Motivele plecării GSK de la Braşov

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fabrica de medicamente din Braşov deţinută de grupul farmaceutic britanic GSK este scoasă la vânzare. În cazul în care nu se va găsi un cumpărător în următoarele şase luni, va fi închisă în a doua jumătate a anului 2015. Acesta nu este un semn că GSK părăseşte România.

Decizia vine în urma unei evaluări globale a capacităţii de producţie a întregii reţele, din care a rezultat o supra-capacitate a produselor solide orale(comprimate, pilule). Fabrica de la Braşov este specializată pe acest segment şi este singura la care grupul pharma va renunţa.

Este evident că GSK trebuie să-şi adapteze reţeaua de producţie la noua realitate. Acum vindem mult mai puţine produse solide şi mult mai multe produse de tehnologie nouă. În consecinţă, trebuie să reducem capacitatea de producţie. Pascal Prigent, directorul general GSK România

În urma expirării patentelor pentru foarte multe dintre aceste medicamente GlaxoSmithKline (GSK) a observat o scădere semnificativă a volumelor formelor solide orale, care va continua şi în următorii cinci ani. În prezent, fabrica din Braşov utilizează sub 50% din capacitatea totală de producţie de 90 de milioane de unităţi. Aproximativ 60% din producţie este exportată în 60 de ţări.  GSK România obişnuia să vândă produsele din fabrica de la Braşov în 100 de ţări.  

Anunţul a suprins mai ales pentru că GSK anunţa în urmă cu patru ani că România va deveni bază de export de 300 de milioane de euro pentru antidepresivul Seroxat, unul dintre cele mai bine vândute produse din portofoliu.

Fabrica va fi scoasă din reţeaua de producţie a gigantului farmaceutic ca urmare a revizuirii portofoliului de produse GSK, reprezentat până de curând mai ales de forme orale solide. Strategia actuală a companiei vizează mai ales dezvoltarea de produse de nişă, precum injectabilele.

„Este evident că GSK trebuie să-şi adapteze reţeaua de producţie la noua realitate. Acum vindem mult mai puţine produse solide şi mult mai multe produse de tehnologie nouă. În consecinţă,trebuie să reducem capacitatea de producţie ”, a motivat Pascal Prigent, directorul general GSK România, închiderea fabricii, în care numai anul trecut s-au investit şapte milioane de euro, dintr-un total de peste 100 de milioane de euro de la preluarea din anii 2000. Cu toate acestea,  unitatea din România nu este dotată cu tehnologia necesară producerii de noi tratamente inovative. Aceasta nu poate fi reconvertită conform noii strategii a grupului,  deşi GSK produce la Braşov inclusiv terapii inovative  (antidepresivul Seroxat sau  Retrovir, pentru tratamentul HIV/SIDA).

De precizat că producătorii de medicamente generează marile profituri  din terapii cu patent, care se vând la preţuri mari, pentru că investiţiile de-a lungul timpului într-o singură moleculă sunt de circa un miliard de dolari. Adesea, descoperirea unui nou medicament se întinde pe o perioadă de zece ani şi implică cercetare, studii clinice şi obţinerea autorizaţiei de punere pe piaţă. GSK a anunţat că are 12 produse inovative ce aşteaptă să intre pe lista de compensate din România, care nu a fost actualizată din 2008. Ministerul Sănătăţii promite că va remedia situaţia până la finalul anului.  

Pascal Prigent a declarat ieri într-o conferinţă de presă că grupul farmaceutic va fi flexibil în privinţa preţului de vânzare în funcţie de posibilul cumpărător. De asemenea, GSK susţine că va achiziţiona produse de la fabrica din Braşov în urma vânzării, reducând astfel riscul pentru viitorul cumpărător. Compania britanică are în România şi o divizie de distribuţie, unică în portofoliul european. La nivel global mai are o singură reţea de distribuţie în Algeria.

„Decizia nu are nici o legătură cu performanţa fabricii din Braşov şi nici nu este un semn al faptului că GSK nu mai investeşte în piaţa din România. Intenţionăm să investim în următorii 5 ani între 8 şi 10 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare.”, spune directorul general GSK România. Fabrica a avut vânzări de 104 milioane de euro şi un profit de 11 milioane de euro în 2012 şi are în prezent 243 de angajaţi.

Unitatea de la Braşov a fost deschisă în urmă cu 20 de ani şi produce o gamă variată de medicamente  de la tratamente HIV/SIDA, medicamente pentru boli respiratorii, depresie şi răceală şi gripă/anti-inflamatorii. În portofoliul GSK se află de la începutul anilor 2000, când grupul a achiziţionat compania Europharm de la antreprenorul local Mihai Miron, ce deţinea şi această fabrică. Tranzacţia a fost estimată la 45 de milioane de dolari.

Sănătate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite