Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Doar patru români din zece susţin că au donat sânge. Studiu

1
10 Jul 2019 15:10:29
Autor: Daniela Serb
Românii donează mai puţin sânge, comparativ cu alţi europeni
Românii donează mai puţin sânge, comparativ cu alţi europeni

Patru români din zece afirmă că au donat sânge, cel puţin o dată în viaţă, cei mai mulţi dintre donatori - 65% - dorind să facă o faptă bună, potrivit unui studiu realizat la nivel naţional.

Aproape 20% din cei care au donat sânge au făcut acest lucru atunci când un apropiat a avut nevoie, iar 15,5% au donat pentru că au auzit că este benefic pentru sănătate, potrivit unui studiu naţional realizat în cadru campaniei „România are sânge de rocker“.

Potrivit aceleiaşi surse, 3% din repondenţi au donat la momentul Colectiv, pentru pacienţii care aveau nevoie de transfuzii sanguine.

Mai mult de jumătate din cei care au luat parte la studio au mărturisit că a trecut mai mult de un an de când au donat ultima oară, în timp ce potrivit medicilor, ideal ar fi ca oamenii să doneze de două ori pe an.  

Dintre cei care nu au donat sânge niciodată, aproape jumătate  - 45% - susţin că nu îndeplinesc criteriile de donare, 25% spun că au amânat momentul din diverse motive, iar 15% nu au donat sânge pentru că le este frică de ace. Dar dacă ar afla că stă doar în puterea lor să salveze viaţa cuiva, 87% din respondenţi nu ar sta pe gânduri să doneze.

Majoritatea participanţilor la studiu  - 41% - consideră că rata scăzută a donării de sânge este consecinţa faptului că oamenii nu au cultura de a face bine, iar 25%, că donarea de sânge nu a fost promovată suficient. 20% cred însă că multe miturile legate de donare i-au oprit pe oameni.

Studiul naţional a fost efectuat pe un eşantion reprezentativ de 1.479 de respondenţi peste 18 ani, din mediul urban, utilizatori de Internet, ascultători de muzică rock, în perioada 8-17 mai 2019, pe platforma de research online Ivox.ro, la solicitarea „Morning Glory cu Răzvan Exarhu”, matinalul ROCK FM.


 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Galeriu Crestinu
11.07.2019, 02:06:43

Cea mai mare cantitate de sange se poate extrage din victimele proaspat decedate in urma milioanelor de accidente rutiere pe tot cuprinsul tarii....dar Ministerul de resort nici nu s-a gandit la asta...

0 (2 voturi)