CES 2013: Recunoaşterea vocală va scoate din uz tehnologia touch, anunţă Intel

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Târgul de tehnologie din Las Vegas anunţă tendinţele viitorului şi confirmă predicţiile „cinci din cinci” făcute de IBM, în fiecare zi. După ce Adamant Technolgies a anunţat recent chipul care le va permite utilizatorilor de iPhone să simtă gusturi şi mirosuri, scena aparţine azi companiei Intel. Vicepreşedintele companiei, Mooly Eden, a anunţat că tehnologia care va asimila un alt simţ senzorial al omului, auzul, nu este departe.

 Dispozitivele cu ecran senzitiv sunt la apogeul popularităţii, însă este posibil ca aceasta să nu mai dureze mult. Conform estimării făcute de conducerea Intel la CES 2013, într-un interviu acordat de Mooly Eden pentru Cnet, recunoaşterea vocală va avea acelaşi efect asupra tehnologiei touchscreen pe care l-a avut şi aceasta din urmă asupra tastaturilor.

Deşi touchscreen-ul nu va ajunge prea curând în muzeele de tehnolgie, vor avea de luptat în curând pentru supremaţia pe dispozitivele mobile.

„Vocea este cea mai bună metodă de comunicare dintre oameni. Deţinem, în sfârşit, suficiente cunoştinţe tehnologice pentru a face ceea ce vrem din science fiction”, a declarat el.

Intel lucrează în parteneriate la elaborarea unor sisteme complete pentru acest tip de dispozitive, de la soluţiile hardware, evident – marca Intel, la cele de software, camere video şi alte sisteme integrate. Procesul de construire a dispozitivelor este încă la început. În privinţa serviciilor de voce, computerele care vor putea purta conversaţii dincolo de nivelul lui Siri ar putea ameninţa serios gadget-urile touch în cel mult trei sau cinci ani, a estimat vicepreşedintele Intel.

Computere care văd şi vorbesc

El a prezentat demonstraţii deja existente de percepţii senzoriale ale computerelor: jocul „Wheres Waldo” de urmărire a ochilor, cu camera care ştie exact unde se concentrează privirea, şi alte jocuri care urmăresc mişcarea mâinilor şi efectuează diferite acţiuni, cum ar fi ridicarea şi aruncarea unor obiecte virtuale.

Alte posibilităţi care vor fi explorate în curând includ computerele capabile să traducă în timp real, pe măsură ce doi oameni vorbesc. Şi industria filmelor va fi afectată de schimbări: filmele vor fi, în curând, personalizate în funcţie de elementele care ne atrag privirea mai mult. De exemplu, dacă spectatorul evită să se uite la scenele sângeroase, filmul s-ar putea „adapta” şi ar include mai puţine scene extreme.

„Totul urmează să fie captivant. Aş vrea să puteţi lucra cu un computer în acelaşi fel în care lucraţi cu o persoană. Vreau să spuneţi «nu-mi e ruşine de faptul că îmi iubesc computerul»”, a concluzionat reprezentantul Intel, care a specificat că dispozitivele vor deveni astfel mult mai uşor de folosit, chiar şi de cei care se tem în prezent de interfaţa acestora.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite