Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Prof.dr. Ruxandra Ulmeanu: „Particulele de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni“

1
18 Jan 2020 13:15:28
Autor: Daniela Serb
Poluarea creşte riscul de cancer pulmonar
Poluarea creşte riscul de cancer pulmonar

Prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, medic primar pneumolog, afirmă că poluarea este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial.

În afară de astm şi BPOC - boala pulmonară obstructivă cronică – riscul cel mai mare al poluării este legat de cancerul pulmonar, a spus prof.dr. Ruxandra Ulmeanu, potrivit agerpres.ro.

„Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respirăm influenţează sănătatea noastră. Problemele legate de calitatea aerului sunt în creştere. 9 din 10 persoane din lume respiră aer poluat. 570.000 de copii sub vârsta de 5 ani mor prin infecţii respiratorii atribuite poluării aerului din interior, exterior şi fumatului pasiv. 4.2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului şi a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3.8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum în gospodării.“

Potrivit acesteia, principalii factori poluanţi sunt particulele de materie poluantă (PM). "Acestea sunt foarte mici, se văd la microscopie electronică. Sunt particulele de care vorbim de 2.5 microni sau mai mici", a explicat medicul. Ea a spus că poluarea aerului are 2 componente: particule de materie poluantă din aer şi gazele cu efect de seră. „Aceste particule de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni“.

Potrivit specialistului, schimbările climatice au impact direct asupra sănătăţii, dar asupra plămânilor în particular, iar încălzirea globală afectează aerul şi apa potabilă. Polenurile şi alţi aeroalergeni sunt în cantităţi mai mari în condiţii de căldură extremă, iar creşterea continuă a temperaturilor va conduce la creşterea poverii astmului.

Totodată, creşterea temperaturilor şi a particulelor de materie poluantă sunt factori care cresc incidenţa şi severitatea astmului, rinosinuzitei, BPOC-ului , infecţiilor de tract respirator, şi a cancerului pulmonar. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Un cititor
19.01.2020, 14:38:46

"Ruxandra Ulmeanu: „Particulele de materie poluantă sunt carcinogene pentru oameni“ Exact ! Multi ignoram aspectul poluarii ! Fie pt ca avem muulte alte probleme grave de rezolvat, reprosat autoritatilor, fie ca nu prea stim asta. Dar...poluarea vine de la "n" poluatori si ...normal ca sunt si cancerigene. De aceea nu trebuie sa le acordam autoritatilor, circumstanete atenuante pt nerezolvarea/diminuarea considerabila a problemei ! Gropile de gunoi din jurul Bucurestiului, dar si din orasele din Rom, sunt adevarate bombe pt sanatate ! Nu se face nimic, dar absolut nimic, intr-un dispret absolut, si o nesimtire fara egal. Ne plangem ca avem o populatie bolnava ?! Dar nu facem nimic pt un aer mai curat. Am vazut cum se arunca deseurile toxice de la spitale. De ani de zile !! Ne mai mira ceva ?! Tara/sat fara caini !!! O s-o pierdem de tot! Cu tot cu pamant, si nu vor pleca de aici doar cetatenii ! Dar si populatia este de o indolenta fara egal ! Si nici aici nu se aplica legile, pt cei care arunca gunoaie peste tot, sau nu colecteza sortat, sau coji de seminte etc... Ce a patit tanarul care spargea seminte intr-un autobuz in Craiova ?! O amenda buna....ceva ?! A primit ?!! I I s-a dat vreo matura in mana ...."munca in folosul comunitatii" ?! Sa tina minte ?!

Modifică Setările