Politica ca o buruiană

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Realitatea arata că politicienii pot fi tot aşa de dăunători pentru oameni cum sunt buruienile pentru plante. Cel mai relevant  exemplu de „buruiană politică“ este că orice netrebnic poate ajunge conducător în sectoare cheie de activitate doar pentru că este viclean, cuminte şi ascultător faţă de şeful politic.

Asemănarea între buruiana politică şi buruiana plantelor o putem exemplifica, foarte simplu şi intuitiv, dacă ne imaginăm un lan de grâu înainte de seceriş. Grâul fără buruiană este des, frumos, auriu dezvoltat viguros şi cu spicul plin de rod.  Cel sufocat de buruiană este pipernicit, foarte rar şi fără rod. Tot aşa, impactul cel mai dezastruos împotriva dezvoltării ţării îl are buruiana politică „udată“ la rădăcină din plin de un sistem politic corupt. De trei decenii cele mai cinice schimbări pe care le fac toate partidele odată ajunse la putere sunt numirea unor incompetenţi în diverse funcţii de decizie, începând cu cele de miniştrii. Aceasta este principala frână în dezvoltarea diverselor sectoare importante (Sănătate, MAI etc.) cu efecte dezastruoase asupra omului de rînd. Din cauza acestor rechini lipsiţi de scrupule şi caracter, suntem condamnaţi, pe termen lung, să suferim neputincioşi şi fără nicio speranţă. Din cauza corupţiei generalizate, frumoasa nastră patrie, membra in UE cu resurse materiale şi umane generoase, nu poate să fie asemuită cu un lan de grâu bine dezvoltat şi cu rod bogat. Cel mai grav este că buruiana politică s-a răspândit ca o molimă în întreaga ţară şi a distrus irecuperabil tot ce poporul român a creat înainte de `89. Distrugerea fabricilor, uzinelor,  CAP-urilor, etc., nu este altceva decât rezultatul corupţiei generalizate şi incompetenţei celor  lipsiţi de valoare care au fost numiţi în diverse funcţii de conducere. Aceştia au pus sentinta „mormane de fiare vechi“, o gaselnita iresponsabila pentru a-si masca incompetenta.

In anii `90 Romania dispunea de resurse umane capabile sa reproiecteze produsele fabricilor si uzinelor pentru atingerea unor pozitii competitive la nivel European si global. Pe infrastructura existenta atunci era nevoie doar de noi metode organizationale si de implementarea unor noi concepte de marketing prin noi relatii externe. Se cereau reproiectarea produselor existente (tractoare, masini agricole, autobuze, medicamente, etc.) pentru performante si capabilitati substantial imbunatatite. Deasemena, trebuiau metode semnificativ imbunatatite de promovare a produselor inovative pentru cresterea exportului si asigurarea sustenabilitatii intreprinderilor. Din pacate, buruiana politica ne-a transformat într-o lume plină de sărăcie, suferinţă şi disperare. Azi cele mai bune resurse umane au plecat definitiv din ţară.  

Însă, care ar fi soluţia pentru combaterea fenomenului „politica ca o buruiană“ care ne distruge sănătatea şi, mai nou, observăm foarte neputincioşi cum ne ucide copii!? Este limpede că lipseşte Partidul Eficient şi Competent (PEC) care să numească în vîrful ierarhiei diverselor domenii de activitate persoane cu  cel mai bun profil professional, moral şi de onestitate. Aceste însuşiri trebuie să fie verificate şi dovedite pe baza unor criterii clare de evaluare a candidatului la o funcţie de răspundere. Evaluarea trebuie facută de experţi anonimi, independenţi, obiectivi şi fără conflicte de interese pe baza unor criterii şi subcriterii relevante şi precise de evaluare. Rezultatul unor astfel de evaluări ar trebui să asigure ca cel mai bun candidat să ocupe poziţia respectivă de conducere. De exemplu, să fie numit cel cu profil professional, moral şi de onestitate care posedă experienţă relevantă de conducere în domeniu şi, în plus, beneficiază de know-how în domenii complementare cheie, (tehnice, ştiinţifice, juridice, bussines, etc.). Mai exact, persoane care pot să impună respect şi pot să păstreze ordinea şi disciplina.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite