Brădăţan: „Scopul României este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030, la nivelul mediei UE“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bolile netransmisibile pot fi prevenite prin îmbunătăţirea serviciilor de sănătate
Bolile netransmisibile pot fi prevenite prin îmbunătăţirea serviciilor de sănătate

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Tiberius Brădăţan, care participă în Turkmenistan la o reuniune la nivel înalt a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii privind controlul bolilor netransmisibile a declarat că România intenţionează să reducă impactul bolilor netransmisibile până în 2030, la nivelul mediei UE.

Secretarul de stat Tiberius Brădăţan a avut o intervenţie în cadrul sesiunii plenare de nivel înalt dedicată acţiunilor concrete desfăşurate în fiecare stat membru pentru implementarea Declaraţiei Politice în domeniul bolilor netransmisibile, adoptată în 2018 de Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, potrivit agerpres.ro.

Promovarea accesului la diagnostic, screening, tratament şi îngrijiri de bună calitate sunt priorităţi ale guvernului României, iar Ministerul Sănătăţii a luat măsuri concrete pentru a rezolva aceste probleme. În anii 2018 şi 2019 au fost alocate resurse pentru a permite dezvoltarea programelor de screening pentru cancer, accesul la medicamente inovative şi la investigaţiile necesare, se arată în comunicatul citat.

„Scopul nostru este de a reduce povara bolilor netransmisibile până în 2030 la nivelul mediei UE sau chiar mai mult. România este de asemenea implicată în iniţiativa OMS de îmbunătăţire a calităţii serviciilor pentru persoanele cu dizabilităţi psiho-sociale şi intelectuale. Creşterea de 1,8 de miliarde de Euro a bugetului sănătăţii în 2019 comparativ cu 2018, a fost gândită pentru a reduce inegalităţile şi de a îmbunătăţi starea de sănătate a cetăţenilor români“, a spus dr. Tiberius Brădăţan.

Impactul principalelor boli netransmisibile - diabet zaharat, boli cardiovasculare, cancer, boli respiratorii cronice şi tulburări psihice - este alarmant, iar în regiunea Europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii aceste cinci categorii de afecţiuni reprezintă aproximativ 86% din decese şi 77% din cazurile de îmbolnăvire.


 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite