Anul 2013 va fi cel mai bogat în sisteme de operare mobile. Nume grele ca iOS şi Android, nou-veniţi ca Firefox şi Sailfish

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anul acesta vom avea cele mai multe sisteme de operare mobile pe piaţă, unele vechi şi actualizate, altele noi sau reinventate. Android şi iOS vor rămâne, însă, lideri.

Apple a popularizat conceptul de „smartphone“, începând cu 2007, apoi Google a lansat Android, care s-a dovedit un succes. Până acum, a fost o cursă cu puţini jucători, dar în anul următor vor fi lansate câteva sisteme de operare noi, iar unele vechi vor căpăta o imagine nouă şi mai multe funcţionalităţi.

Compania Jolla a preluat sistemul de operare MeeGo, dezvoltat de Nokia şi de Intel, şi îl va relansa în 2013. Acesta se va numi Sail­fish şi va veni cu o interfaţă nouă, un mod mai uşor de navigare şi va suporta multitasking-ul real. Android şi iOS doar „îngheaţă“ aplicaţiile în fundal, în timp ce în Sailfish vor rula constant. Interacţiunea va fi bazată pe gesturi, astfel că pentru a lansa o anumită aplicaţie sau pentru a o închide va fi necesară o simplă glisare a degetului pe ecran.

image

Tehnologiile web vor fi în centrul atenţiei odată cu sistemele de operare Firefox OS şi Tizen. Primul este produs de compania Mozilla care are şi browser-ul Firefox, iar al doilea este în „curtea“ Samsung. Ambele sunt destinate telefoanelor ieftine spre medii şi vor putea fi instalate pe smartphone-urile cu Android. Aplicaţiile vor fi create folosind limbajele de programe pentru mediul online. Şi acestea, la fel ca Android, sunt de tip open source, astfel că pot fi modificate de către cei interesaţi după cum doresc. 

În aceeaşi categorie intră şi webOS, sistem de operare dezvoltat iniţial de Palm, cumpărat de HP şi oferit acum gratuit comunităţii de dezvoltatori. Acesta a fost deja instalat pe câteva aparate care foloseau Android.

Microsoft şi Blackberry revin

În 2010, Microsoft a decis să renunţe la sistemul de operare Windows Mobile şi a lansat, împreună cu HTC, Samsung şi LG, telefoane cu Windows Phone. Interfaţa a fost schimbată şi producătorilor le-a fost impusă o dotare tehnică minimă pentru a asigura o funcţionare fluidă şi eficientă pentru fiecare dispozitiv.

A urmat, apoi, parteneriatul cu Nokia şi noile telefoane pe care finlandezii le-au produs, renunţând la Symbian. În 2012, Nokia a lansat modelul Lumia 920 cu Windows Phone 8, noua versiune a sistemului de operare. Telefonul a impresionat utilizatorii printr-un ecran supersenzitiv care poate fi folosit cu mănuşi, camera este printre cele mai bune, conform publicaţiilor de specialitate, iar dispozitivul poate fi încărcat wireless.

Platforma Blackberry va fi schimbată la începutul acestui an. Viitoarele terminale vor veni în două versiuni: integral cu ecran tactil şi cu tastatură fizică şi touchscreen. Versiunea 10 a sistemului de operare a fost deja prezentată de companie şi va fi orientată către interacţiunea prin atingere. Interfaţa a fost redesenată, funcţia de multitasking a fost îmbunătăţită, securizarea, afirmă compania, rămâne la fel de bună, iar magazinul de aplicaţii va fi populat cu câteva zeci de mii de produse.

Imagine neoficială cu viitorul terminal Blackberry

image

Situaţia pieţei la finalul lui 2012

Sistemul de operare Android a încheiat anul trecut în poziţia de lider cu o cotă de piaţă de 63,8%. Pe locul doi a fost iOS de la Apple cu 18,8% din piaţă, conform cifrelor companiei IDC, iar pe locul al treilea s-a clasat Blackberry cu 4,7%.

  Sunt atâţia producători dedicaţi Android, încât fie că îţi place, fie că nu, vei vrea să creezi aplicaţii pentru el. Eric Schmidt director executiv Google

Cum văd experţii viitorul pieţei

Android a cunoscut o creştere accelerată în ultimii doi ani, dar analiştii sunt de părere că aceasta va stagna în 2013, caz asemănător cu iOS. Samsung va reprezenta, în continuare, unul dintre numele mari, cu un volum de livrări de aproximativ 350 de milioane de unităţi din totalul de 720 de milioane. Avantajul celor mici, ca Tizen, webOS şi Firefox OS, este că folosesc HTML5 şi astfel pot creşte în popularitate datorită uşurinţei de creare şi adaptare a aplicaţiilor. La finalul lui 2013, Firefox OS este estimat să aibă 1% din piaţă, cel mai mult dintre noii veniţi.

Peste trei ani, lider va fi tot Android, iar cota estimată ar fi de 63%, conform IDC. Locul al doilea va avea acelaşi ocupant, iOS, cu o cotă de piaţă de aproximativ 20%, iar pe locul al treilea va ajunge Windows Phone, detronând Blackberry. Şi tot în 2016, vor fi livrate peste un miliard de smart­phone-uri. Previziuni pentru sistemele noi de operare nu au fost făcute, deoarece nu au ajuns pe piaţă şi nu se ştie cum vor fi primite de către public şi cât vor rezista.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite