Cele şapte priorităţi ale Guvernului Ponta pentru modernizarea Sănătăţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victor Ponta, premier FOTO: Reuters
Victor Ponta, premier FOTO: Reuters

România are de recuperat mult în materie de Sănătate. Ce măsuri îşi propune Guvernul Ponta pentru următorii patru ani în acest sens?

Statistici ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi ale Mind Research & Rating pentru intrevalul 1995 şi 2009 poziţionau România în coada unui clasament european al cheltuielor alocate sănătăţii ca procent din PIB. În intervalul precizat, în România, cheltuielile pentru Sănătate, au reprezentat – în medie – 5% din PIB, mai puţin şi decât Bulgaria unde media a fost de 6,9%.  Potrivit aceloraşi cifre, nivelul cheltuielilor din 2009 (ca procent) a fost apropiat de media celor 15 ani, ceea ce demonstrează că autorităţile au luat prea puţine măsuri pentru îmbunătăţirea finanţării sistemului sanitar.

Iată priorităţile Guvernului în domeniul sănătăţii pentru următorii patru ani:

1. Promovarea politcilor de sănătate bazate pe dovezi şi reierahizarea competenţelor sistemului: servicii de sănătate publică, preventive, de asistenţă medicală ambulatorie.

2. În ceea ce priveşte managementul sistemului de sănătate, principalele obiective sunt reorganizarea sistemului de asigurări de sănătate, crearea cadrului instituţional pentru a îmbunătăţi calitatea serviciilor medicale. Un alt obiectiv major este finanţarea unor politici publice prin fonduri europene. Tot la capitolul priorităţi este dezvoltarea unui Sistem Informatic Integrat în Sistemul de Sănătate Publică – pentru utilizarea eficientă a informaţiilor în elaborarea politcilor de sănătate şi managementul sistemului.

3. Cât despre furnizarea serviciilor medicale, Guvernul intenţionează să crească accesul la asistenţă medicală, optimizarea traseelor pacienţilor, pe categorii de afecţiuni şi crearea unui cadru de reglementare pentru a creşte calitatea serviciilor medicale.

4. Pentru a îmbunătăţi finanţarea sistemului medical, Executivul vrea să creeze două categorii distincte: a) un pachet de servicii de sănătate de bază, pentru toţi cetăţenii – asiguraţi şi neasiguraţi. Acest pachet va cuprinde serviciile de urgenţă, prevenţie, programe naţionale de sănătate; b) un pachet de servicii asiguraţi în regim privat, asigurări deductibile într-o limită stabilită de Guvern. De asemenea, Executivul vrea să reglementeze participarea companiilor producătoare de tehnologii medicale în finanţarea parţială a creşterii costurilor de utilizare a acestor tehnolgii.

5. Guvernul este, de asemenea, interesat în pregătirea şi menţinerea personalului medical prin revizuirea sistemului educaţional. De asemenea, se urmăreşte atragerea necesarului de resurse umane prin revizuirea sistemului de salarizare şi derularea anumitor proiecte specifice precum rezidenţiatul pe post susţinut prin facilităţi din partea comunităţilor locale, subvenţionarea chiriilor pentru medicii rezidenţi, acordarea unor facilităţi la deschiderea cabinetelor medicale de familie, ale medicilor din ambulatoriul de specialitate, inclusiv diminuarea redevenţelor la un nivel acceptabil şi coplata la utilităţi etc.

6. La capitolul infrastructură, Guvernul intenţionează să sprijine investiţiile private în construcţia şi dotarea de spitale noi, prin garantarea creditelor de către statul român şi subvenţionarea parţială a dobânzilor. De asemenea se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea serviciilor e-health la nivel naţional.

7. Guvernul are în plan să dezvolte politici specifice pentru domeniile de bază ale tehnologiilor medicale şi urmăreşte dotarea cu echipamente performante ale unor domenii de asistenţă medicală (oncologie, radioterapie etc.). În plus, în program se stipulează faptul că Unifarm şi noua Companie Farmaceutică Naţională vor juca un rol important în lanţul de aprovizionare din sistemul public.

Programul de guvernare este similar cu o reaşezare (aproape completă) a industriei de sănătate în decursul următorilor patru ani.  Pe de altă parte, atât maniera în care sunt abordate aceste acţiuni, cât şi consistenţa şi coerenţa schimbărilor sunt critice pentru obţinerea unui rezultat satisfăcător. Altfel spus, Guvernul trebuie să fie conştient de riscurile şi provocările care ar putea urma.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite