Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Prof. dr. Streinu-Cercel: „Testele pentru hepatită B şi C se pot face gratuit, la medicul de familie“

2
31 Jan 2019 12:43:14
Autor: Daniela Serb
Hepatita este o boală infecţioasă care se transmite şi prin contact sexual neprotejat
Hepatita este o boală infecţioasă care se transmite şi prin contact sexual neprotejat

Managerul Institutului de Boli Infecţioase "Matei Balş", prof.dr. Adrian Streinu-Cercel, i-a invitat pe cei care au avut contacte sexuale neprotejate să-şi facă testele de depistare a hepatitei.

„Trebuie să facem un efort un an doi, trei astfel încât să dăm tuturor posibilitatea să se testeze şi după aceea evident să le dăm dreptul şi accesul la terapie pacienţilor cu hepatita B şi C. Începând cu aprilie anul trecut, medicul de familie are posibilitatea să facă acest lucru gratuit pentru persoanele de pe listă“, a afirmat Streinu Cercel în urma întâlnirii de lucru a reprezentanţilor Societăţii Europene Clinice de SIDA  - European AIDS Clinical Society.

„Dacă nu vă puteţi testa prin medicul de familie, scoateţi 17 sau 20 de lei şi testaţi-vă! Testarea este anonimă, dar în momentul în care află că are boala are posibilitatea să intre pe scheme terapeutice, să stabilizeze infecţia şi să ducă o viaţă normală şi să nu transmită la alţii. Dacă pentru HIV există o specificaţie clară în legislaţie: dacă transmit în mod conştient virusul unei alte persoane fără să informeze persoana respectivă, sunt pasibili cu închisoarea până la zece ani, pentru virusul hepatitic C şi virsul hepatitic B, această problemă nu există. Dar e o problemă pentru ei: nu se testează, dezvoltă hepatită cronică, ciroză hepatică, hepato carcinom“, a mai spus Streinu Cercel.
Prezentă la eveniment, Sorina Pintea a adăugat că în prezent autorităţile nu pot face o campanie în zonele rurale pentru a-i depista pe cei care ar putea avea aceste boli.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Stefan din Nord
31.01.2019, 12:48:56

Acum spui ? Le-am facut asa vara cu plata Din fericire au iesit negative asa ca nu-mi pasa deloc de banii dati as da si de zece ori mai mult numai sa fie de fiecare data bine . Am umblat in trecut pe la cativa stomatologi si ma temeam de urmari .

+1 (1 vot)
kitty kat
31.01.2019, 20:04:23

Bla, bla, bla... Stiu pe cineva infectat cu hepatita C datoritå unei tranfuzii de sange efectuate in anul 1984. Pe timpul acela nicåieri in lume nu se analiza sangele inainte de recoltare ca så nu fie infectat cu hep. B sau C. Persoana in cauzå a aflat de boalå dupå 35 ani ( noroc cå nu a båut sau fumat). Din acel moment a fost inregistratå ca bolnav de hep.C. la un dr. de la Spitalul de boli infectioase Victor Babes din Bucuresti ce a fåcut doar promisiuni. ATAT. Simptome avea destule, dar dr. specialist nu a fåcut nimic ca persoana så beneficieze de tratament pt. cå nu avea cirozå. Doar in cazul in care ai ajuns in ultimå fazå a bolii, cirozå, atunci inainteazå dosarul tåu. Panå se aprobå iti cantå popa. Din fericire avem internet azi si persoana bolnavå a aflat cå existå medicamente generice din India ce vindecå Hep. C. Aceste medicamente au acelasi continut ca al celor fåcute in USA dar mult mai ieftine. Medicamentul original din USA costå 100.000 dolari americani, iar cel fabricat in India = 1000 dolari, tratament pt. 3 luni. De 2 ani persoana este sånåtoaså, incå din primele 2 såptåmani NU mai exista virus in sange, dar totusi a luat tot tratamentul pt. 3 luni. Deci astea sunt sansele concrete de tratament ale unui bolnav de hepatitå C in RO = zero.