Operatorii privaţi de sănătate s-au speriat (aproape) degeaba

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii FOTO Adevărul
Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii FOTO Adevărul

Care este, până la urmă, miza finanţării sectorului privat de sănătate din bani publici? Calculul e puţin complicat.

Pentru industria privată de sănătate, 2013 a început tumultuos. Într-o ieşire publică din 12 ianuarie, ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu a declarat că va sista finanţarea spitalelor private, pentru a direcţiona toate fondurile Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) către unităţile spitaliceşti de stat. Tot atunci, ministrul spunea că spitatele publice ar fi urmat să primească cu 10% mai mulţi bani, în detrimentul operatorilor privaţi.  ”Circa 10 la sută există finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare”, au fost spusele ministrului.

Având în vedere că, anul trecut, bugetul operaţional al tuturor spitalelor din România a fost de 1,66 miliarde de euro (potrivit CNAS), privaţii ar fi pierdut, iar unităţile de stat ar fi câştigat 166 milioane de euro. O sumă considerabilă dacă o raportăm la întreaga piaţă a serviciilor private de sănătate, estimată la 500 milioane de euro. Şi, totodată, suficienţi bani ca operatorii privaţi să-şi vadă planurile de afaceri puse în pericol, având în vedere nivelul ridicat al investiţiilor şi lipsa de maturitate a pieţei.

Sperietura pe care au tras-o privaţii s-a dovedit inutilă pentru că, ulterior, nu doar declaraţiile ministrului au fost nuanţate, ci şi miza financiară. Eugen Nicolăescu a revenit pentru a le spune privaţilor că, în anumite condiţii, vor continua să ia bani de la stat: ”spitalele private vor fi finanţate pentru ce înseamnă ambulatoriu de specialitate, pentru ceea ce înseamnă internare de zi, pentru acele spitale care sunt unice în plan local şi nu există sistem public sau pentru specialităţi la care sunt unice şi nu există sistem public.” Mai mult decât atât, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Raed Arafat a afirmat că fondurile pentru ambulatoriu alocate privaţilor vor creşte cu 40-50%. 

Cât despre miza financiară, acelaşi Raed Arafat a venit cu următoarea precizare: ”în 2011, suma alocată internărilor în spitale private a fost de 150 de milioane de lei. În 2012, este de 213 milioane de lei”. Exprimând valoarea în euro, rezultă că anul trecut spitalele private au avut alocări de circa 47 milioane de euro. Raportat la banii care au revenit tuturor spitalelor din România, această sumă reprezintă 2,8%. Suma a fost confirmată şi printr-un comunicat al Ministerului Sănătăţii. Or de la aproape trei la sută până la cei zece la sută de care s-a vorbit iniţial e cale destul de lungă.  De asemenea, impactul asupra industriei private chiar şi în cazul în care această sumă s-ar fi evaporat în totalitate ar fi fost mult mai mic. Citind lucrurile în oglindă, banii suplimentari care ar fi ajuns la spitalele publice ar fi fost mult mai puţini.

De fapt, nici acum nu putem spune cu exactitate cât vor pierde privaţii şi cât vor câştiga spitalele de stat. Lucrurile s-ar putea schimba în continuare, aşa cum s-a întâmplat şi până acum.

Cronica unei săptămâni nebune

”Asiguraţii au dreptul să aleagă furnizorul de servicii medicale, precum şi casa de asigurări de sănătate la care se asigură, în condiţiile prezentei legi şi ale contractului-cadru.” - Legea Sănătăţii (95/2006), articolul 218, aliniatul 2, litera a 

Sâmbătă, 12 ianuarie

STATUL SCOATE FOARFECA

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: "În contractul-cadru pe 2013 care va intra, sper, în vigoare la 1 martie, vom sista finanţarea din fondurile Casei pentru unităţile spitaliceşti private. Astfel încât toţi banii publici - vorbim de fondul unic naţional de asigurări sociale de sănătate - să meargă către spitalele publice. Circa 10 la sută există finanţare pentru sectorul privat, în felul acesta, cu 10 la sută va creşte fondul alocat spitalelor (publice) pentru perioada următoare.”

”Cineva care îşi dezvoltă o afacere privată nu şi-o face pe banul public. Când îşi gândeşte business plan-ul respectiv, ca să-şi facă investiţia, se gândeşte ce venituri are din ceea ce poate el, nu din ceea ce fură de la stat sau din ceea ce încearcă să obţină prin trafic de influenţă - sau poate printr-o competiţie foarte serioasă şi foarte deschisă, ceea ce mă îndoiesc. Deci, în acest moment, decizia noastră este clară: sectorul public trăieşte din banul public; sectorul privat trăieşte din banul privat."

Luni, 14 ianuarie

TOTUL PENTRU SĂRACI

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: ”Asigurările sociale de sănătate sunt obligatorii că sunt sistem de solidaritate. Cetăţenii acestei ţări în proporţie de 90 la sută sunt săraci şi trăiesc din asigurări sociale de sănătate. Legea spune de asigurări sociale de sănătate care sunt obligatorii pentru că reprezintă sistemul de solidaritate, cine doreşte să exprime opţiuni poate face asigurări private, legea de azi permite oricui".

TEORETIC, NO PROBLEM

MedLife, cel mai mare operator de servicii medicale private: “În calitatea noastră de lider al pieţei de servicii medicale private, operator al celei mai mari reţele de spitale private (6 spitale, 550 de paturi), ne exprimăm neutralitatea privind această potenţială măsură a Ministerului Sănătăţii. În măsura în care o asemenea restricţionare va intra în vigoare începând cu data de 1 Martie 2013, este important ca aceasta să se aplice unitar, fără nicio excepţie, către toate unităţile private cu paturi, cu spitalizare continuă sau de zi din ţară, indiferent de specialitate sau formă de organizare, pentru a nu crea dezechilibre în piaţa serviciilor medicale.”

NICOLĂESCU ARE DREPTATE

Victor Ponta, premier: "Am discutat, ştiu de discuţie, vom lua o decizie politică. Însă, într-adevăr, erau lucruri anormale care ţineau de modul în care finanţăm şi sistemul public, şi sistemul privat. Cred că explicaţiile cele mai bune din punct de vedere tehnic le are domnul secretar de stat Arafat. Este o soluţie. În acelaşi timp, ştiţi foarte bine, asigurările private merg şi către sistemul privat, deci trebuie să găsim o soluţie discutând şi cu FMI pe ceea ce înseamnă reforma sănătăţii, cum folosim banii care nu sunt foarte mulţi din sănătate."

AVERTISMENT

Liviu Dragnea, vicepremier:  ”Ar fi bine pentru toţi miniştrii ca înainte să facă declaraţii despre intenţii majore ale ministerului pe care îl conduc să aibă o discuţie în Guvern sau măcar cu primul-ministru."

Marţi, 15 februarie

DEMISIA!

Dorin Florea, prim-vicepreşedinte PDL: ”Cum poţi să declari la Târgu Mureş că spitalele private nu le mai finanţezi din bani publici? Arată din start această declaraţie într-o singură frază pe ce mâini e Ministerul Sănătăţii, că e efectiv în bătaie de joc. Ca să nu mai spun că aparţine unui curent sau unei gândiri liberale - că îţi vine să fugi."

"Îi cer domnului Ponta să îl retragă de urgenţă. Din punct de vedere politic, ar trebui să mă bucur când văd unul mai prost sau când văd unul neştiutor într-o chestie.”

STAŢI PUŢIN!

Victor Ponta, premier: ”Aşa cum mi-a fost mie prezentat proiectul, ideea e următoarea: medicii de familie care sunt toţi privaţi şi tot ce înseamnă asistenţa ambulatorie (din mediul privat, n.r.), absolut tot rămâne plătit, decontat de la Casa Naţională de Sănătate. Deci când spui că nu se mai dă nimic la privat e incorect. Că Eugen Nicolăescu n-a explicat bine, că nu l-a lăsat nimeni să explice.... cum e în această notă, aşa va fi. Deci să fie foarte clar: medicii de familie şi tot ce înseamnă cabinete, spitale particulare care fac asistenţa în ambulatoriu se decontează de la Casă. Mai departe, asistenţa medicală de urgenţă şi anume zona privată i se decontează tot ceea ce înseamnă primul ajutor şi apoi transportul la spital, mai departe nu. Asistenţa de urgenţă rămâne la stat"

"Este o clinică în Bucureşti care a primit în 2012 mai mulţi bani decât Maternitatea Giuleşti, având un număr mult mai mic de naşteri. La Oradea e un spital privat care are 87 de paturi şi care a primit 20%, o cincime din bugetul spitalului judeţean care are 1100 de paturi. Problema e următoarea că dacă faci concurenţă între public şi privat ajungem la ce vedem în filmele americane"

Miercuri, 16 ianuarie

DESPRE DISCRIMINARE

Ministerul Sănătăţii: ”Dezvoltarea sistemului privat de servicii spitaliceşti de sănătate a fost importantă în ultimii ani, dar, din păcate, ea s-a facut pe baza susţinerii cu fonduri din partea sistemului public de asigurări de sănătate. Spitalele private au beneficiat o bună perioadă de timp chiar de mecanisme de finanţare preferenţială, suma decontată pe caz rezolvat fiind negociabilă şi nu fixă, pe baza sistemului DRG, ca în cazul spitalelor pubice. De exemplu, din datele furnizate de CNAS, în anul 2009, un furnizor privat de servicii medicale din judeţul Braşov a negociat şi a primit pentru un caz rezolvat de cardiologie intervenţională suma de 3.600 lei, acelaşi caz fiind decontat în sistemul DRG de către casa de asigurări de sănătate, pentru o unitate publică de elită cum este Institutul de Boli Cardiovasculare Timişoara, cu doar 2.620 lei.”

”Un simplu exemplu ne poate arăta impactul financiar care trebuie suportat direct de către cetăţeanul care accesează servicii de sănătate private: pentru o intervenţie operatorie de cezariană, un furnizor privat are tariful de 8.800 lei în cazul în care prim-operatorul este profesor universitar şi 6.600 în cazul unui medic primar. Din acest tarif, sistemul de asigurări acoperă doar 1.400 de lei, rămânând ca diferenţa de 7.400 de lei, respectiv 5.200 de lei să fie suportat de către familia pacientei.”

”Datorită acestor practici are loc o limitare drastică a accesibilităţii cetăîenilor la actul medical practicat în aceste spitale şi o discriminare pe criterii financiare a pacienţilor care pot apela la serviciile acestora, în contradicţie cu principiile sistemului social de asigurări de sănătate în baza cărora a fost înfiinţat şi funcţionează FNUASS.”

Joi, 17 ianuarie

PENTRU LINIŞTEA TUTUROR

Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii: ”Pentru liniştea tuturor, ca să nu existe supărare din partea nimănui sau îngrijorare - poate că unele declaraţii, nefiind suficient de explicite la vremea respectivă, au putut să producă îngrijorare -, dar pentru a nu există niciun fel de îngrijorare, spunem în felul următor: spitalele private vor fi finanţate pentru ce înseamnă ambulatoriu de specialitate, pentru ceea ce înseamnă internare de zi, pentru acele spitale care sunt unice în plan local şi nu există sistem public sau pentru specialităţi la care sunt unice şi nu există sistem public. Cu alte cuvinte, cetăţenii din acea comunitate nu vor avea niciun fel de problemă în a avea acces la servicii medicale, ca lucrurile să fie foarte clare. ”

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite