Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Rafila: Atenţie la azitromicină! Antibioticele nu tratează orice!

4
20 Nov 2020 10:56:37
Autor: Daniela Serb
Profesorul Rafila atrage atenţia asupra pericolului automedicaţiei în tratamentul anti-COVID
Profesorul Rafila atrage atenţia asupra pericolului automedicaţiei în tratamentul anti-COVID

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, atrage atenţia că, în această perioadă, a crescut foarte mult consumul de azitromicină, un antibiotic pe care mulţi îl iau fără discernământ în speranţa prevenirii infecţiei cu noul coronavirus.

"Automedicaţia în această perioadă este la ea acasă. Ne confruntăm cu o problemă foarte serioasă, pentru că, în această perioadă, fie ca profilaxie, fie ca tratament, persoane care încearcă să prevină infecţia cu noul coronavirus sau care au aflat că sunt infectate folosesc fără discernământ antibiotice. Consumul de azitromicină a crescut foarte mult şi, chiar dacă azitromicina este prevăzută ca şi o medicaţie care ar putea să fie prescrisă la unii dintre pacienţii infectaţi cu noul coronavirus, utilizarea fără discernământ şi automedicaţia sunt foarte grave, pentru că, de obicei, antibioticele nu sunt prescrise decât în infecţiile bacteriene, nu în infecţiile virale. Azitromicina, sigur, cu un anumit efect asupra noului coronavirus, a fost încercată ca şi terapie, dar această utilizare în masă e foarte periculoasă, pentru că efectele sunt serioase", a explicat Rafila, citat de Agerpres.
 
Alexandru Rafila, care este şi membru în Comitetul Executiv al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a arătat că, în ţara noastră, consumul de antibiotice, "după o aparentă scădere", a început din nou să crească. 
 
"Nu insista pentru a obţine un antibiotic! Medicii de familie ştiu foarte bine că atunci când se prezintă la medic, de multe ori, pacienţii sunt destul de revendicativi şi vor un anumit medicament. Nu insista la farmacie să obţii antibiotic! Din păcate, se obţine în continuare. Nu aş zice cu uşurinţă, dar se pot obţine antibiotice la farmacie, dacă insişti. Sau, la anumite farmacii. Dacă faci un tratament cu antibiotic, trebuie respectat foarte bine ritmul de administrare, dozele şi durata recomandată. Acestea sunt câteva mesaje care trebuie să fie foarte clar transmise. Faptul că antibioticele nu tratează orice, infecţii virale sau parazitare. Pot avea efecte nedorite, iar folosirea necorespunzătoare duce la pierderea calităţii acestor produse", a explicar Rafila. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Dexfm
20.11.2020, 17:43:14

Asta nu stie ca antibioticul se ia DOAR cu prescriptie de la medic? Poate ar trebui sa avertizeze farmacistii sa nu mai fie corupti si incompetenti

+2 (2 voturi)
Truth
20.11.2020, 20:13:07

In plus antibioticele omoara doar bacteriile. COVID este un virus, antibioticele singure sunt frectie la picior de lemn!

ion carutasul
21.11.2020, 16:22:41

Consecinta unei gripa virale este uneori o pneumonie bacteriana !

Un cititor
22.11.2020, 19:50:19

Il priveam si-l ascultam cu totul altfel inainte de a intra in cloaca PSD-ista. "Spune-mi cu cine te aliezi, ca sa-ti spun cine esti."

Modifică Setările