Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

S-a înfiinţat prima asociaţie din România pentru copiii abandonaţi în spitale

0
26 Jun 2019 13:47:06
Autor: Daniela Serb
Micuţii născuţi prematur sau cu probleme de sănătate au un risc mai mare de abandon
Micuţii născuţi prematur sau cu probleme de sănătate au un risc mai mare de abandon

Asociaţia BLONDIE a fost înfiinţată de Adelina Toncean pentru a le oferi copiilor bolnavi abandonaţi în spitale şansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoţional şi intelectual. Această categorie de copii ignorată şi discriminată este cel mai vulnerabil segment al societăţii, cu un set de nevoi specifice şi complexe.

„Ne propunem să construim un sistem etapizat, nu doar o campanie sau un proiect, prin care copiii cu afecţiuni medicale grave şi cu risc de părăsire să primească susţinerea necesară pas cu pas. Vom ajuta copiii, familiile care trebuie să îi îngrijească şi comunităţile care trebuie să îi accepte, astfel încât să îi poată sprijini în dezvoltarea lor ulterioară. Cu ajutorul volunitarilor şi al experţilor, le vom şi sprijin emoţional şi educaţional, pe lângă ajutorul financiar. Totodată, vom preveni aceste cazuri grave, asigurându-ne că fiecare naştere are loc la spitalul care e pregătit să intervină în modul cel mai potrivit cu afecţiunea nou-născuţilor” a declarat Adelina Toncean, cea care a înfiinţat asociaţia (foto jos).

Proiecte pe care asociaţia le are în vedere

Asociaţia BLONDIE îşi propune să rezolve aceste probleme printr-o strategie în mai mulţi paşi. Primul ar fi organizarea unei caravane prin ţară pentru monitorizarea gravidelor cu risc social şi apoi prin acţiuni în spitale ţintite pentru copiii cu afecţiuni grave şi cu risc de părăsire.

Totodată, asociaţia îşi propune crearea unei aplicaţii mobile „Certificat de viaţă“, în parteneriat cu Asociaţia „Inima copiilor”, care să pună în contact, în timp real, toate instituţiile implicate.

Aplicaţia este destinată profesioniştilor din spitale, personalului din cadrul Protecţiei Copilului, evidenţei persoanelor, Poliţie. Pentru cazul cel mai complex, în care mama nu naşte în judeţul de domiciliu şi pleacă din spital, este nevoie ca 11 instituţii să comunice pentru salvarea la timp a copilului. 

O a treia direcţie de acţiune a asociaţiei vizează continuarea programului de voluntariat – Niciun copil singur în spital – în parteneriat cu Asociaţia „Inima copiilor“. Programul de voluntariat se desfăşoară în prezent în Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Marie Curie“ din Bucureşti şi se va extinde la Spitalul Clinic de Copii „Dr. Victor Gomoiu“ din Bucureşti şi în ţară la Timişoara şi Constanţa.

Asociaţia mai urmăreşte înfiinţarea unui centru de consiliere pentru mamele copiilor cu afecţiuni grave, care va urmări prevenirea părăsirii copiilor cu afecţiuni grave în spital, dar şi a unui centru de tranziţie pentru copiii cu afecţiuni grave care nu mai necesită internare, dar care încă mai au nevoie de îngrijire medicală pe care mama nu poate să o acorde, din lipsa condiţiilor. 

După întoarcerea în comunitate a familiilor care au în îngrijire copii cu afecţiuni medicale grave asociaţia va încerca să le sprijine pe acestea şi să monitorizeze starea de sănătate a celor mici.

Copiii prematuri sau cu probleme de sănătate, primii abandonaţi

Un studiu realizat de UNICEF în 2016, împreună cu Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie  - ANPDCA - şi Banca Mondială, a arătat că: unu din patru copii ajuns în sistemul de protecţie specială a fost părăsit în maternitate;  probabilitatea ca un copil născut prematur sau cu afecţiuni medicale grave să nu fie luat niciodată acasă este de aproape două ori mai mare decât în cazul unui copil sănătos; 75% din copiii ajunşi în sistemul de protecţia copilului au fost părăsiţi  imediat după naştere. Este vorba despre copii născuţi prematur sau cu alte afecţiuni;  majoritatea acestor copii provin din familii cu mame tinere, singure, cu tată necunoscut şi fără sprijin din partea familiei.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii