VIDEO Adevărul Live: Cum se prezintă gadgeturile româneşti în faţa celor mari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iulian Machi de la Connect, la Adevarul Live FOTO David Muntean
Iulian Machi de la Connect, la Adevarul Live FOTO David Muntean

La Adevărul Live de săptămâna aceasta am discutat despre gadgeturile româneşti, cât de bune sunt sau cât de slabe, dacă merită în raport cu celelalte şi prin ce se pot remarca.

Românii concurează de câţiva ani pe piaţa de tehnologie. Fie că vorbim de tablete, fie că e vorba de smartphone-uri, aceştia au ajuns în timp să-şi asigure o gamă consistentă de produse. La Adevărul Live au discutat despre aceste gadgeturi Octavian Palade, redactor „Tech Adevărul“, Iulian Machi, redactor „Connect“, şi prin Skype a intrat Emil Dragotă, blogger pe tehnologie şi fondator gadget.ro.

În discuţie au intrat tablete şi telefoane de la Allview, Eboda şi Utok, cea din urmă companie fiind ultima care să debuteze pe această piaţă. Preţurile produselor sunt, de regulă, mici spre medii şi producătorii mizează pe faptul că oferă un gadget care, în mare parte, face acelaşi lucru ca cele mai scumpe, doar că sunt făcute unele compromisuri de hardware ori de construcţie.

Discuţia integrală este disponibilă mai jos, inclusiv câteva fragmente transcrise în timpul emisiunii. Tu ce părere ai de gadgeturile româneşti? Ţi-ai cumpăra aşa ceva?

Hai să discutăm şi pe Facebook la „Tech Adevărul“

---

Octavian Palade a întrebat ce mai e românesc într-un gadget vândut ca atare, dacă ele sunt produse şi asamblate în China. „În primul rând, e garanţia. Dacă se strică, ţi-l schimbă, chiar dacă este produs în China. Apoi, e dezvoltarea software-ului“, consideră Iulian Machi.

Palade a deschis subiectul autonomiei şi cum a remarcat o îmbunătăţire în ultima vreme. Emil Dragotă a completat prin a spune că preţul a scăzut, într-adevăr, datorită unor astfel de gadgeturi care au bătătorit calea pentru branduri mai mari. „În 2013, preţul a scăzut foarte mult. Ajungi să cumperi o tabletă la preţul unei jucării. Şi specificaţiile tehnice sunt mai bune, mai ales ecranul. Designul e mai bine finisat, iar materialele sunt mai bune“, a detaliat acesta.

Cine sunt clienţii? „E o piaţă emergentă, iar aici e vorba de produse cu un raport preţ-specificaţii bun. Şi sunt câteva gadgeturi care s-au remarcat ca atare. Eu am întâlnit oameni care vor să le cumpere tocmai pentru că ştiu că nu costă mult şi nu le pasă atât de mult de zgârieturi sau loviri“, a explicat Dragotă. „Nu mai e nevoie să cumperi o tabletă de 2.000-3.000 de lei pentru a te uita la un film full HD sau să navighezi pe Internet“.

Sunt unele produse etichetate drept „de business“, dar mai poate fi vorba de aşa ceva când preţul este de cam 700-1.000 de lei? „Trebuie întâi să vedem ce înseamnă acest termen, «de business». Chiar dacă avem servicii conexe, chiar dacă există parteneriate, nu cred că le putem introduce în segmentul «business»“, a afirmat Machi.

Allview, cu X1 Soul, încearcă marea cu degetul, consideră Dragotă. Este un smartphone care se vrea premium de la compania din Braşov. „E cât de cât capabil, nu are probleme de funcţionare, din cât am văzut în primele teste“, a afirmat Machi.

Discuţia a ajuns şi la Utok, ultima companie care să intre pe acest domeniu. Ei se laudă cu o cameră foto bună pe modelul de vârf şi ţinteşte piaţa medie. Emil Dragotă a vorbit şi despre telefonul Evolio, dar a ţinut să menţioneze autonomia scăzută. Soluţia lui este să vină cu o baterie externă pentru a-i prelungi durata de utilizare.

Octavian Palade a adus aminte şi de telefonul Eruption de la Eboda. Preţul este de 900 de lei. „Per total zic că sunt telefoane bune, n-am avut ce să le reproşez. La banii ăştia sunt telefoane bune“, a apreciat Machi.

Accesorii şi hardware

Allview este una dintre cele mai active companii, la câteva săptămâni mai lansează câte un produs, a afirmat Emil Dragotă. Uneori fac evenimente mai mari de lansare, alteori doar prezintă noul produs pe site. „Utilizatorii sunt atraşi de bonusuri. Am văzut că lumea începe să aprecieze mai mult accesoriile, mai ales husele pentru telefoane, pentru tablete“, a spus Machi. „La accesorii mai poţi face un ban în plus şi până la urmă păstrezi şi în condiţii mai bune gadgetul“, a completat Dragotă.

Când vine vorba de dotări hardware, Emil Dragotă consideră că testele sintetice nu prezintă realitatea. „Nu ar trebui să ne uităm la număr de nuclee sau cum excelează în benchmark. E o diferenţă între testul sintetic şi utilizare“.

„Tegra Note e o tabletă interesantă, este vândută de către Nvidia către magazinele care vor să-şi pună brandul propriu pe ea“, a amintit Dragotă despre tableta pe care Nvidia a prezentat-o ieri. „[Dacă ar veni în România] Ar fi o tabletă care ar oferi performanţă de vârf la un preţ mediu“.

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite