Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Medicii au identificat un nou tip de afecţiune pulmonară legată de ţigaretele electronice

1
27 Nov 2019 16:23:09
Autor: Daniela Serb
Vaporii proveniţi din ţigările electronice s-au dovedit a fi foarte toxici
Vaporii proveniţi din ţigările electronice s-au dovedit a fi foarte toxici

Un adolescent de 17 ani din Canada riscă un transplant pulmonar din cauza unei afecţiuni produse de ţigările electronice. Medicii vorbesc despre un nou tip de afecţiune, diferită ca tipar de cazurile existente în Statele Unite.

Un tânăr de 17 ani din Canada a ajuns la spital cu o bronşiolită severă, însoţită de tuse persistentă. Adolescentul a fost conectat la aparate pentru a fi ţinut în viaţă.

Potrivit familiei, adolecentul obişnuia să fumeze ţigări electronice, inclusiv din cele care conţineau THC – ingredientul activ din marijuana, scrie site-ul de ştiri medicale webmd.com

Analizele au relevat că adolecentul ajunsese să aibă nişte plămâni asemănători cu popcorn-ul, urmarea expunerii la un ingredient chimic numit diacetil care, inhalat, duce la inflamarea şi obstrucţia căilor respiratorii.

„Tipul de leziune pulmonară pe care o are pacientul nostrum este diferită de tiparul pe care l-am văzut la cazurile din SUA, ceea ce înseamnă că există mai mult de o cale prin care consumul de ţigări electronice poate distruge plămânii“, a declarat dr. Karen Bosma, om de ştiinţă asociat la Lawson Health Research Institute, London, Ontario.

„Nu ştim cu certitudine care ingredient este cauza problemei, dar ceea ce ştim este că o serie de compuşi găsiţi în lichide pot fi toxice atunci când sunt inhalate, astfel că niciun produs de vapat nu poate fi considerat lipsit de pericol“, a mai spus cercetătoarea.

Medicii i-au recomandat adolescentului să facă un transplant de plămâni. Acesta a refuzat, chiar dacă plămânii lui vor rămâne cu distrugeri definitive.

Vapatul reprezintă un risc pentru sănătate atât pe termen scurt, cât şi pe termen lung, mai spune dr. Bosma. „Pacientul, familia lui, precum şi medicii care îl îngrijesc vor să-i atenţioneze în acest fel pe ceilalţi consumatori. Ceea ce s-a întâmplat pacientului nostrum, se poate întâmpla oricui“, mai spun medicii.

Raportul a fost publicat pe 21 noiembrie în CMAJ.

În SUA, numărul persoanelor cu boli respiratorii care au legătură cu ţigările electronice a ajuns la 2.172, potrivit datelor Centrelor de Control a Bolilor şi Prevenţie din SUA.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

GAN
27.11.2019, 16:42:56

e o minciuna sfruntata, ca si gazele de la masini si cele de la tigarile electronice sunt absolut nedaunatoare