Am pus mâna pe Apple Watch. Cum funcţionează viitorul de la încheietură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tech Adevărul a pus mâna pe un Apple Watch, într-un magazin Apple din Londra şi vă aducem primele impresii despre ceasul inteligent care se vinde ca pâinea caldă.

E încă o zi canciulară la Londra, a doua după evenimentul de lansare a telefonului Huawei P8. Cum poţi să vezi Londra, decât ducându-te spre centru? Dar, cum sunt un turist îngrozitor, m-am urcat în primul metoru şi am decis să ajung la Apple Store în Covent Garden. Acolo, pe mese, mă aştepta Apple Watch.

Cum pui mâna pe Apple Watch?

Odată intrat în magazin, am putut observa că există un colţ destul de mare rezervat ceasurilor inteligente. Majoritatea stăteau sub o sticlă securizată. Acolo am putut vedea toate cele trei variante ale ceasului - Edition (cea mai scumpă, fabricată din aur), Sport Watch şi Watch. Ceasurile încep de la preţul de 350 de dolari, pentru versiunea mică a lui Sport Watch.

De asemenea, pe standuri erau ceasuri funcţionale, care puteau fi butonate de către oricine, dar nu puteau fi scoase de acolo. Aşadar, dacă am vrut să văd cum merge ecranul tactil, rotiţa inteligentă Digital Crown şi sistemul de operare, am făcut-o la un stand, cu ceasul jos, nu pe încheietură. Standul era conectat la un ecran, care te purta prin toată experianţa Apple Watch.

În prim-plan, Apple Watch Edition, ceasul de aur din 18 karate

image

Am abordat un angajat Apple şi l-am întrebat dacă aş putea să testez un ceas, să mă obişnuiesc cu el. Rapid mi-a făcut o rezervare pe un iPhone  4 şi în mai puţin de un minut am fost preluat de o angajată, care m-a condus lângî un stand.

Când ajunge ceasul la încheietură?

Acolo, din rafturile de sub sticla securizată, am văzut ceasurile şi am putut testa Apple Watch Sport. L-am ales pe acesta, pentru a vedea cea mai apropiată versiune de ceea ce mi-aş dori eu.

Din sertar a fost scos un Apple Watch alb, de 38 de milimetri, varianta subţire şi un Apple Watch de 42 de milimetri, pe negru. Cureaua ceasurilor e fabricată din cauciuc şi poate fi schimbat doar la cel deschis, nu şi la cel negru.

Am remarcat în primă fază cât de uşoare sunt ceasurile. Sunt, de asemenea, foarte elegante şi, dacă nu doreşti un ceas cu formă clasică, cum ar fi LG Watch, Motorola Moto 360, în viitor ar putea fi o alegere cu stil. Un lucru esenţial acum e că Apple Watch e destinat doar utilizatorilor de iPhone, în timp ce dispozitivele cu Android Wear funcţionează doar cu Android. Aşa că dacă ai iPhone şi vrei un ceas mai complex, asta e singura variantă. Ceasurile sunt chiar elegante şi mai subţiri decât în poze. Cumva, m-au surprins. Mă aşteptam să fie chiar urâte sau masive.

Apple Watch de 42 de milimetri, în varianta Sport

image

După ce au fost şterse cu un prosop, ceasurile mi-au fost prezentate. Le-am pus la încheietură şi mi s-a deschis un demo. Experienţa a fost dezamăgitoare, pentru că, spre deosebire de dispozitivele prinse în stand, acesta nu putea fi controlat de mine şi era doar un simplu demo.

Dacă e să compar experienţa aceasta cu cea dintr-un magazin de ceasuri obişnuite, Apple Watch dezamăgeşte, în primul rând pentru că nu îl poţi testa cu adevărat.

Cu toate acestea, şi la Londra se înghesuie lumea după ceas. Am întrebat când aş putea să primesc ceasul, dacă îl comand atunci. Iunie e data estimată de angajaţi.

Apple Watch de 38 de milimetri, varianta Sport

image

Întârzieri prin meniuri?

Da. Experienţa cu ceasurile funcţionale mi-a dat de înţeles că mai e de lucrat la el. În primul rând, meniurile au un lag destul de mare, dar acest lucru probabil că va fi rezolvat odată cu actualizarea de software.

Meniul ceasului seamănă pe alocuri cu cel de la LG G Watch Urbane, care are Web OS, dar pe ultimul, aplicaţiile sunt mai uşor accesibile, faţă de cele de la Apple.

Chiar dacă la încheietură nu am avut un ceas funcţional, pot să zic că rotiţa numită Digital Crown e o alegere destul de ciudată. În primul rând se accesează greu, din cauza apropierii de mână şi uneori e prea sensibilă. Cu ajutorul ei, intri şi ieşi din aplicaţii, dar poţi să dai şi înapoi, dacă apeşi.

image

Meniurile sunt destul de complicate şi greu de înţeles, aşa că va exista o curbă de learning care va dura cel puţin o săptămână, deşi utilizatorii de iPhone au cunoştinţe tehnice destul de bune.

Puteţi să vă citiţi mail-urile, să navigaţi sau să primiţi notificări. Feedback-ul haptic e mai mult o vibraţie scurtă, aşa că nu e revoluţionar în vreun fel, iar ceasul trebuie privit ca un experiment sau ca un frumos cadou pentru cei care au iPhone.

image

Preţul corect

Care este preţul corect pentru un smartwatch? Recomandarea mea e ca atunci când veţi comanda Apple Watch, să vă gândiţi că e prima generaţie. Asta înseamnă că ediţia a doua a ceasului va fi mai bună.

Dacă sunteţi nerăbdători să-l comandaţi, luaţi Sport Watch. E mai ieftin şi va fi ca un teaser pentru ce urmează. În plus, se potriveşte şi la o ţinută business-casual. Pentru bărbaţi, recomandarea mea este ceasul de 42 de milimetri. În rest, întrebarea rămâne, cât va mai valora un ceas din acesta în doi-trei ani? Vă mai amintiţi primul iPhone?

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite