Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

OMS: Rujeola şi poliomielita au revenit în forţă în 2019

0
13 Jan 2020 15:30:39
Autor: Daniela Serb
Rujeola afectează mai ales copiii şi poate fi prevenită prin vaccinare
Rujeola afectează mai ales copiii şi poate fi prevenită prin vaccinare

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut cunoscut că, anul trecut, boli precum rujeola, poliomielita sau ciuma au cunoscut o revenire puternică în mai multe zone ale lumii. De departe însă, rujeola ocupă primul loc, în special în Europa.

În patru ţări de pe continentul european rujeola a făcut ravagii în 2019, deşi boala era considerată eliminată, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii - OMS.

Rujeola înregistrează însă o revenire şi în alte regiuni ale lumii şi din pricina accesului îngrădit la servicii medicale şi a neîncrederii în vaccinuri. Până în 2016 incidenţa acestei boli foarte contagioase se afla în regres. În noiembrie 2019, numărul cazurilor raportate sărea de peste 413.000, faţă de 353.000, cu un an înainte.

Unul dintre focarele de rujeolă a fost în Samoa – un stat insular din Pacific – sursa de infecţie suspicionată fiind Noua Zeelandă.  Alt focat a fost identificat în Congo, unde, de la începutul anului s-au înregistrat peste 5.000 de decese, de două ori mai multe decât în urma epidemiei de Ebola izbucnite în august 2018.

OMS a menţionat aproape 90.000 de cazuri de rujeolă în 48 de ţări europene în primul semestru din 2019, mai mult decât dublu, comparativ cu anul anterior. Una dintre ţările în care boala a revenit, deşi era considerată eradicată este Marea Britanie. Alte ţări sunt Grecia, Cehia, Albania.

În Europa, cea mai mare parte a persoanelor afectate au vârsta de sub 19 ani  - 60% din cazuri.
România se afla pe locul al patrulea în Europa la numărul de cazuri de rujeolă raportate în ultimul an, cu un număr de 18.908 de cazuri şi 64 de decese.

Într-un top mondial, cele mai multe cazuri au fost înregistrate în Congo, Madagascar şi Ucraina. SUA au consemnat cele mai multe cazuri apăruite din ultimii 25 de ani. Agenţia specializată a ONU din domeniul sănătăţii estimează că, în realitate, există circa 6,7 milioane de decese în fiecare an legate de rujeolă.

Alte boli aflate în topul revenirii sunt poliomielita – cu focare în Filipine şi Ucraina – ebola – prezentă în Congo – holera – în Sudan şi Mozambic – ciuma – în China şi Mongolia - şi febra Dengue – în Sri Lanka, Myanmar, Bangladesh şi Filipine, dar şi Mexic şi Brazilia.
 

 


 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii