Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Denisa a primit o inimă sănătoasă, cadou de Crăciun

0
29 Dec 2019 13:52:57
Autor: Daniela Serb
Dr.Deleanu şi dr. Cinteză, cei doi chirurgi care au efectuat intervenţia
Dr.Deleanu şi dr. Cinteză, cei doi chirurgi care au efectuat intervenţia

O fetiţă de cinci ani din Dolj cu o malformaţie cardiacă congenitală a primit şansa la o copilărie normală în urma unei intervenţii minim invazive efectuate cu sprijinul unei fundaţii din Bucureşti.

Denisa suferea de persistenţă de canal arterial, un defect cardiac congenital care îi afecta viaţa de zi cu zi. Canalul arterial reprezintă o structură anatomică normală, care în timpul vieţii fetale ajută fătul să vină pe lume în condiţii optime, dar după naştere trebuie să se închidă în câteva zile, până la câteva luni. La unii copii, acest canal nu se închide. Persistenţa lui supraîncarcă circulaţia pulmonară cu sânge la presiuni mai mari decât normal, iar acest lucru duce, cu timpul, la îmbolnăvirea plămânilor.

„Părinţii observă de regulă că este ceva în neregulă cu copilul lor: nu mănâncă bine, răceşte, este micuţ, nu ia în greutate, respiră cu efort. Aceste simptome apar din cauză că persistenţa canalului arterial duce în timp la un sindrom de hipertensiune pulmonară, care se traduce prin oboseală, dificultăţi în respiraţie, dificultăţi în alimentaţie. Cu timpul, copilul are o creştere încetinită. Este mai mic în greutate şi în înălţime, decât copiii de vârsta lui“ explică dr. Eliza Cinteză, medic primar cardiologie pediatrică, la ARES.

Obosea când se juca

„Denisa nu putea să doarmă nici cu faţa în sus, nici într-o parte, trebuia s-o întorc în toate părţile. Când se juca la grădiniţă obosea, nu mai era în apele ei, stătea în bancă supărată. De aceea, într-o perioadă nu am mai lăsat-o la grădiniţă“ povesteşte Claudia Elena, mama copilei foto jos, împreună cu Denisa).

Familia s-a alarmat după ce fetiţa şi-a pierdut de două ori cunoştinţa în decurs de câteva zile. Părinţii au fost cu ea la medicul cardiolog în Craiova, unde au primit diagnosticul şi li s-a recomandat intervenţia la Bucureşti. Din cauza faptului că diagnosticarea Denisei s-a făcut târziu şi calitatea vieţii îi era sever afectată, corectarea defectului cardiac se impunea de urgenţă. Cu ajutorul Fundaţiei Mereu Aproape, prin campania Vreau să Ajut, intervenţia s-a făcut în luna decembrie la ARES.

„În urmă cu mai mult timp, aceste defecte se operau. Operaţia consta într-o incizie în zona pieptului şi ligatura mecanică a canalului. Este o operaţie de chirurgie cardiovasculară, chiar dacă nu este foarte dificilă, presupune o tăietură, risc de infecţie şi o convalescenţă prelungită. În ultimul timp, în majoritatea centrelor, rezolvăm astfel de defecte nechirurgical, prin cateterism cardiac. Asta presupune o procedură mai uşoară decât cea chirurgicală, pentru pacient” a declarat dr. Dan Deleanu, medic cardiolog intervenţionist la ARES.

Echipa formată din dr. Eliza Cinteză şi dr. Dan Deleanu a decis să corecteze defectul cardiac al denisei cu ajutorul unui dispozitiv de tip „umbreluţă“ numit Amplatzer Duct Occluder II, de numai câţiva milimetri. Intervenţia în cazul Denisei a fost mai complicată decât cazurile uzuale, din cauza unor particularităţi anatomice ale fetiţei.

„A avut o particularitate anatomică mai specială. N-a fost un canal arterial persistent normal, ci totul a fost cumva în oglindă. Denisa are un arc aortic drept, iar canalul arterial a avut origine din artera descendentă situată în dreapta, cu artera pulmonară dreaptă. În mod normal, toate acestea sunt pe stânga. Acest fapt a făcut puţin mai dificil abordul intervenţional“ explică dr. Cinteză.

Cum s-a desfăşurat operaţia

Intervenţia s-a desfăşurat sub anestezie generală, în sala de angiografie. Medicii cardiologi au introdus două teci, una arterială şi şi una venoasă la nivelul arterei şi venei femurale, pe partea dreaptă. Ulterior, sub ghidaj radiologic, au inaintat cateterele până la nivelul aortei şi au identificat poziţia exactă a canalului arterial. După multiple măsurători, dispozitivul tip umbreluţă a fost înaintat până în dreptul defectului cardiac, unul dintre discurile sale a fost poziţionat spre vena pulmonară, iar celălalt înspre aortă, pentru a închide canalul atrial. După ce a fost poziţionat corect dispozitivul, medicii au retras toate celelalte materiale. În câteva luni, „umbreluţa“ va fi acoperită de ţesut epitelial, iar comunicarea dintre aortă şi vena pulmonară se va închide complet.

În urma corectării defectului congenital, Denisa va putea avea o copilărie normală. Fetiţa a fost externată la numai două zile după intervenţie, în stare foarte bună.

Unul din nouă copii din România se naşte cu malformaţii cardiace congenitale. ARES desfăşoară în fiecare an campanii de conştientizare şi diagnostic gratuit pentru copiii cu vârsta până în 12 ani, sub motto-ul „Nicio zi fără joacă“. Din 2011 şi până în prezent, aproximativ 100 de copii au fost trataţi în secţia destinată malformaţiilor cardiace congenitale din cadrul ARES.

 

 

 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările