Gadget

articolul anterior articolul urmator

Această cameră web ar putea fi cel mai rapid „doctor“ care îţi verifică sănătatea

0
9 Dec 2016 18:51:24
Autor: Răzvan Băltăreţu
Până la spital, o cameră web îţi poate evalua sănătatea şi îţi poate informa medicul.
Până la spital, o cameră web îţi poate evalua sănătatea şi îţi poate informa medicul.

Dacă tot suntem înconjuraţi de gadgeturi inteligente, următorul pas e să ne monitorizeze sănătatea. Din Marea Britanie ar putea veni cel mai util gadget.

Un startup din Marea Britanie vrea să transforme ideea de monitorizare a sănătăţii, cu ajutorul unei tehnologii care poate verifica semnele vitale ale cuiva doar scanându-i faţa. E impresionant că soluţia se bazează pe software, neavând nevoie de elemente hardware adiţionale pentru a rula pe o cameră video. Altfel, există senzori capabili să verifice nivelul glicemiei din sânge sau umiditatea dintr-o cameră.

Algoritmii Oxecam sunt capabili să detecteze schimbările prin analiza pixelilor din video. Cum rezoluţiile full HD sau 4K nu mai sunt o noutate, o astfel de cameră, cu software potrivit, poate să urmărească ritmul cardiac al unei persoane de la câţiva metri distanţă. Similar, urmăreşte respiraţia unui pacient. Aplicaţia monitorizează mişcările mecanice subtile ale corpului într-un astfel de moment.

Transformarea unei camere video într-un astfel de sistem de monitorizare necesită puţină ingeniozitate. Software-ul se foloseşte de fotopletismografie pentru a monitoriza ritmul cardiac, detectând schimbări imperceptibile ochiului la nivelul pielii, de fiecare dată când inima bate. Studiile clinice de la Oxford University, dar şi de pe teren, au arătat că algoritmul din camera video măsoară semnele vitale la fel de precis ca aparatura medicală standard folosită în prezent.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii