Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Prof. dr. Daniel Coriu: „E foarte important să eliminăm factorii favorizanţi care duc la tromboză“

0
14 Oct 2019 14:04:05
Autor: Daniela Serb
Obezitatea creşte riscul în foarte multe boli grave
Obezitatea creşte riscul în foarte multe boli grave

În contextul Zilei Internaţionale a Trombozei, astăzi, la Institutul Clinic Fundeni a fost organizată o dezbatere despre această afecţiune şi efectele ei asupra sistemelor de sănătate.

Prezent la eveniment, prof.dr. Daniel Coriu, medic primar în hematologie clinică, şeful Secţiei de hematologie clinică şi transplant medular de la Institutul Clinic Fundeni, a declarat că: „Tromboza apare ca o convergenţă a doi factori. Este vorba despre genetica individului, la care se suprapune obligatoriu ceva din comportamentul pacientului: obezitate, fumat, deshidratare sau eventual o boală malignă care se asociază. Noi nu putem influenţa terenul genetic. Atunci e foarte important să eliminăm factorii favorizanţi care duc la tromboză. Noi va trebui să mergem la bază, la prevenţie: un mod de viaţă mai sănătos. Iar cei care sunt predispuşi să facă tromboză trebuie să fie supravegheaţi şi să li se acorde atenţia necesară“.

Universitarul a insistat asupra importanţei prezentării din timp la medic a pacienţilor care suferă de această afecţiune: „Medicii sunt, în general, bine pregătiţi. Nu aici este problema. E vorba de timpul în care se ajunge la specialist. Pacientul trebuie să ajungă cât se poate de repede.“

Pentru că, în funcţie de vechimea trombozei, se poate interveni cu tromboliză, dacă e vorba de o tromboză recentă, sau cu terapie clasică, anticoagulantă, dacă e vorba de o tromboză veche, a adăugat specialistul. „Din nefericire, sunt anumite tromboze în teritorii importante, vitale. De exemplu, tromboza de venă portă, unde apar dureri abdominale, iar diagnosticul este mult mai dificil.“
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, tromboza este responsabilă pentru unul din patru decese la nivel mondial, iar tromboembolismul venos ucide mai multe persoane în fiecare an decât cancerul de sân, accidentele auto şi SIDA la un loc.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii