Politici şi Bani

articolul anterior articolul urmator

Tânăr de 18 ani cu plămâni de 70 de ani din cauza ţigărilor electronice. „Înspăimânător ce a putut să facă acel mic dispozitiv plămânilor mei“

1
12 Sep 2019 17:04:04
Autor: Daniela Serb
Şase oameni au murit în SUA din pricina ţigărilor electronice
Şase oameni au murit în SUA din pricina ţigărilor electronice

Şase persoane au murit în SUA din cauza ţigărilor electronice, iar alte 450 sunt diagnosticate cu probleme respiratorii. O anchetă federală este în desfăşurare pentru a identifica substanţele care au dus la aceste îmbolnăviri. Autorităţile vorbesc despre interzicerea acestor dispozitive cu tutun încălzit.

Pe Adam Hergenreder, elev, obiceiul de a fuma ţigări electronice aproape că l-a ucis. Deşi are numai 18 ani şi a fumat doar un an, plămânii lui arată deja ca ai unui bătrân de 70 de ani, potrivit CNN.

Luna trecută, un alt elev de 18 ani din Gurnee, Illinois, a fost spitalizat după ce a utilizat aceste dispozitive timp de un an şi jumătate. Acum, şi plămânii acestuia arată to de 70 de ani, i-au comunicat medicii.

„A fost înspăimânător să mă gândesc la ce a putut să facă acel mic dispozitiv plămânilor mei“, a declarat Adam care a fost adus la spital de mama sa, îngrijorată de faptul că tânărul nu mai putea respira.

Adam este unul din sutele de tineri utilizatori de ţigări electronice din SUA care s-au îmbolnăvit de plămâni din pricina unei substanţe conţinută în aceste dispozitive. Autorităţile naţionale nu au reuşit încă să afle despre ce substanţă este vorba şi discută despre scoaterea acestor dispozitive cu arome – cu excepţia celei de tutun - din piaţă.

„De ce este atât de important? Am remarcat un număr impresionant de elevi care utilizează astfel de produse aromate“, a argumentat Alex Azar, secretarul American pentru Sănătate. „Mentă, mentol, aromă de fructe, de gumă de messtecat“.

La modă printre tineri

Potrivit FDS, mai multe de un sfert din liceeni au declarat că sunt utilizatori de e-ţigarete, majoritatea covârşitoare preferând aromele de fructe şi de mentă.

Adam spune că nu este sigur că plămânii săi se vor mai face vreodată bine 100% şi se întreabă dacă vreodată va mai putea face sport.

Până acum, şase persoane  - din California, Illinois, Indiana, Minnesota, Oregon şi Kansas - au decedat în SUA din cauze aflate în conexiune cu fumatul ţigaretelor electronice, iar alte 450 sunt diagnosticate cu probleme pulmonare din aceeaşi cauză.

Aceste dispozitive cu tutun încălzit sunt populare mai ales printre tineri, fapt care îngrijorează autorităţile.

„Progresele făcute în SUA referitoare la diminuarea consumului de tutun în râdnul tinerilor sunt subminate de asaltul violent al ţigaretelor electronice. Nimeni nu doreşte să vadă tineri dependenţi de nicotină şi vom continua să facem uz de autoritatea noastră în materie de reglementare pentru a depăşi această criză în sănătate“, a declarat reprezentantul FDA – dr. Ned Sharpless.

Adam a crezut că utilizarea ţigaretelor electronice este sigură. Una dintre aromele sale favorite era cea de mango, dar spune că a folosit şi substanţe componente ale marijuanei. „Am început să pufăi pentru că toată lumea în jurul meu făcea asta. Avea gust bun şi simţeam că-mi dă un impuls datorită nicotinei“. Îşi procura ţigarete electronice fără a i se cere documente de identitate.

„Am început să pufăi pentru că toată lumea în jurul meu făcea asta“

„Se trezea dimineaţa, începea să vapeze şi apoi să tuşească“, povesteşte mama sa, Polly Hergenreder. Au urmat firsoanele pe care nu le putea controla şi stările de  vomă. „Am vărsat şi trei zile încontinuu“, a mărturisit tânărul. În cele din urmă a mers la un medic.

Investigaţiile medicale imagistice efectuate lui Adam au arătat lucruri neobişnuite la nivelul plămânilor acestuia. „Dacă ştiam ce vor face ţigările electronice corpului meu nu m-aş fi atins niciodată de ele“. „Nu am fost educat“, a conchis acesta.

O anchetă federală referitoare la legătura dintre ţigările electronice şi explozia bolilor severe de plămâni din SUA este în desfăşurare.

 

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Smeritu Pahomie
13.09.2019, 00:36:27

...cum sa nu-ti termine bojocii cand baga-n ei toate otravurile chimizate "cu fitze" inventate de generatia actuala de inventatori tembeli care au facut scoala de chimie in sistemul superficial de pospaiala actual... Secole de-a randul incepand cu indienii din America si terminand cu secolul XX fumatorii de tabac normal nu si-au demolat plamanii in halul asta...

+1 (1 vot)