„Speranţa de viaţă redusă din ţara noastră, cu aproximativ 6 ani sub media Uniunii Europene, se corelează cu un PIB redus alocat sănătăţii. În condiţiile unui control sub optim, de numai 33%, al valorilor tensionale şi cum numai 37% dintre pacienţii hipertensivi au valorile LDL-colesterol controlate, sunt necesare politici de sănătate mai eficiente pentru managementul pacientului şi programe consolidate de informare a populaţiei“, spune prof.dr. Dragoş Vinereanu, preşedinte al Societăţii Române de Cardiologie.

„O scădere chiar uşoară a valorilor tensionale prin tratament corect şi stil de viaţă adecvat poate scădea cu 7% riscul de a muri prin infarct şi cu 10% pe cel de a muri prin accident vascular cerebral“, a adăugat acesta.

„Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, fiind responsabile de aproximativ 58% din totalul deceselor. Numai hipertensiunea arterială a generat în anul 2017 circa 30.000 de decese. O bună parte din decesele prin boli cardiovasculare ar putea fi evitate, sau amânate prin răspunsul prompt al sistemului de sănătate şi prin politici de sănătate publică ce vizează orientarea către un stil de viaţă sănătos. Obiectivele de dezvoltare durabilă din Agenda 2030 prevăd, intre altele, reducerea cu o treime a mortalităţii premature prin boli cardiovasculare şi aceasta trebuie să fie şi ţinta României“,  a semnalat conf.dr. Florentina Furtunescu, Institutul Naţional de Sănătate Publică.

„Lupta împotriva hipertensiunii este un efort concertat atât la nivelul sistemului de sănătate cât şi la nivel civic şi social. Este oportună astfel crearea unui program naţional de screening pentru hipertensiune arterială şi a factorilor de risc ai bolii cardiovasculare, un modul de educaţie multiinstituţională pentru un stil de viaţă sănătos  - prin medici, şcoală, comunitate-, precum şi reglementări legale pentru limitarea conţinutului de sodiu şi glucide în produsele alimentare industriale,” a subliniat prof.dr. Doina Dimulescu, preşedinte al Societăţii Române de Hipertensiune.

„Dialogul şi pregătirea pacientului este esenţială pentru înţelegerea riscurilor bolii hipertensive, pentru diagnosticare precoce şi beneficiile tratamentului“,  adaugă prof.dr. Doina Dimulescu.

Program de informare la nivel naţional

„Abordarea sistematică, integrată, a factorilor de risc pentru bolile cardiovasculare, programele susţinute de depistare a pacienţilor cu hipertensiune arterială, monitorizarea atentă şi, nu în ultimul rând, măsuri serioase pentru creşterea aderenţei la tratament vor permite salvarea de vieţi şi evitarea multor dizabilităţi grave“, spune dr. Rodica Tănăsescu, vicepreşedinte al Societăţii Române de Medicina Familiei.

„Prevenţia şi depistarea precoce a hipertensiunii arteriale este o misiune în sine pentru noi, medicii cardiologi, dar şi pentru fiecare persoană care, odată informată, are datoria de a spune mai departe despre importanţa măsurării tensiunii arteriale. De aceea, Societatea Română de Cardiologie, cu ocazia zilei Mondiale de Luptă Împotriva Hipertensiunii Arteriale, lansează un program de informare şi conştientizare la nivel naţional privind hipertensiunea arterială, efectele şi riscurile acesteia – „Mergi şi măsoară-ţi tensiunea arterială! #PentruCăAşaSpunEu!“ prin care ne dorim ca, împreună cu fiecare dintre dumneavoastră, să cream comunităţi implicate şi sănătoase“, a declarat conf.dr. Elisabeta Bădilă, preşedinte al Grupului de Lucru de Hipertensiune Arterială, Societatea Română de Cardiologie.

         

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite