Ecranul flexibil este cât se poate de real şi va curba tehnologia după sine în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
samsung youm foto anandtech.com

Samsung a reuşit să livreze la CES 2013 cam ceea ce prevedeau analiştii: un ecran flexibil. Bun, acesta a ieşit din umbra presupunerilor şi a intrat în reflectorul realităţii. Însă ce presupune acest ecran flexibil? Este util? Şi dacă da, când, cum? Sunt doar câteva dintre detaliile pe care sud-coreenii vor trebui să le rezolve în viitor.

Display-ul flexibil şi cel care se rulează există, în teorie, de câţiva zeci de ani. Primele experimente au fost realizate de către Xerox în anii ‘70 şi cercetătorii de acolo încercau să creeze hârtie electronică flexibilă. Practic, un substitut al celei din celuloză. La CES 2006, Philips a prezentat primul prototip al unui astfel de ecran şi acesta putea să reţină o imagine timp de câteva luni fără necesitatea unei surse de energie electrică. Apoi, la aproximativ un an distanţă, Sony a propus un display de 2,5 inci color şi care se putea îndoi.

Tehnologia aceasta permite crearea ecranului pe aproape orice substrat, iar consumul de energie este mai mic, în timp ce culorile şi constrastul mai bune. În 2012, se vehicula că Sony lucrează la un ecran flexibil de 9,9 inci cu rezoluţie de 960x540 pixeli. Cu ce venea inovator acest lucru era procedeul de fabricaţie care ar fi permis pornirea producţiei în masă şi, deci, scăderea rapidă a costului.

În ciuda acestui fapt, Samsung a fost primul. A reuşit să prezinte primul smartphone prototip la CES 2013 cu un astfel de display, după ce în ultimii ani a demonstrat cu diferite ocazii calităţile unui ecran flexibil, cum ar fi rezistenţa la şocuri şi că poate fi foarte subţire, foarte uşor.

Dincolo de SciFi, dar utilizările sale reale

Din prezentarea de la CES 2013 a Samsung s-a înţeles că sud-coreenii vor tablete şi smartphone-uri care se pliază sau care pot fi rulate. Este un vis frumos şi care va rămâne la stadiul ăsta pentru încă, cel puţin, 10 ani. Sunt însă utile ecranele flexibile? Dacă nu este luat în calcul preţul - care va fi cu siguranţă mare - această tehnologie este binevenită.

Un ecran flexibil fixat pe un panou de metal ar asigura o rezistenţă foarte mare telefonului, fără riscul de a se sparge în buzunarul, după cum a fost cazul unor modele de Nexus One, sau fără grija că se crapă când este scăpat din mână. Dat fiind că un display flexibil poate fi creat pe un strat de plastic, el este mai rezistent, păstrându-şi în acelaşi tip calităţile şi calitatea.

Youm de la Samsung a venit cu un desing nou şi îndrăzneţ: ecran dincolo de carcasă. Până la acesta, toate modelele vin cu un cadru perfect delimitat pentru display, fapt la care sunt obligaţi producătorii de actuala tehnologie. Desigur, HTC se laudă că ecranul „curge“ pe margine la HTC 8X, dar este vorba doar de sticla de protecţie, nicidecum de partea care afişează imaginea. Samsung a prezentat un concept în care marginea din dreapta capătă aproape un centimetru de spaţiu suplimentar de afişaj.

Schimbarea de direcţie în industrie

Nu va ieşi prea curând pe piaţă un smartphone dotat cu un ecran flexibil, costurile sunt încă mari, dar ce face Youm de la Samsung este să schimbe direcţia. Între primul iPhone şi telefoanele inteligente actuale, designul este aproximativ acelaşi, cu mici variaţiuni în ceea ce priveşte carcasa şi faptul că Samsung a ales, uneori, ecranul curbat. Display-ul flexibil schimbă asta.

Prezentarea Samsung Youm

Fără a se plia sau rula, un smartphone sau o tabletă moderne pot să aibă ecran şi pe spate, şi pe faţă (acelaşi ecran) şi să afişeze tipuri diferite de informaţii, iar rezistenţa ar fi de lăudat. Afişarea reclamelor, după cum arată şi „Sailfish sau Blackberry 10. Gesturile cresc în popularitate.

image

Mai mult, ecranul poate fi ca o carte. Pe faţă este ecranul principal fix, pe spate poate fi „prins“ cel secundar mobil. Acesta al doilea display poate deveni tastatură sau gamepad ori zonă pe care artiştii grafici s-o folosească la realizarea desenelor lor. Şi în acest stadiu, posibilităţile sunt destul de mari.

De ce nu pliem dispozitivele deja? Pentru că ecranul o fi flexibil, dar nanoboţii nu sunt încă disponibili pentru a efectua calcule, pentru a înlocui memoria RAM şi nici nu pot înlocui bateria (alt punct sensibil al smartphone-urilor). Acestea sunt domeniile care ţin pe loc tabletele pe care să le strângi şi să le bagi în buzunar.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite