Gadget

articolul anterior articolul urmator

Acer ConceptD 5PRO, laptop cu ecran 4K pentru creatorii de conţinut [TECH REVIEW]

0
28 Feb 2020 13:20:49
Autor: Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu
FOTO Adrian Pogîngeanu

Acer ConceptD 5PRO e un laptop solid ca aspect şi hardware, cu ecran 4K, dedicat creatorilor de conţinut, pentru editare foto-video sau alte sarcini, mari consumatoare de resurse.

ConceptD e o linie high-end destinată creatorilor: graficieni, realizatori de film, ingineri, arhitecţi. Echipamentele din seria Concept D au un design minimalist şi sunt construite din materiale premium. Acer ConceptD 5PRO e disponibil în variantele negru mat şi alb, iar în privinţa dimensiunilor ecranului ai un model cu diagonala de 15.6 inci şi unul de 17.3 inci.

Modelul testat, negru mat, este realizat dintr-un aliaj de magneziu, are colţuri elegante, iar logo-urile Acer sunt discrete. Materialul din care e construită carcasa se simte plăcut la atingere, dar faptul că păstrează amprentele şi se vede praful nu e un avantaj. Designul e clasic, elegant prin simplitate, laptopul nu e nici gros, dar nici subţire. Cu dimensiunile 23,14 mmX363,4 mmX254,2 mm (ÎxLxL) şi cântărind circa 2.5 kg, Acer ConceptD 5PRO e un laptop echilibrat ca raport performanţă - dimensiuni.

Probabil cea mai mare calitate a acestui sistem e ecranul mat, non tactil, cu tehnologie IPS, rezoluţie 4K UHD (3840x2160), 60 Hz şi certificare Pantone (100% sRGB, 100% NTSC, 100% AdobeRGB). Alte specificaţii ale ecranului:

  • luminozitatea maximă în centrul ecranului 321 cd/m2
  • gamma 2.2
  • contrast şi luminozitate maximă 830:1
  • temperatura de culoare 6500 K
  • negru la luminozitatea maximă 0.39 cd/m2
  • timp de răspuns 23 ms BTW

Fără să citeşti nici o specificaţie, Acer ConceptD 5PRO te izbeşte cu claritatea şi contrastul, de la primul contact. E pur şi simplu frumos, orice ai face pe el, dar nu e tocmai bun pentru jocuri. Rata de refresh şi timpul de răspuns nu-l recomandă pentru gaming. 

Principalele caracteristici ale sistemului:

Nvidia Quadro e o platformă care se sprijină pe calcule asociate cu procesarea grafică şi e folosită la design industrial, efecte speciale avansate şi vizualizarea ştiinţifică a datelor (scientific vizualization). Îţi dă puterea maximă la un consum minim de energie. Pe partea de conectivitate avem:

  • wireless Intel Wi-Fi 6 AX200 - 802.11 a/b/g/n/ac (a/b/g/n = Wi-Fi 4/ac = Wi-Fi 5)
  • LAN 10/100/1000  (10/100/1000/2500/5000MBit/s)
  • Bluetooth 5.0

ConceptD 5PRO are un sistem audio format din două difuzoare stereo şi două microfoane pentru camera HD de deasupra ecranului. Sunetul e bun la redare audio-video etc, la microfoane în schimb se mai putea lucra.

Tastatura e de tip Clichet, cu taste pătrate, cursă scurtă şi spaţiu suficient între ele. Seamănă puţin cu tastaturile din seria de gaming de la Acer, Nitro. Tastatura e luminată portocaliu închis, iar volumul luminii din taste poate fi crescut sau redus. Dacă tot punem problema înlocuirii unui desktop cu acest laptop, pe partea dreaptă avem şi taste numerice. Personal prefer taste mai înalte, pentru că m-am obişnuit să lucrez pe tastaturi de gaming în orice context, dar n-am avut absolut nici o problemă în utilizare.

Touchpad-ul e unul clasic. Nu e poziţionat central, ci mai apropiat de latura stângă a laptopului, dar probabil n-o să-ţi dai seama de asta, dacă nu te uiţi cu atenţie.  Răspunde bine la comenzi, dar pentru programe complexe, gen editare foto-video tot un şoarece (mouse) e mai potrivit.

Bateria litiu-ion de 55 Wh, 3815 mAh şi 4 celule poate fi considerat călcâiul lui Ahile la acest sistem. Acer spune că te poate ţine până la 6 ore, dar la o folosire medie te ţine două ore şi jumătate. "Dacă tragi de el” poate ajunge la 4 ore. Dar la efort te poate lăsa într-o oră. ConceptD 5PRO vine cu un încărcător de 135W, o încărcare completă îţi ia circa 2 ore. 

Un aspect de remarcat la Acer ConceptD 5PRO e silenţiozitatea în orice activitate, asta pentru că foloseşte ventilatoare cu tehnologie AeroBlade 3D. Această calitate se traduce în anumite momente în creşterea temperaturii sistemului mai mult decât e cazul şi mă întreb dacă nu e de preferat o ventilaţie mai zgomotoasă, dar un sistem rece.

În continuare, dincolo de impresiile personale, vezi o serie de teste sintetice la cre am supusAcer ConceptD 5PRO.

Test viteză SSD cu CrystalDiskMark.

Teste sintetice Acer ConceptD 5PRO:

- 3DMARK Time Spy, 3382 puncte.

- UserBenchmark, Destroyer


- PCMark 10, 4879 puncte.

Test viteză internet wireless.

Pro şi contra Acer ConceptD 5PRO

Pro: design simplu, solid, ecran excelent, ergonomie, performanţă bună, silenţiozitate, wireless performant.

Contra: fără Thunderbolt 3; fără cititor de carduri; baterie care ţine puţin.

Pentru modelul testat, preţul porneşte de la circa 1750 Euro şi e greu de spus dacă raportul calitate preţ e în avantajul utilizatorului. 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările